.

Chiar dacă 11 februarie a fost ziua dedicată numărului unic european de urgență 112, abia în luna august a acestui an se vor împlini 25 de ani de la introducerea sa. Cu toate acestea, numai 48% dintre cetățenii europeni știu de existența numărului unic 112, conform sondajelor oficiale, România însă stă bine la acest capitol cu 71% dintre respondeți care știu că pot suna la 112 de oriunde s-ar afla în cadrul Uniunii Europene.


112 în toată Europa
Prin intermediul numărului gratuit 112, oricine poate lua legătura direct cu poliția, serviciile de ambulanță sau de pompieri. În România, 112  este singurul număr de urgență disponibil, iar 71% dintre români știu că acesta poate fi folosit în întreaga Europă. Apelurile de urgență pot fi efectuate nu doar în română, ci și în alte 6 limbi (engleză, franceză, maghiară, germană, italiană, spaniolă și rusă) în funcție de centrul care preia apelul. Comisarii europeni Gunther Oettinger, responsabil de economia și societatea digitale, și Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, au declarat: "112 a devenit numărul unic european de urgență în urmă cu o generație. Este deosebit de important ca tinerii - care călătoresc, studiază sau muncesc în alte țări din ce în ce mai des – să cunoască care este numărul care le poate salva viața în întreaga Uniune. Le solicităm tuturor celor implicați în programul Erasmus+ să ne ajute în răspândirea mesajului despre acest număr unic de urgență - 112."

Scurt istoric
Numărul unic european de urgență 112 a fost introdus printr-o decizie a Consiliului UE în anul 1991. El este disponibil în toate statele membre, precum și într-o serie de țări terțe cum ar fi Elveția, Islanda și Turcia. Programul Erasmus+ este cel mai important program finanțat din fonduri publice pentru tinerii europeni. El oferă oportunități de studiu, perfecționare, voluntariat, ucenicie și schimburi culturale în străinătate pentru mai mult de 4 milioane de tineri și studenți.

 
 

112 in Romania
Numărul unic de urgență 112 este singurul număr pentru urgențe din România. Persoanele cu dizabilități pot contacta 112 prin fax cu formate predefinite. Se poate suna la 112 de pe telefonul mobil fără a avea nevoie de SIM card. Răspunsul la 112 vine în cel mult 4 secunde. În plus față d elimba română, la 112 se pot prelua apeluri și în limbile: engleză, franceză, ungară, germană, italianp, spaniolă, spaniolă și rusă, în funcție de call centre-ul aferent. Operatorul de la poate detecta locația apelantului imediat ce apelul s-a inițiat.

Documentație suplimentară
1. Comunicat de presă integral
2. Ziua europeană dedicată numărului 112 Pagina dedicată numărului unic de urgență 112
3. Fișa privind numărul 112 în România
4. Decizia Consiliului UE 91/396/EEC privind introducerea numărului unic de urgență
5. Pagina de internet a programului european Erasmus+

Sursa: Ion VACIU