.

În această fotografie realizată de pe Stația Spațială Internațională (ISS) și publicată de NASA apar doi nanosateliți din constelația CubeSats, cu Pământul pe fundal, la scurt timp după ce au fost plasați pe orbită pe 16 mai, în apropierea modulului Kibo Lab din cadrul ISS, precizează Agerpres. Micuții sateliți de dimensiunea unei cutii de pantofi au ca misiune observarea straturilor superioare ale atmosferei terestre dar și a radiației interstelare rămase după Big Bang. Mai mult de o duzină de astfel de nanosateliți au fost plasați pe orbita terestră direct de pe ISS, iar misiunea lor va dura cel mult 2 ani.
 
Conform clasificării sateliților adoptată de NASA, minisateliții sunt obiecte cu greutatea între 100 și 180 de kilograme, microsateliții variază între 10 și 100 de kilograme, nanosateliții între 1 și 10 kilograme, fiind urmați de picosateliți, între 0,01 și 1 kilogram și respectiv femtosateliți cu greutatea între 0,001 și 0,01 kilograme.
 
Un satelit CubeSat este alcătuit din multiple unități cubice de 10×10×10 cm și cântărește doar 1,33 kilograme. De cele mai multe ori, componentele sale electronice sunt achiziționate direct de la magazinele de profil, fiind bunuri produse în serie.