.

După căderea zidului Berlinului, toată lumea a crezut că piețele libere vor înflori în Europa de Est și că întreprinzătorii din regiune vor investi în telecomunicații. Mai mult, se credea că vor avea nevoie de legături mai bune decât puteau oferi rețelele terestre est-europene. Cu alte cuvinte, oportunitatea pentru dezvoltarea telecomunicațiilor prin sateliți era imensă. După 13 ani, însă, e limpede că unele speranțe s-au realizat, altele dimpotrivă.

Principalii pioni ai jocului
Eutelsat, unul din cei mai mari operatori globali de sateliți, cu o istorie îndelungată în Europa de Est. Eutelsat și-a extis acoperirea în Europa de Est imediat după 1989, prin modificarea unui satelit Eutelsat 2 în curs de construire, astfel încât raza sa să se întindă mai mult spre est. Ulterior, 'žsatelitul W4, lansat în 1999, a fost proiectat special pentru părțile vestice ale Rusiei și are o rază de mare putere optimizată pentru emisia direct la domiciliu folosită de NTV Plus pentru cei 200.000 de abonați', afirmă purtătoarea de cuvânt a Eutelsat, Vanessa O'™Connor, citată de revista 'žViaSatellite'. În total, 19,7 milioane de case din Europa de Est, conectate fie prin cablu, fie prin satelit, primesc programele prin sateliții noștri. De asemenea, aproape toate țările est-europene folosesc Eutelsat, inclusiv Albania, Kosovo, Sercia, Croația, Macedonia și Republica Cehă.
Serviciul VSAT al Eutelsat a atras clienți în Europa Centrală și în fosta Europă sovietică. De exemplu, în Ungaria, băncile se bazează pe VSAT-uri pentru verificarea cărților de credit. Între timp, furnizorul de telecomunicații rus Comincom folosește rețele VSAT pentru comunicațiile de voce, date și video la nivel național. Compania utilizează satelitul Sesat; subsidiara mobilă a Comincom, Combellga, folosește tot Sesat pentru mesagerie și localizarea vehiculelor prin serviciul său de monitorizare a camioanelor, Euteltracs.
Al doilea operator cu o istorie venerabilă în regiune este Intelsat, inițial companie de stat, acum comercială. Ca și în trecut, veniturile Intelsat provin din servicii de transportator. În majoritatea țărilor est-europene s-a produs, însă, o migrare generală către serviciile IP și o dereglementare a pieței. Competiția apărută pentru operatorii de sateliți se poate dovedi, totuși, fructuoasă pentru Intelsat. Recent, Intelsat a furnizat o nouă platformă TV digitală pentru Katelco din Kazakhtan. Rezultatul: în loc de numai 6 canale, telespectatorii au acum acces la 10-20 de canale TV cu plată, plus acces Internet, educație la distanță, canale cu plată, TV de companie și stații de cablu prin satelit. 'žCredem că principala ocazie în această regiune va fi construirea de noi platforme TV și capacitatea de trafic la distanță pentru furnizorii de servicii Internet', apreciază directorul regional al Intelsat, Mario Iwanow. În privința conectivității de magistrală Internet, Intelsat a lansat un nou portofoliu de soluții, denumite soluții GlobalConnex, pentru Europa de Est.
Rusia râmâne o forță în aria spațială
Actuala abordare comercială a Intelsat se află la antipodul tradiției birocratice a companiei, la fel cum se întâmplă și cu Organizația Internațională a Comunicațiilor Spațiale, corespondenta Intelsat în 'žblocul estic', mai cunoscută sub numele de Intersputnik.
Ca și Intelsat, Intersputnik a trebuit să scoată profit din sateliți pentru a supraviețui. Acum operează 3 sateliți geostaționari în bandă C/Ku cu acoperire în toată regiunea: Express 6A, Express 3A, LMI 1 și, în curând, Express-AIR. Aceștia oferă capacitate pentru transmisii digitale video și audio, servicii de voce și de date și servicii de conectivitate de magistrală Internet pentru corporații și furnizori de Internet.
Cine folosește Intersputnik?
Rusia este cel mai mare client, utilizând 60% din spectru. Motivele sunt teritoriile vaste ale Rusiei, distanța față de unitățile de producție, densitățile diferite ale populației pe regiuni și absența infrastructurii terestre avansate pentru implementarea rapidă a rețelelor de comunicații în majoritatea regiunilor.
Spre deosebire de acestea, 'žExpress 6A și LMI 1 acoperă toată Rusia, inclusiv Siberia și Orientul îndepărtat', precizează Stefan Kollar, director de vânzări la Intersputnik. În Rusia populată, cel mai mare client al companiei de satelit este operatorul de telecomunicații internaționale Rostelecom. Al doilea mare client este Bulgarian Telecom, care emite 6 canale TV digitale prin Express 3A în banda C în toată Europa. Ironia sorții face ca Intersputnik să se fi axat pe exploatarea sateliților cu orbită înclinată Gorizont în bandă C fără facilități Ku, drept care multe țări est-europene au semnat contracte cu Eutelsat pentru traficul TV în bandă Ku.
Drept urmare, acestea folosesc Intersputnik numai pentru voce. În prezent, Intersputnik oferă servicii TV digitale în bandă Ku, ca și Eutelsat, dar transferarea serviciilor video digitale pe noi sateliți nu este ușoară, așa încât va lua ceva timp până Intersputnik va putea lua din cota de piață a Eutelsat.
În orice caz, Rusia și-a digitalizat integral distribuția programelor video și audio prin satelit. 'žÎn prezent, Intersputnik asigură emisia digitală DVB-S a 3 canale naționale și a 3 canale radio cu acoperire în Rusia, Comunitatea Statelor Independente (CSI) și Europa de Est. Canalele sunt retransmise prin transmițători tereștri, în rețelele de emisie radio și cablu TV, sau preluate de receptoare DHT.

Alți operatori est-europeni
Spacecom din Israel operează un satelit în bandă Ku, Amos 1, ce acoperă Europa Centrală și de Est (ECE) și Orientul mijlociu, numărul clienților crescând treptat de la lansarea acestuia, în 1996.
De la criza economică din Rusia din 1998, cererea de capacitate prin satelit pentru emisii video a crescut constant. În paralel, serviciul Internet a înghițit tot mai multă capacitate, dat fiind că infrastructura terestră este subdezvoltată pentru necesitățile de trafic. Drept care Spacecom intenționează să lanseze Amos 2, cu acoperire în ECE și pe coasta nordică a Statelor Unite, permițând conectarea celor două continente. Un alt operator privat de satelit pentru Europa de Est este Newsat, cu sediul în Bermuda, care oferă servicii în bandă C de la Londra la Beijing prin satelitul Newsat 1 HS376 (înainte Palapa B2R). Și pentru acesta, cererea masivă de acces Internet și aplicații în bandă largă, pe lângă tradiționalele aplicații de emisie și VSAT predomină.
'žAvem cerere foarte mică pentru voce pură', explică Jack Albert, președinte și CEO Newsat.
Pentru Newsat, ca și pentru ceilalți operatori de sateliți, fibra optică reprezintă un concurent tot mai serios. Infrastructurile urbane astfel îmbunătățite reduc nevoia de capacitate prin satelit, iar guvernele presează în direcția fibrei optice pentru a maximiza investițiile, astfel că operatorii de satelit și distribuitorii care nu pot oferi prețuri la nivelul fibrei optice sunt cei mai amenințați.