.

Nokia a prezentat la MWC 2016 cele mai noi soluții și tehnologii, având  ca strategie dezvoltarea tehnologiilor viitoare 5G și IoT.
 
Nokia AirScale 5G redefinește accesul radio și închide decalajul între industriile IT și telco
 
Noua generație de produse de acces radio Airscale va transforma, în mod radical, modul de operare a rețelelor. Operatorii vor putea folosi Nokia Ariscale Radio Access  pentru a răspunde provocărilor produselor de tip Internet of Things, realitate virtuală, realitate augmentată, fabricile viitorului sau alte produse, precum clipuri video care necesită performanțe extraordinare. Prima demonstrație a noii soluții de acces radio 5G AirScale a fost făcută la Mobile World Congress 2016. 
 
Cu Nokia AirScale, mai multe tehnologii radio pot funcționa simultan, fiind conectate la o singură ceulă de bază. Aceasta poate fi implementată indiferent de tehnologie, de la 2G la LTE Advance Pro și până la 5G, atunci când va fi cazul și include o nouă celulă îmbunătățită, care va oferi consumatorilor o experiență superioară oricărei alte soluții și va utiliza cu 60% mai puțină energie decât celula anterioară Flexi.
 
 
Nokia AirScale inaugurează o nouă eră de soluții Wi-Fi în cloud pentru furnizorii de servicii
 
Cu experiența sa în rețele mobile, Nokia a realizat un system de Wi-Fi în cloud care oferă viteze foarte mari, la nivel de gigabit, cu instalarea ușoară. Odată cu lansarea soluției Nokia AirScale Wi-Fi, operatorii de telefonie mobile pot integra cu ușurință în rețelele lor sistemul Wi-Fi, oferind o experiență îmbunătățită consumatorilor și generând noi venituri.
 
O componentă cheie a soluției Nokia AirScale Wi-Fi este controller-ul în cloud care oferă conectare rapidă prin configurare automată, monitorizare și management al accesului la punctele Wi-Fi. Controller-ul în cloud oferă scalare automata, susținând peste 10.000 de puncte de acces. Nokia este lider în vânzarea de soluțiile end-to-end cu 55 de contracte Wi-Fi în întreaga lume.
 
 
Nokia a implementat, în premieră, tehnologia 5G pe o celulă de bază comercială
 
Nokia a demonstrat cum soluția de acces radio AirScale poate susține tehnologia 5G, oferind operatorilor încredere că investițiile pe care le fac acum  în hardware vor  fi  potrivite și pentru provocările tehnologice viitoare. Este pentru prima data când accesul radio 5G este utilizat pe sistemele hardware comerciale. Operatorii vor putea lansa 5G mai devreme și cu costuri mai mici și să treacă de la infrastructura extistentă LTE  la tehnologiile 5G în 2017, beneficiind de serviciile comerciale 5G depline în 2020. 
 
 
China Mobile și Nokia au demonstrat colaborarea sincronizată a roboților 
 
China Mobile și Nokia Nerworks au demonstrat colaborarea sincronizată a roboților utilizând tehnologia 5G, în cadrul Mobile World Congress 2016.  Rețelele 5G vor adresa aspecte importante în  automatizările industriale, ajutând la crearea unor sisteme de producție automate și flexibile, al căror rol este de a crește productivitatea și de a îmbunătăți fluxul logistic.
 
Demonstrația arată potențialul aplicațiilor 5G  în comunicarea machine-to-machine în era automatizărilor industriale. Aplicațiile de control în buclă închisă în automatizări vor necesita latență aproape de 0 și flexibilitate ridicată, pentru a preveni defectarea echipamentelor, întreruperea producției sau chiar pierderea de vieți omenești. 5G va oferi toate aceste lucruri. Asta înseamnă că industriile producătoare vor fi mult mai bine dotate și vor avea un nivel de productivitate mai ridicat, prin intermediul unei infrastructuri computerizate bine puse la punct, în locul unor standarde industriale fragmentate.
 
Verizon și Nokia au realizat teste 5G precomerciale 
 
Nokia accelerează testarea tehnologiei 5G în afara laboratoarelor, prin colaborarea recentă cu Verizon, cu un test efectuat pe teren, primul de acest fel realizat în exterior, într-un mediu rezidențial. Cele două companii au făcut experimentul precomercial în ianuarie, în rețeaua metropolitană Dallas Fort Worth.
 
Unul dintre teste a presupus înlocuirea accesului la Internet de mare viteză pe cablu în bandă largă cu accesul wireless. Nokia și Verizon au testat semnalul primit din exterior în interior într-un apartament dintr-un complex rezidențial. Pentru a duce la capăt experimentul, echipa a simulat o serie întreagă de materiaele de construcție, inclusiv sisteme electrice și sanitare. Soluția wireless a furnizat cu succes conținut 4K pe mai multe dispozitive care foloseau rețeaua wireless 5G cu o viteză net superioară a traficului și a transferului de date. 5G este o alternativă la fibra optică în locuințe pentru a îmbunătăți dezvoltarea serviciilor de Internet de mare viteză care oferă o capacitate mai mare față de  conexiunile pe fibră.
 
