.

Nava de cercetări oceanografice „Mare Nigrum" a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar a pornit 14 mai în cea de a doua expediție a sa în cadrul proiectului european de cercetare FP7 – HYPOX.

Proiectul HYPOX, la care Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar este partener, își propune să monitorizeze variațiile concentrației oxigenului și procesele asociate din sistemele acvatice care diferă în ceea ce privește regimul și starea acestuia sau sensibilitatea față de schimbare. Largul oceanelor, ca de exemplu Oceanul Artic, are ape oxigenate și sensibilitate ridicată la încălzirea globală, în timp ce mările semi-închise, precum Marea Neagră și Marea Baltică, prezintă un deficit de oxigen, iar corpurile de apă înconjurate de uscat - fiorduri, lagune, lacuri – pot fi sezonier sau local lipsite de oxigen.

Proiectul european de cercetare FP7 – HYPOX va îmbunătăți capacitatea de monitorizare a concentrației de oxigen la nivel global, prin instalarea unor senzori de înaltă tehnologie și precizie pe diferite platforme de monitorizare. La nivel local, va crește gradul de competență prin instruirea tinerilor specialiști din țările vecine Mării Negre.

"Încălzirea globală și eutrofizarea determină creșterea numărului, duratei și amplorii cazurilor de hipoxie (reducere a concentrației de oxigen) în ecosistemele acvatice. Încălzirea globală va avea drept consecință epuizarea oxigenului, sporirea stratificării maselor de apă, circulația redusă a apelor de adâncime și schimbări în modelele regimului vânturilor, care afectează, la rândul lor, procesele de transport și de amestec de ape. Creșterile prognozate ale hipoxiei sunt însoțite de emisii sporite de gaze cu efect de seră, care au ca rezultat reduceri ale biodiversității, precum și pierderi ale funcțiilor și serviciilor ecosistemelor", precizează prof.dr. Marian Traian Gomoiu, membru corespondent al Academiei Române, consilier pe probleme de biologie al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar și coordonator din partea acestuia al proiectului european de cercetare FP7 – HYPOX.

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina - GeoEcoMar infiintat in 1993 sub denumirea de Centrul Roman pentru Geologie si Geoecologie Marina (CRGGM) a fost acreditat ca Institut National in domeniul Stiintelor Marii si Pamantului in 1996. GeoEcoMar este un institut de cercetare-dezvoltare, de interes national, in domeniul geologiei, geofizicii si geoecologiei cu accent pe mediile acvatice, marine, deltaice si fluviale. Institutul functioneaza ca centru european si national pentru studii asupra macrosistemelor de tip mare-delta-fluviu avand o infrastructura de cercetare moderna, bazata in special pe nave de cercetare, ceea ce permite abordarea de studii complexe, cu caracter multidisiplinar, atat in cadrul programelor nationale cat si internationale.