.

La 3GSM WORLD CONGRESS (Cannes, Franța) Intel Corporation și Microsoft au anunțat o inițiativă pentru dezvoltarea unor design-uri de referință pentru PDA-uri și telefoane inteligente. Design-urile de referință bazate pe platformele software ale MicrosoftWindows Powered Pocket PC și Smartphone 2002, precum și pe arhitectura Intel PCA (Intel Personal Internet Client Architecture) vor promova dezvoltarea rapidă a aplicațiilor și serviciilor wireless de următoare generație pe segmentele de piață destinate utilizatorilor individuali și pieței enterprise. În plus, această colaborare va permite companiilor producătoare de echipamente wireless și software să accelereze disponibilitatea pe piață a soluțiilor lor mobile. În cadrul acestei inițiative, Microsoft a anunțat, de asemenea, suportul său pentru arhitectura Intel PCA, platformă pentru realizarea de echipamente handheld pentru comunicații wireless, care combină capacități de accesare a Internetului și de comunicații tip voce.

'Această colaborare extrem de interesantă cu Intel le va oferi producătorilor mari și mici o bază importantă în demersul de a aduce rapid pe piață echipamente mobile puternice echipate cu Windows,' a spus Ben Waldman, vice-președinte al Mobility Division în cadrul Microsoft Corp. 'În final, încercăm să doborâm barierele care stau în calea producătorilor de echipamente și să deschidem calea pentru o explozie pe piață a unor echipamente inovatoare și inteligente, la costuri mici, echipamente de care vor beneficia atât clienții individuali, cât și industria, în general'.

'Pe măsură ce industria de terminale wireless integrează informațiile, soluțiile combinate ale Intel și Microsoft vor permite aplicațiilor și echipamentelor wireless să devină efectiv parte a mediului enterprise la nivel global,' a spus Ron Smith, Intel senior vice president și general manager al Wireless Communications and Computing Group. 'Producătorii de echipamente wireless, dezvoltatorii de software, service providerii și consumatorii individuali vor beneficia toți de experiența pe care Intel și Microsoft le aduc în industria wireless.'
În prezent, nu există o platformă standard în industria wireless care să accelereze dezvoltarea și implementarea de echipamente și aplicații wireless. Fiecare echipament și aplicație sunt create în condiții specifice. Design-urile de referință Intel și Microsoft vor permite dezvoltatorilor să construiască produse pornind de la o platformă standardizată, garantând în același timp faptul că produse de înaltă calitate vor fi proiectate și implementate într-un timp scurt. Dezvoltarea unor modele de referință este în curs, acestea urmând a fi introduse pe piață spre sfârșitul anului.

Intel PCA pentru domeniul mobil
Intel PCA a fost dezvoltată pentru a accelera proiectarea și implementarea de telefoane celulare de următoare generație, PDA-uri și alte echipamente pentru Internetul wireless, precum și a serviciilor și aplicațiilor care vor face aceste echipamente atractive pentru utilizatorii finali și pentru furnizorii de servicii de telecomunicații.
Intel PCA oferă o soluție pentru dezvoltarea rapidă a acestor aplicații și servicii, separând funcțiile de procesare și comunicare și permițând aplicațiilor să fie concepute pentru microprocesoare de uz general.
Componentele cheie pentru Intel PCA includ procesoare de tipul Intel StrongARM care echipează PDA-urile Pocket PC și noile procesoare Intel PXA250 pentru aplicații, precum și chipset-uri baseband și memorii flash.

Pocket PC-urile echipate cu Microsoft Windows, care reprezintă următoarea generație de PDA-uri, pot oferi utilizatorilor cea mai bună modalitate de a fi conectați la cele mai importante surse de informații atunci când nu sunt la birou, fiind suficient de flexibile pentru a satisface cerințele personale ale utilizatorilor mobili de astăzi.
Pocket PC-urile încorporează o gamă largă de aplicații de business și de divertisment și pot să se adapteze ușor cerințelor în permanentă schimbare ale utilizatorilor, prin creșterea continuă a numărului de opțiuni hardware și software standard la nivelul industriei. Telefoanele inteligente echipate cu Microsoft Windows ale anului 2002 sunt telefoane mobile personale puternice care permit clienților comunicații de voce și text, precum și acces la informațiile esențiale pentru ei, oricând și oriunde.
Un software puternic, combinat cu un design miniaturizat și un ecran color strălucitor sunt elementele prin care telefoanele inteligente echipate cu Windows se detașează de celelalte de pe piață.
Smartphone 2002 oferă o multitudine de funcțiuni și servicii cum ar fi acces la Internet, securitatea informațiilor, e-mail, funcționalitate PIM up-to-date și capacități multimedia pe un telefon mobil de înaltă calitate.