T-Mobile și Nokia colaborează pentru teste 5G în laborator și evaluează testarea pe teren
 
Alături de T-Mobile US, Inc., Nokia va desfășura teste de laborator și pe teren în rețeaua 5G, în a doua jumătate a anului 2016. Nokia livrează deja soluții LTE pentru T-Mobile, iar acum va lucra cu furnizorul de soluții wireless pentru a-i sprijini pregătirile în vederea evoluțiilor tehnologice din era 5G.
T-Mobile și Nokia utilizează spectru pre-selectat în bandă de 28Ghz și testează componentele 5G și diferite situații în care acestea vor fi folosite, care suportă lățime de bandă la capacitate masivă și latență virtuală zero. Acest lucru va permite T-Mobile să evalueze tehnologiile emergente 5G și să exploreze noi oportunități de business într-o lume din ce în ce mai conectată.
 
Nokia a demonstrat tehnologia NB-IoT, alături de Intel și Vodafone
 
Prin aceasta demonstrație a tehnologiei Narrow Band Internet of Things (NB-IoT), Nokia face un pas mare în comercializarea NB-IoT ca standard global pentru conectarea a milioane de contoare, senzori, dispositive de urmărire și alte obiecte esențiale pentru o lume conectată.
 
NB-IoT este o tehnologie de acces radio 3GPP Release 13 concepută special pentru a permite conectivitate celulară pentru dispozitivele IoT, și este gândit să combine conexiunile mobile cu rază lungă de acțiune, cu o durată lungă de viață a bateriei. Este de așteptat ca această tehnologie să ajute la conectarea a miliarde de obiecte prin reducerea costurilor, îmbunătățirea acoperirii și prelungirea duratei de viață a bateriei obiectelor conectate. 
 
Nokia și EE au demonstrat puterea Mobile Edge Computing pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor în spaţii aglomerate
 
În urma demonstrațiilor de succes realizate pe stadionul Wembley, Nokia și EE, operatorul de rețele de telefonie mobilă din Marea Britanie, au lucrat împreună la MWC pentru a arăta cum Mobile Computing Edge permite livrarea rapidă a serviciilor inovatoare, inclusiv conținut video cu latență redusă pentru securitatea stadionului și în utilizarea de către consumatorul final în spaţii aglomerate.
 
Când oamenii participă la un eveniment important, își doresc o experiență mobilă bună în completarea emoțiilor live oferite de evenimentul muzical sau sportiv la care participă. Fanii își doresc conectivitate sigură, cu conținut de calitate,  cum ar fi statistici, integrarea cu social media, accesul la reluări ale anumitor secvențe, și unghiuri multiple ale camerei. Organizatorii de evenimente și furnizorii de servicii trebuie să ofere această conectivitate și să permită o experiență de conținut de calitate. În același timp, conectivitatea mobilă poate fi de asemenea utilizată pentru a menține un nivel ridicat de securitate în zonele aglomerate.
 
Nokia va transforma rețeaua IP de bază a Telefonica, pregătind-o pentru conținut video Ultra HD, 5G și IoT 
 
Nokia lucrează la transformarea rețelei Telefonica utilizând nucleul său IP și servicii de rutare virtualizate și beneficiind de experitiza sa în oferirea de servicii pentru a satisfice cererea tot mai mare de date la performanțe înalte și conținut video HD. Infrastructura de ultimă generație pune și bazele serviciilor de conținut video Ultra HD, de cloud, 5G și IoT.
 
Telefonica experimentează o creștere rapidă a traficului de date odată cu noi servicii video și conținutul pentru canalul propriu Movistar+, care are peste patru milioane de abonați. În același timp, abonații la serviciile de telefonie mobilă ai companiei au nevoie de mai mult conținut video și de date, în timp ce consumatorii din mediul enterprise se bazează pe rețeaua de mare capacitate și fiabilitatea a Telefonica pentru continuitate în business și adopția de servicii în cloud. Rețeaua unică, convergentă va spori performanțele serviciilor mobile adresate consumatorilor rezidențiali, dar și de business, stabilind cadrul pentru dezvoltarea viitoarelor servicii mult mai avansate.
 
Nokia se alătură Telecom Infra Project ca membru fondator
 
Nokia anunță lansarea Telecom Infra Project (TIP), în colaborare cu Facebook, Intel, Deutsche Telekom, EE, Globe, SK Telecom și alți operatori, furnizori de echipamente, integratori de sisteme și companii de tehnologie din întreaga lume. 
 
TIP promite să simplifice rețeaua și arhitectura produselor  pentru a oferi performanțe mai înalte, o rețea operațională mai simplu de utilizat și automatizare crescută, o conectivitate în locuri care până acum erau  neconectate. În cadrul TIP , Nokia va face publică o interfață deschisă, ce va permite dezvoltarea unor soluții radio inovatoare pentru noi segmente de piață, permițându-le operatorilor să combine soluțiile cele mai potrivite de la mai mulți furnizori în vederea furnizării unei soluții end-to-end.