.

Primele două companii de comunicații mobile din România, Orange și Vodafone, nu pot contesta oficial în instanță amenzile primite și anunțate în presă de Consiliul Concurenței, pentru că autoritatea guvernamentală nu a transmis până azi celor doi operatori documentația oficială în legătură cu sancțiunea, susține Mediafax citând ZF. „Conform legislației, decizia autorității de concurență poate fi atacată la Curtea de Apel București în termen de 30 de zile de la primirea documentului, adică a deciziei de sancționare. Practic, companiile au fost informate că au fost sancționate, urmând să primească documentul oficial", citează sursa amintită.

 

Istoria celei mai mari amenzi, îndelung premeditate, din istoria CC

Consiliul Concurenței (CC) anunța pe 15 februarie 2011 că a amendat companiile Orange și Vodafone cu 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) și respectiv cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă. „Potrivit ultimelor modificări ale legii concurenței, instanța poate dispune suspendarea executării deciziei Consiliului Concurenței doar cu condiția plății unei cauțiuni în cuantum de 30% din amenda stabilită prin decizia atacată", adăugau oficialii CC. Imediat după publicarea anunțului CC, oficialii Orange și Vodafone replicau că vor contesta amenda în instanță.

Marți, 15 februarie, 3 ceasuri negre, pisica neagră, dar și a doua zi a Congresului Mondial de la Barcelona (MWC) , unde urmăream în plenul dezbaterilor de la MWC chiar discursul președintelui Vodafone, Vittorio Colao. Nu aveam de unde să ne imaginăm că la București, Consiliul Concurenței (CC) avea să anunțe amendarea Orange România și Vodafone România cu 63 milioane de euro, pentru abuz de poziție dominantă, conform președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu. „Decizia a fost adoptată luni, 14 februarie, într-o ședință a Consiliului Concurenței. Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentând puțin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în 2010", pretindea Chirițoiu, într-o conferință de presă. Acesta declara că operatorii au dreptul să conteste decizia Consiliului Concurenței în justiție subliniind că avem de-a face cu „cea mai mare amendă dată de instituție de la înființare".

Investigația CC a fost declanșată în anul 2006, în urma unei plângeri depusă de firma Netmaster Communications SRL și avea ca obiect un posibil abuz de poziție dominantă al Orange, Vodafone și Romtelecom pe piața serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria rețea publică de telefonie. Netmaster Communications reclama faptul că o parte dintre apelurile internaționale ale clienților săi fuseseră blocate de companiile Orange, Vodafone și Romtelecom. „Practic, Orange și Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, față de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut", pretinde Chirițoiu. Potrivit informațiilor din 2006, marii jucători telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciuni de fraudă din partea operatorilor alternativi, respectiv ar fi suspectat că aceștia schimbau identitatea apelurilor terminate în rețelele Orange, Vodafone și Romtelecom astfel încât să câștige mai mulți bani.

„În cazul Romtelecom, ancheta este în curs de finalizare, chiar dacă cele două entități au anunțat, la mijlocul anului 2006, că s-a ajuns la o înțelegere amiabilă. Chiar dacă s-a ajuns la o înțelegere amiabilă, o investigație declanșată de Consiliul Concurenței își continuă cursul. În curând, Consiliul Concurenței va anunța decizia luată în cazul Romtelecom", a precizat Chirițoiu. În prezent, firma Netmaster Communications nu mai există, fiind radiată (fuziune prin absorbție), iar ultima înregistrare la Oficiul Național al Registrul Comerțului (ONRC) este dată din 30 septembrie 2008. În 2007, conform ultimelor date transmise de societate către ONRC, Netmaster Communications a consemnat o cifră de afaceri de 8,98 milioane de lei și un profit brut de 27.042 lei. Societatea a fost achiziționat de New Com Telecomunicații, care și-a vândut la rândul său baza de clienți către RCS&RDS și Romtelecom, pe fondul unor probleme financiare generate de recesiune.

