.

Sigur ți s-a întâmplat și ție asta: ziua e pe sfârșite, trebuie să dai un telefon urgent și acumulatorii telefonului tău mobil s-au descărcat și nu găsești, oricât ai căuta, o priză electrică liberă. Cu 'GoGoPower', un încărcător mobil acționat mecanic, poți efectua această convorbire telefonică. Cinci minute de învârtit la o manetă vor oferi telefonului mobil 20 de minute de autonomie.
'Nu e destinat să înlocuiască un încărcător obișnuit, dar e nemaipomenit pentru urgențe', a declarat agenției Reuters Nobumasa Neishi, marketing manager la compania japoneză Fuso Rikaseihin.
Cu un preț de aproximativ 42 USD, generatorul acționat manual este destul de scump și de zgomotos. Poate fi utilizat pentu telefoane mobile Nokia, Motorola, Sony Ericsson și NTT DoCoMo. Compania japoneză se așteaptă să vândă 30.000 de încărcătoare de acest tip anul acesta și 100.000 în 2004.
Dispozitivul a fost lansat la o expoziție din Bangkok, pentru piețele din sud-estul Asiei și China, unde curentul electric nu este disponibil în toate zonele.
În Statele Unite, teama de atentate teroriste, dezastre naturale și căderi temporare de tensiune au făcut ca vânzările de dispozitive ce funcționează cu generatoare acționate pe bază de mușchi să explodeze, fie ele lanterne, radiouri sau telefoane. Nu de mult timp uraganul Isabel a lăsat fără curent electric 6 milioane de locuințe și birouri de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite.
Fuso Rikaseihin nu este primul pe această piață. Anul trecut, Freeplay, compania britanică care a inventat radioul acționat mecanic, împreună cu producătorul american de terminale telefonice Motorola, au lansat 'Freecharge', un încărcător pentru telefoanele Motorola și Nokia. Adaptoarele pentru alte tipuri de telefoane sunt încă în dezvoltare.