.

ASUS a lansat în România noul notebook U Bamboo, care utilizează lemnul de bambus în construcția carcasei exterioare, a touch pad-ului și a suportului pentru mâini. Noul portabil este un rezultat al inițiativei Green ASUS, compania reușind să reducă necesarul de plastic cu 16% - 20%. Fibra și pânza de bambus au fost utilizate și pentru ambalarea modelelor din seria Bamboo, cutiile acestora fiind 100% reciclabile.

Lansarea portabilului U Bamboo a fost însoțită de o acțiune ecologistă desfășurată în Parcul Tineretului din București. Reprezentanții companiei și ai presei, precum și mai multe persoane publice cunoscute - Virgil Ianțu, Adrian Despot, Mihai Cioceanu, Anca Artimon, Sanda Nicola, Adi Bucur - au plantat 50 de platani și liquidambar de-a lungul unei alei din apropierea lacului.

ASUS a lansat primul model de laptop încastrat în bambus în toamna lui 2008. Compania a perfecționat tehnologia de producție în serie, demonstrând că un portabil trendy poate fi și responsabil față de mediul înconjurător. Noul U Bamboo este "verde" din perspectiva fiecărei etape a vieții produsului - de la concepție, la producție, la reciclare și eliminarea de pe piață.

Bambusul este mai mult decât o materie primă regenerabilă, oferind o senzație plăcută la atingere. Solid și rezistent la amprente, bambusul are o patină naturală ce se schimbă în timp, pentru a conferi un stil unic fiecărui notebook, devenind la fel de aparte precum utilizatorul său.

Laptopurile cu carcase din bambus sunt ecologice și totodată avansate. Spre exemplu, modelul U53F integrează un procesor puternic Intel Core i5, 3GB de memorie RAM și un hard disk de 500 GB, fiind echipat cu sistemul de operare Windows 7 Ultimate.

De altfel, consumul întregului sistem este optimizat cu ajutorul lui Super Hybrid Engine, care permite reducerea anuală a emisiuniilor de CO2 cu 12,3 kg per notebook. Această tehnologieconstă în monitorizarea inteligentă a cerințelor energetice ale componentelor laptopului, urmată de ajustarea automată în timp real a tensiunilor de alimentare. Facilitatea este disponibilă pe toate laptopurile ASUS. La un volum anual de aproximativ 6 milioane de laptopuri ASUS vândute, emisiile globale de CO2 pot fi reduse cu aproximativ 73,8 milioane de kilograme de CO2, fapt ce ar echivala cu plantarea a 36 de milioane de copaci anual.

ASUS consideră că responsabilitatea socială este esențială pentru dezvoltarea sustenabilă a corporației. Inițiativa GreenASUS, creată în 2000, stabilește standarde stricte privind protecția mediului în derularea activității companiei. Anul 2008 a marcat introducerea strategiei "Four Green Home Runs", care cuprinde design, achiziții, producție, service și marketing "green".

Design-ul modular al laptopurilor ASUS permite utilizatorilor să extindă durata de viață a fiecărui model prin înlocuirea componentelor, reducând risipa. ASUS selectează cu strictețe furnizorii de componente pentru a se asigura că acestea nu conțin materiale periculoase. Pentru a asigura respectarea strictă a legislației privind substanțele periculoase, ASUS a restricționat utilizarea a alte 37 de substanțe, pe lângă cele șase ale directivei RoHS. Totodată, ASUS participă în programul de certificare EPEAT pentru evaluarea ecologică, precum și EU Ecolabel pentru a identifica produsele și serviciile care sunt cele mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Bambusul - material natural alternativ

Compania ASUS este recunoscută pe plan internațional pentru munca de cercetare și pentru folosirea inspirată a materialelor bio-degradabile - precum pielea - în cadrul produselor sale, însă decizia de utiliza bambusul este una ingenioasă. Prin folosirea bambusului, care are o impresionantă rezistență la rupere, punând chiar în inferioritate multe aliaje metalice, seria de laptopuri ASUS Bamboo prezintă o elasticitate ridicată. Această proprietate a fost demonstrată chiar de către primul exemplar, care a supraviețuit unor condiții vitrige pe vârful înzăpezit Qomolangma, la o altitudine de 8848 de metri. Bambusul are o rată de creștere pe care nicio altă plantă nu o poate atinge. Este binecunoscut faptul că poate crește 60 de cm în doar 24 de ore, atingând înălțimea maximă în câțiva ani. Bambusul are capacitatea de regenerare după tăiere, fără să fie nevoie de replantare, fiind astfel resursa perfectă care se poate reface singură.