 

Reacția rapidă a Orange și Vodafone: decizia de contestare în justiție a amenzilor CC

Orange România și Vodafone România au anunțat imediat contestarea în justiție a deciziei CC și a amenzilor în valoare totală de 63 milioane euro pentru abuz de poziție dominantă, sancțiune pe care cele două companii o consideră „neîntemeiată". „Suntem profund surprinși de această decizie, pe care o considerăm neîntemeiată având în vedere că se bazează pe o interpretare eronată a faptelor din dosarul cauzei. Astfel, sancțiunea aplicată este nejustificată și Orange România va contesta aceasta decizie în instanță. Investigația privește termenii și condițiile agreate între operatorii telecom pentru terminarea apelurilor internaționale în România. Dorim să subliniem că obiectul investigației nu se referă la relația dintre Orange România și clienții de telefonie mobilă din România", susțineau oficialii Orange România. Reprezentanții operatorului afirmă că Orange România și-a desfășurat dintotdeauna activitatea pe piață în deplină conformitate cu legislația în vigoare și cu regulile de concurență.

 

Afacerile estimative ale Orange România s-au plasat între 4,6 și 4,9 miliarde de lei în 2010, comparativ cu 4,43 miliarde de lei în urmă cu an, cifrele fiind estimate în baza informațiilor Consiliului Concurenței, care a amendat operatorul telecom „cu puțin peste 3%" din afacerile din anul precedent. În euro, afacerile s-ar plasa 1,09-1,16 miliarde euro dacă sunt calculate la cursul mediu anunțat pentru anul trecut de BNR, de 4,2099 lei/euro. Astfel, în varianta unui procentaj de 3,1%, afacerile Orange România au atins 4,77 miliarde de lei și coboară la 4,62 miliarde de lei dacă se aplică un procentaj de 3,2%. Pentru 3%, cifra de afaceri a operatorului urcă la 4,93 miliarde de lei. Orange România este cel mai mare operator local de telefonie mobilă, cu peste 10 milioane de clienți. În 2009, afacerile Orange România totalizat 4,43 miliarde de lei, în scădere cu 5,9% față de anul precedent, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor.

 

La rândul ei, Vodafone România va contesta decizia Consiliului Concurenței, oficialii operatorului arătându-se „surprinși și dezamăgiți" de decizia CC. „Suntem surprinși și dezamăgiți de decizia anunțată de Consiliul Concurenței în investigația privind abuzul de poziție dominantă față de operatorul Netmaster Communications. Vodafone România consideră că nu a intreprins nici o acțiune care să împiedice accesul Netmaster Communications la rețeaua sa, în vederea derulării traficului de apeluri internaționale, punct de vedere exprimat și pe parcursul investigației. Vodafone România va contesta decizia Consiliului Concurenței în justiție", susține Vodafone România. Potrivit oficialilor operatorului, în perioada supusă investigației, Netmaster Communications a derulat trafic internațional de voce printr-un acord de interconectare încheiat anterior cu Vodafone România. „Absența unui contract specific pentru traficul internațional de voce se datorează refuzului Netmaster de a accepta aceleași condiții contractuale oferite și celorlalți operatori, Netmaster solicitând la momentul respectiv un tratament preferențial", au specificat oficialii companiei.

 

