.

Nokia a anunțat că dispozitivul Nokia N90 (foto, ultimul), piesa de rezistență a categoriei de terminale pentru imagini a companiei, a fost desemnat Telefonul Media al Anului 2005-2006 în Europa de către European Imaging and Sound Association (EISA), cea mai importantă instituție editorială multimedia din Europa.

În declarația referitoare la acest premiu, EISA a subliniat că Nokia N90 este un "adevărat lider la nivelul telefoanelor multimedia, echipat din plin cu funcții avansate pentru imagini, video, audio și mesaje". EISA a mai atras atenția asupra tehnologiei optice de la Carl Zeiss cu care este echipat dispozitivul N90, datorită căreia terminalul "oferă adevărate performanțe fotografice, printre care se numără posibilitatea de a realiza și edita fotografii digitale de 2 megapixeli și secvențe video MPEG 4 cu o rezoluție de 352x288."

EISA este cea mai mare organizație editorială din Europa, din care fac parte 50 de publicații cu profil audio, video, electronic și fotografic, din 20 de țări. La sfârșitul lunii iunie, reprezentanții tuturor publicațiilor membre EISA s-au întâlnit pentru a acorda premiile europene ale organizației. Juriul alege în fiecare an cele mai bune echipamente din mai multe categorii de produse lansate cu cel mult 12 luni în urmă.

Anunțat în aprilie, telefonul cu cameră Nokia N90 este vârful de lance al gamei de dispozitive multimedia de înaltă performanță Nokia Nseries. Nokia N90 este primul dispozitiv mobil dotat cu tehnologie optică superioară de la Carl Zeiss și cu o serie de funcții avansate pentru cameră, care asigură o calitate video excelentă, fiind astfel pe gustul celor mai exigenți amatori de fotografie.

"Nokia N90 a ridicat ștacheta în ceea ce privește dispozitivele mobile. Suntem încântați să primim acest premiu din partea publicațiilor care se ocupă de produsele electronice în Europa", a spus Tuula Rytilä-Uotila, Director, Imaging, EMEA, Multimedia, Nokia. "Acest premiu răsplătește în același timp și strategia pe care s-a bazat Nokia Nseries, aceea de a lansa pe piață dispozitive multimedia de înaltă performanță, datorită cărora convergența digitală devine realitate".

Nokia Nseries este o gamă de dispozitive multimedia de înaltă performanță care oferă experiențe mobile multimedia de neegalat prin combinarea celor mai noi tehnologii cu designul stilat și ușor de folosit. Cu produsele Nokia Nseries, utilizatorii pot folosi un singur terminal pentru a beneficia de divertisment, acces la informație, pentru a face fotografii și pentru a filma, oricând și oriunde doresc.

Nokia este liderul mondial în comunicații mobile, stimulând creșterea durabilă în cadrul mai larg al industriei mobilității. Nokia îi ajută pe oameni să comunice unul cu celălalt și să aibă acces la informațiile care îi interesează, prin intermediul unor produse unovatoare și ușor de folosit, printre care telefoane mobile, dispozitive și soluții pentru imagini, jocuri, informație și afaceri. Nokia oferă echipamente, soluții și servicii pentru operatorii de rețele mobile și pentru corporații. www.nokia.com

Nokia N90 - caracteristici
Anunțat în aprilie și disponibil din trimestrul 2 din 2005, telefonul cu cameră Nokia N90 este vârful de lance al gamei de dispozitive multimedia de înaltă performanță Nokia Nseries. Dispunând de lentile Carl Zeiss și un set de funcționalități avansate de cameră digitală, Nokia N90 este destinat persoanelor pasionate de tehnologia de ultima oră ce prețuiesc ultimele noutăți în materie de fotografiere în mișcare. Nokia N90 dispune de o cameră de 2 megapixeli cu autofocus și un zoom digital de 20x, blitz integrat, dispunere macro pentru reproducerea fidelă a imaginilor surprinse de la mică distanță și posibilități avansate de captură video, cu capabilități de editare pe telefon. Răsucind pur și simplu mânerul camerei rotabile, camera de 2 megapixeli este automat pregătită să facă fotografii de înaltă calitate, într-o secundă. O tastă specială pentru fotografii și ecranul de pe capac (128 x 128 pixeli) cu până la 65.536 culori folosit ca vizor, fac și mai ușoară fotografierea. Deschizând și răsucind ecranul principal (352 x 416 pixeli), Nokia N90 este pregătit să filmeze la calitate înaltă în format MP4, folosind rezoluția înaltă (352 x 416 pixeli) și afișajul cu 262.144 culori. Tastele speciale pentru înregistrare și zoom, care include un zoom digital de 8x pentru conținutul video, oferă posibilitatea de a filma folosind numai o singură mână, cu mare ușurință.

