.

Dezvăluirile pe bandă a salariilor din anumite ministere, regii și companii de stat ne-au lăsat perplecși, de nu mai știm cum ne cheamă. Femei de serviciu cu salarii de 5.000 de lei și șefi de cabinet cu 20.000 asta da viață într-o țară aflată pe marginea prăpastiei economico-financiare. Abia acum am înțeles la ce se referea ministrul Gabriel Sandu, în amenințare sa de la Ziua Comunicațiilor, cum că vom vedea curând salariile din anumite instituții. Pentru a orienta ura și oprobriul public dinspre Președinte și Guvern, portocaliștii de la Putere au început să „dea în gât" protejații plătiți cu bani grei de la stat. Înțeleg că PDL vrea să-și păstreze oamenii fideli, însă cumpărarea tăcerii femeilor de serviciu și a șoferilor nu poate trăda decât un grav complex de prostie nativă, combinată cu inconștiență crasă față de banii țării.

Viața merge înainte și cu aceste delațiuni scuipate pe ecrane, însă merge din ce în ce mai greu!

Investițiile în economie au scăzut cu 29,1% în Q1

Investițiile în economia națională au scăzut în primul trimestru cu 29,1%, față de perioada similară din 2009, la 9,37 miliarde lei, cele mai multe fiind realizate în industrie și comerț/servicii, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în primele trei luni, industria a atras 36,4% din totalul investițiilor, iar sectorul comerț/servicii (tranzacții imobiliare; comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor) 34,5%, conform Mediafax. La polul opus s-au situat construcțiile, cu 17,7%, și agricultura, cu 9,9%. Investițiile concretizate în lucrări de construcții noi, în intervalul analizat, au însumat 4,32 miliarde lei, reprezentând 28,9% din total. De asemenea, fondurile alocate pentru utilaje și mijloace de transport s-au ridicat la 4,33 miliarde lei, cu o pondere de 30,6% în total. Segmentul alte cheltuieli a însumat 724,4 milioane lei, reprezentând 30,5% din total. Comparativ cu primele trei luni din 2009, în ianuarie-martie 2010 se constată o scădere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiții cu 0,7 puncte procentuale, iar cea a investițiilor în alte cheltuieli cu 0,3 puncte procentuale. Ponderea investițiilor în lucrările de construcții noi a crescut cu un punct procentual.

România coboară pe locul 11 european, după investițiile străine atrase

Țara noastră a coborât în 2009 de pe locul 6 pe 11 în Europa din punct de vedere al numărului de proiecte atrase ce implică investiții directe străine, de 75, nivel în scădere cu 48% față de 2008, potrivit unui studiu al firmei de consultanță financiară Ernst & Young, preluat de Mediafax. Numărul de proiecte cu investiții directe străine atrase de România anul trecut reprezintă 2% din totalul înregistrat la nivel european, potrivit studiului „Ernst & Young European Investment Monitor 2010". Studiul conține date despre 22 de state europene. Totodată, România ocupă locul șapte în Europa în funcție de numărul de locuri de muncă susținute de aceste investiții. Astfel, pe plan local, au fost create 6.384 de posturi prin proiecte de investiții directe străine, în scădere cu 44% comparativ cu 2008, nivelul fiind echivalent cu 5% din totalul la nivel european.

„România a rămas foarte atractivă pentru servicii industriale, atrăgând un număr de proiecte echivalent cu 7% din totalul la nivel european în acest domeniu. O investiție masivă în industria auto a creat 3.000 de locuri de muncă. Deși conștienți de instabilitatea din Europa Centrală și de Est, investitorii continuă să aleagă România, în special pentru proiecte industriale", menționează studiul. Liderul european din punct de vedere al numărului proiectelor atrase implicând investiții străine directe a rămas Marea Britanie, cu 20.017 de proiecte (în scădere cu 1% față de 2008), în clasament urmând Franța, cu 523 proiecte (în urcare cu 1%) și Germania, care a atras 290 de proiecte (în creștere cu 7%).

Din punct de vedere al numărului de locuri de muncă înființate prin proiectele de investiții străine, pe primul loc de plasează tot Marea Britanie (20.017 de posturi, în scădere cu 1% comparativ cu 2008), urmată de Franța (13.298 de locuri de muncă, în creștere cu 2%) și Rusia (11.734 de posturi, în scădere cu 9%). În regiunea Europa Centrală și de Est, Ungaria a atras anul trecut 64 de proiecte, cu 36% mai puține decât în 2008 (7.112 de locuri de muncă înființate). Bulgariei i-au revenit 27 de proiecte (1.321 locuri de muncă), Ucrainei 46, cu 48% mai multe decât în 2008 (2.274 de locuri de muncă), Poloniei 102, cu 42% mai puține decât anul anterior, (7.491 posturi), iar Cehia a atras 61, în scădere cu 30% (3.993 locuri de muncă).

„Încrederea investitorilor în Europa Centrală și de Est s-a prăbușit, iar numărul proiectelor s-a redus cu aproape un sfert. Industria a detensionat într-o oarecare măsură situația, cu confirmarea potențialului pe termen lung al piețelor dornice de echipamente și infrastructură", notează Ernst & Young. Primele poziții în rândul sectoarelor economice din regiune care au atras proiecte de investiții străine sunt ocupate, după numărul de locuri de muncă înființate, industria auto (27.002 de posturi create, în scădere cu 264 de locuri de muncă față de 2008), industria alimentară (5.426 posturi, cu 385 mai puține decât în anul anterior) și industria electronicelor (4.811 posturi, în urcare cu 2.491 unități).

Topul țărilor de origine a investițiilor străine din Europa, din punct de vedere al numărului de posturi de lucru create în 2009, este ocupat, în ordine descrescătoare, de SUA (19% din total), Germania (17%), China (7%) și Franța (5%). Ernst & Young subliniază că proiectele luate în considerare pentru realizarea studiului sunt cele care au dus la crearea de facilități și locuri de muncă.