Afacerile estimative ale Vodafone România s-au situat între 3,7 și 4 miliarde de lei în 2010, comparativ cu 3,93 miliarde de lei în urmă cu an, cifrele fiind estimate în baza informațiilor Consiliului Concurenței, care a amendat operatorul telecom „cu puțin peste 3%" din afacerile din anul precedent. În euro, afacerile s-ar plasa între 878 milioane de euro și 952 miliaone euro dacă sunt calculate la cursul mediu anunțat pentru anul trecut de BNR, de 4,2099 lei/euro. Președintele CC, Bogdan Chirițoiu, declara că a aplicat Vodafone România o amendă de 120,3 milioane de lei (28,3 milioane euro), reprezentând „puțin peste 3%" din afacerile operatorului de telefonie mobilă în 2010. Dacă procentajul aplicat de autoritatea de reglementare a fost de 3,1%, rezultă că cifra de afaceri a companiei a atins 3,88 miliarde de lei. La un procentaj de 3,2%, afacerile Vodafone România au totalizat 3,76 miliarde de lei. Pentru 3%, cifra de afaceri a operatorului urcă la 4,01 miliarde de lei și depășește nivelul consemnat în 2009. Reprezentanții Consiliului Concurenței nu au dorit să divulge procentajul exact aplicat pentru calcularea amenzii. Vodafone România este cel al doilea mare operator local de telefonie mobilă, cu 9,8 milioane de clienți la finele anului trecut. În 2009, afacerile Vodafone România au atins 3,93 miliarde de lei, în scădere cu 10,1% față de anul precedent, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor.

 

Amenda CC internaționalizată de reprezentanții Grupului Vodafone în fața lui lui Boc

Reprezentanții grupului Vodafone au reclamat la Palatul Victoria amenda stabilită de Consiliul Concurenței (CC) în discuția avută, pe 4 martie, cu prim ministrul Emil Boc, sublinindu-i acestuia că decizia este exagerată și că o vor contesta în instanță. Premierul Boc și reprezentanții grupului Vodafone au avut la Palatul Victoria, o întâlnire al cărei principal subiect a fost legat de planurile de investiții ale companiei în România. Surse oficiale au declarat agenției Mediafax că oficialii Vodafone au pus în discuție și problema amenzii primite de la Consiliul Concurenței. „Reprezentanții Vodafone au ridicat problema amenzii primite de la Consiliul Concurenței și i-au spus premierului că, în opinia companiei, decizia este exagerată și va fi contestată în instanță", menționează sursele, premierul luând notă de poziția Vodafone, fără însă ca să răspundă. La întrevederea de la Palatul Victoria au participat Vittorio Colao, CEO Vodafone Group, Michel Combes, CEO Vodafone Europe Region, Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania și Marian Velicu, Corporate Affairs Director. Săptămâna aceasta și oficiali ai grupului France Telecom, ce dețin operatorul mobil Orange, au vizitat Bucureștiul, însă nu s-au întâlnit oficial cu șeful Guvernului, din câte am reușit să aflăm din surse apropiate Palatului Victoria.

 

O concluzie previzibilă…

Consiliul Concurenței pregătește o soluție și în cazul Romtelecom, până la sfârșitul acestei luni, iar în privința celor două companii deja amendate, Orange și Vodafone, dorește să ajungă la o soluție de compromis, pentru că a realizat că s-a sărit deja calul, putându-se declanșa un scandal internațional. În cazul ambelor grupuri telecom internaționale cu investiții masive în România, decizia unei amendări, care nu se poate susține în realitate, va duce mai mult decât sigur la modificarea unor planuri de investiții în România, cu pierderi mult mai mari pentru statul român decât valoarea acestor amenzi. Finalmente, când oamenii lacomi dar nepricepuți ai statului, recte președintele CC - fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, vor să dea și ei o bombă de presă în luptă cu dușmanii imaginari ce fraudează statul român, se pomenesc că le explodează petarda în față… Nu mai vorbim de viitorul imediat, care se preconizează a fi foarte sumbru din perspectiva unei curse electorale fără bani pentru partidul de guvernământ. Operatorii mobili ar putea să fie niște vaci bune de muls, în perspectiva guvernanților, însă inteligența competițională, de afaceri, a celor din urmă este cu mult inferioară profesioniștilor din cele două companii de comunicații, lupta fiind practic pierdută din start pentru oamenii de la guvern și cei de la Concurență. Asta în ciuda actualelor amenzi, care tot ce-i posibil să fie anulate în instanță…