.

Joi, 6 aprilie 2006, la sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, cu prilejul unei noi reuniuni a Consiliului Consultativ, a fost adoptata noua versiune a Ofertei de Referinta pentru accesul la bucla locala (ORA) si a deciziei privind raportarea datelor statistice de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice.

ORA include acum toate tarifele pe care Romtelecom le poate percepe companiilor care solicita acces la bucla locala. Pentru a preveni aparitia unor situatii discriminatorii, in care, spre exemplu, compania Romtelecom ar avea acces la bucla locala in conditii mai avantajoase decat cele oferite competitorilor sai, acesteia i s-a impus obligatia de a publica Conditiile Interne de Referinta pentru Accesul neconditionat la bucla locala (CIRA) precum si un set de indicatori de calitate comparativi care sa dovedeasca indeplinirea de catre companie a obligatiei de nediscriminare.

Romtelecom va avea obligatia de a include in ORA toate activitatile ce constituie parti componente ale serviciului de acces la bucla locala, insotite de tarife justificate, precum si despagubirile pe care le va datora in cazul nerespectarii prevederilor propriei oferte.

Sistemul de raportare a da telor statistice de catre furnizorii de comunicatii a fost imbunatatit prin actualizarea si completarea indicatorilor care trebuie raportati, a termenelor si a gradului de periodicitate a raportarii. Spre exemplu, furnizorii de servicii de telefonie fixa vor raporta numarul de abonati, dar si numarul liniilor de acces precum si volumul traficului realizat prin intermediul retelelor de acces ale altor persoane, detaliat, la nivelul fiecarei forme de acces.

In cazul telefoniei mobile furnizorii vor raporta indicatori referitori la noile tehnologii utilizate (3G, EV-DO). Noul sistem de raportare va permite monitorizarea gradului de utilizare a serviciilor furnizate prin cartele preplatite, respectiv numarul acestor cartele care au fost utilizate efectiv in ultimul an, traficul si veniturile provenite din aceste servicii. Gradul de utilizare a serviciilor de acces la Internet va fi monitorizat prin intermediul nu marului de abonati, al numarului de conexiuni contractate de catre acestia, precum si al volumului de trafic realizat de catre utilizatorii finali.

Reprezentantii industriei, prezenti la reuniunea Consiliului Consultativ, au agreat propunerea ANRC privind transmiterea anuala si nu semestriala ca pana acum a datelor statistice financiare si a celor privind personalul. Raportarea acestor date se va face in termen de 90 de zile de zile de la data incheierii exercitiului financiar pentru anul respectiv.
Informatii suport

Ce este ORA?
ORA
reprezinta documentul care contine toate serviciile pe care Romtelecom are obligatia de a le pune la dispozitia furnizorilor alternativi care doresc sa ofere servicii de telefonie si de Internet in banda larga prin bucla locala (cele doua fire telefonice prin care se conecteaza un abonat la centrala telefonica).

Ce este CIRA?
CIRA este documentul care explica detaliat eventualele diferente dintre conditiile in care serviciile de acces neconditionat la bucla locala sunt furnizate intern (pentru Romtelecom) si conditiile in care aceste servicii sunt furnizate operatorilor alternativi. CIRA este practic, o "Oferta Interna de Referinta privind Accesul neconditionat la bucla locala " care cuprinde setul complet de servicii de acces neconditionat la bucla locala, impreuna cu conditiile detaliate in care aceste servicii sunt oferite intern, in vederea furnizarii propriilor servicii ale Romtelecom.