.

Agenția americană de informații însărcinată cu interceptarea comunicațiilor NSA și agenția britanică similară GCHQ colectează date despre utilizatorii unor aplicații pentru smartphone ca Facebook sau Google Maps, a dezvăluit New York Times (NYT). După dezvăluirile despre colectarea de metadate telefonice, mesaje scurte de tip text pe telefon sau despre supravegherea unor platforme de jocuri online, noi documente furnizate de către fostul consultant Edwatd Snowden dezvăluie noi ținte ale activităților de supraveghere operate de NSA. Potrivit NYT, care se bazează pe aceste documente, de fiecare dată când cineva folosește o aplicație pe un telefon de ultimă generație, acest program generează o cantitate de date despre locul unde se află utilizatorul sau lista contactelor, date pe care NSA și GCHQ le recuperează în cadrul vastelor programe de colactare de date.

Un raport citat de cotidian notează că orice actualizare a sistemului Android trimite în rețea 500 de rânduri de date despre istoricul telefonului și utilizarea acestuia, date culese de agențiile de informații. Contactată de AFP, Agenția americană s-a retras în spatele liniei de apărare obișnuite. "Comunicațiile persoanelor care nu sunt ținte străine valide nu interesează NSA", a spus aceasta. Agenția "nu întocmește profilul americanilor obișnuiți. Noi colectăm doat comunicații care sunt autorizate prin lege, în vederea supravegherii și contraspionajului vizând ținte străine, indiferent care sunt mijloacele tehnice utilizate de ținte", a declarat Vanne Vines, o purtătoare de cuvânt NSA. Această supraveghere a aplicațiilor pentru smartphone este prezentată drept o adevărată mină de aur, într-un document NSA datând din 2010.

Agenția americană a alocat 767 de milioane de dolari acestui program numai în 2007, o sumă de patru ori mai mare decât în anul precedent, potrivit altui document citat de NYT. În contextul scandalului cu privire la amploarea supravegherii operate de NSA, președintele Barack Obama a anunțat o încadrare mai strictă a activităților agenției în privința colectării de metadate telefonice (informații cu privire la durata apelurilor și numerele apelate de pe un telefon). Însă el nu a spus nimic în legătură cu supravegherea programelor informatice susceptibile să ofere acces la date personale.