.

Vânzările înregistrate de Nokia în trimestrul 2 din 2002 au scăzut cu 6% comparativ cu trimestrul 2 al anului 2001, se arată într-un comunicat al companiei din 18 iulie 2002. Vânzările Nokia Mobile Phones au crescut cu 1% față de anul precedent, reflectând creșterea înregistrată în Asia Pacific și Europa, contrabalansată de vânzări mai reduse în cele 2 Americi. Vânzările înregistrate la nivelul Nokia Networks au înregistrat o scădere de 22% de la un an la altul, pe fondul unui nivel mai scăzut decât cel anticipat în domeniul investițiilor 2G în China și Europa, parțial compensat de o creștere constantă în Statele Unite.
'În cursul trimestrului 2, portofoliul nostru excepțional de produse a adus, în continuare, creșteri ale cotei de piață, care a crescut la peste 38%. Ne așteptăm, de asemenea, la o creștere a cotei de piață pe întregul an 2002, față de nivelul de 37% de anul trecut', a declarat Jorma Ollila, președinte și CEO Nokia.
Astfel, livrările pentru noul telefon Nokia 7650 cu aparat foto și PDA încorporate, rulând sistemul de operare Symbian, au început, deja, în Europa și Asia Pacific, acordându-se prioritate piețelor unde operatorii au lansat serviciile MMS. Primele reacții de la clienti și utilizatori au fost extrem de pozitive, apreciază oficialii Nokia.
Nokia pregătește o serie de lansări de noi produse în a doua parte a anului, iar în septembrie va introduce primul său telefon dual WCDMA/GSM și prima sa rețea 3G. 'În funcție de agenda operatorilor de rețele WCDMA, estimăm că mediul de afaceri 3G va fi suficient de matur pentru a putea livra terminale comerciale la începutul anului 2003', se mai precizează în comunicatul companiei. Se estimează că vânzările grupului Nokia în trimestrul 3 2002 se vor situa între 7,2 și 7,6 miliarde euro, față de 7,0 miliarde euro în trimestrul 3 din 2001. Astfel, creșterea vânzărilor, în general în a doua jumătate a anului, se așteaptă să se situeze între 3% și 10%. Estimările au în vedere livrările în volume mari de modele avansate, cu valoare adăugată ridicată, precum și de veniturile obținute din vânzările de rețele 3G, în condițiile în care etapele tehnologice necesare vor fi îndeplinite.

Situația pieței terminalelor
Nokia estimează că volumul pieței de terminale pentru întregul an 2002 se va situa la aproximativ 400 de milioane de unități vândute. Se așteaptă ca toate regiunile vor înregistra o creștere de circa 5%, în special în cele 2 Americi și în Asia-Pacific, urmate de Europa.
Volumul vânzărilor de telefoane mobile Nokia, în trimestrul 2 al anului 2002, a crescut de la un an la altul cu 12%, ajungând la aproximativ 36 de milioane. Aceasta a însemnat o depășire a volumului de piață general, a cărui creștere este estimată la circa 4%, până în jurul valorii de 93 de milioane de unități. Creșterea volumului de piață general, de la un an la altul, a înregistrat cel mai puternic ritm în America de Nord și de Sud, urmate de Europa, în timp ce zona Asia-Pacific a înregistrat o ușoară scădere, datorată, în mare măsură, ritmului lent al creșterii pieței de înlocuire în Japonia și Coreea de Sud. GSM continuă să fie cel mai răspândit standard în telefonia mobilă. În prima jumătate a anului, GSM și CDMA au înregistrat o creștere modestă, în timp ce TDMA s-a menținut la un nivel constant, iar piața PDC din Japonia a înregistrat o scădere. Pe baza evoluțiilor din trimestrul 2, Nokia continuă să anticipeze o scădere anuală la nivelul pieței GSM și, în general, a celei de infrastructuri în 2002. Operatori importanți din Europa și Asia au programat să înceapă furnizarea de servicii multimedia în a doua jumătate a anului 2002.

Nokia Mobile Phones
În primele 6 luni ale anului 2002, Nokia Mobile Phones a a început să livreze un număr record de 20 noi modele de telefoane mobile. Compania intenționează să lanseze și să livreze noi modele de telefoane în a doua jumătate a anului, numărul total al produselor noi livrate în cursul anului ridicându-se, astfel, la peste 30. În trimestrul 2 al anului curent, Nokia a început să livreze 12 noi telefoane, printre care Nokia 7650, primul model pentru imagini cu aparat foto digital cu rezoluție VGA pentru mesaje multimedia. Funcționând pe baza sistemului de operare Symbian, Nokia 7650 include conexiuni GPRS și HSCSD, WAP și email, Bluetooth și infraroșu, precum și suport MIDP Java. Nokia a început și livrările pentru modelul Nokia 6370, primul telefon CDMA/1X al companiei pentru America de Nord, și primul model destinat vânzărilor masive dotat cu GPRS și MMS, precum și pentru modelul Nokia 3510, care a început să fie livrat în Europa și Asia Pacific. Un alt model GSM destinat vânzărilor în volume mari, Nokia 3410 echipat cu Java, a început să fie livrat în Europa. În iunie, Nokia a început livrările pentru un model conceput special pentru China, Nokia 3610, iar în iulie au început livrările pentru primul model GAIT (GSM/TDMA) al companiei, Nokia 6340, în Statele Unite.
Actualul trimestru va aduce livrarea unor noi terminale cheie, precum modelele GSM în bandă triplă: Nokia 7210 și 6610, ambele dispunând de Java(TM), MMS și ecran color, precum și Nokia 6590 și 3590 pentru GSM 850/1900/GPRS în cele 2 Americi, compatibile XHTML. Nokia a contribuit la formarea Open Mobile Alliance, care numără 200 de membri și care își propune să asigure servicii interoperabile la nivelul mai multor țări, rețele și terminale prin intermediul standardelor și platformelor deschise. Pentru a accelera evoluția către o piață a serviciilor mobile interoperabile, Compania oferă și altor producători licența pentru software-ul specific telefoanelor inteligente din gama Series 60. În trimestrul 2, au fost semnate acorduri pentru licența Series 60 cu Matsushita și Siemens. Nokia Series 60 încorporează tehnologii cheie precum MMS și Java.

Nokia Networks
În sectorul infrastructurilor de rețea WCDMA și EDGE, Nokia livrează echipamente 3G în 23 de țări, pentru 42 de operatori, dintre care 26 se află în plin proces de livrare comercială. Valoarea de inventar legată de lucrările aflate în desfășurare în domeniul 3G se ridica la 686 milioane euro, la sfârșitul lunii iunie. În trimestrul 2, compania a fost selectată ca furnizor de rețea radio 3G pentru mmO2 în Marea Britanie, Germania și Irlanda. Compania finlandeză a semnat contracte și cu Hutchison 3G Austria pentru a furniza rețeaua de bază 3G, precum și cu Radiolinja din Finlanda, pentru rețele radio și de bază 2G și 3G. De asemenea, Nokia a fost selectată ca furnizor de infrastructură pentru mesajele multimedia de mai mulți operatori, printre care TIM în Italia, Telefonica Moviles Group, mmO2 pe piețele sale din Europa și M1 în Singapore. Compania a semnat contracte GSM cu 8 operatori, printre care un contract de extindere a rețelei radio GSM/GPRS/EDGE cu AT&T Wireless, întărind astfel poziția deținută de tehnologia GSM pe piața din Statele Unite.