Fotografiile și clipurile video făcute cu ajutorul Nokia N90 pot fi foarte ușor stocate în memoria internă de 31 MB a telefonului sau pe RS-MMC de 64 MB din pachetul de vânzare sau folosind Nokia PC Suite Image Store, care, conectat, salvează automat imaginile și clipurile video pe PC.

Imaginile și clipurile video pot fi, de asemenea, împărtășite prin intermediul MMS-ului, email-ului sau prin încărcarea lor pe un album web direct din noua Galerie rotativă îmbunătățită, care permite și editarea pe telefon a imaginilor și a conținutului video. În plus, clipurile video pot fi ușor șterse pe calculator prin intermediul programului inclus în pachetul de vânzare, Adobe Mobile Video Editor.
Făcând parte din Nokia Nseries, Nokia N90 beneficiază de convergența funcțiilor pentru imagini, a funcțiilor pentru telefoane inteligente și 3G. Funcțiile posibile prin 3G - printre care telefonie video bidirecțională, transmitere de conținut video și push email - sunt completate de o agendă, redare video în timp real, browser Internet și programe suplimentare. Având la bază Platforma lider Series 60, Nokia N90 operează în bandă triplă  GSM 900/1800/1900, rețele EDGE și WCDMA.

Specificații tehnice:

  • frecvența de operare: mod dual WCDMA 2100 / GSM 900/1800/1900
  • volum 126cc, greutate 173 g
  • dimensiuni: 173x112x51 mm
  • ecran color pe capac cu 65.536 culori (128 x128 pixeli)
  • ecran principal color cu 262.144 culori (352 x 416 pixeli)
  • tastă dedicată pentru captura de imagine și înregistrare video
  • funcție de apel video bidirecțional(1600 x 1200 pixeli) cu autofocus, zoom digital 20x
  • cameră video de 2 megapixeli
  • blitz integrat (rază de până la 1,5 metri)
  • captură video format MP4 (video MPEG-4, audio AAC-LC)
  • editoare de fișiere video și imagini statice
  • printare fotografii digitale direct de pe terminal prin Bluetooth
  • media player Real Player, formatele ce pot fi vizualizate: MP3, AAC, Real Audio, WAV, Nokia Ring Tones, AMR, AMR-WB, AMR-NB, AU, MIDI, H.263, JPEG, JPEG2000, EXIF 2.2, GIF 87/89, PNG, BMP (W-BMP), MBM and MPEG-4
  • până la 31 MB de memorie internă dinamică pentru contacte, mesaje text, mesaje multimedia, tonuri de apel, videoclipuri, note calendaristice și aplicații
  • memorie extensibilă: card MultiMediaCard (MMC) de până la 64 MB
  • compatibil cu tastatura wireless Nokia
  • mesagerie multimedia, SMS și mesagerie instantanee
  • conectivitate: Bluetooth v.1.2, Nokia PC Suite via USB sau Bluetooth
  • browser: WAP 2.0 XHTML/HTML
  • suport pentru HTML 4.01 și JavaScript 1.5
  • upload de fișiere via HTTP folosind formate HTML standard
  • video streaming 3GPP
  • funcție Push to talk (PoC)
  • aplicații Java: Java MIDP 2.0, CLDC 1.1 (Connected Limited Device Configuration (J2ME)), descărcare over-the-air a aplicațiilor și jocurilor bazate pe Java
  • comenzi vocale, funcție de înregistrare a vocii, handsfree încorporat
  • sonerii polifonice și TrueTones
  • timp pentru convorbiri: până la 3 ore
  • timp în așteptare: până la 12 zile