.

534 mil. euro pentru înțelegeri de piață

Consiliul francez al concurenței a decis pe 1 decembrie 2005 să amendeze Orange, SFR și Bouygues Telecom cu suma totală record de 534 mil. euro pentru practici neconcurențiale între 1997 și 2003. Orange a fost amendat cu 256 mil, SFR cu 220 mil. euro, iar Bouygues Telecom cu 58 mil. euro. Amenzile reprezintă între 14,6% și 18,3% din profitul net al operatorilor pe 2004 și este cea mai mare dată până acum de autoritatea antimonopol până acum.

Autoritatea antimonopol franceză susține că operatorii mobili francezi s-au angajat în două tipuri de practici ilegale: schimb de informații confidențiale (privind numărul clienților noi și al dezactivărilor) lunar între 1997-2003 și s-au înțeles între ei asupra cotei de piață a fiecărei părți între 2000 și 2003. Autoritatea consideră că aceste practici au dăunat economiei franceze și au afectat intensitatea competiției între operatori. Cu toate acestea, decizia nu privește nici o înțelegere asupra prețurilor.

Operatorii vor avea de suferit datorită publicității proaste rezultate din această decizie, cu consecințe asupra brandului și credibilității fiecăruia, spune Vincent Poulbere, consultant pentru firma de analiză a pieței Ovum.

Toți 3 operatorii au anunțat deja că vor face apel împotriva acestei decizii, caracterizată drept 'žnefondată și excesivă' de France Telecom și de SFR, în timp ce Bouygues o consideră 'žprofund injustă', dat fiind că în perioada indicată cota sa de piață a scăzut, relatează Dow Jones Newswire.

Asociația de protecția consumatorului UFC Que Choisir - care a intentat inițial acțiunea la consiliul concurenței - intenționează să lanseze o acțiune în justiție de amploare, în stil american, împotriva celor 3 operatori. În ultima vreme, guvernul francez a schimbat accentul politicilor sale industriale, dând o atenție tot mai mare vocii consumatorilor în defavoarea marilor angajatori într-un efort de a stimula cheltuielile de consum. De asemenea, amenda vine să susțină un proiect de la începutul anului susținut de Jacques Chirac de a introduce o lege a proceselor colective și în contextul liberalizării care face tot mai competitivă piața telecom.

Autoritatea reglementativă a declarat că din 2000 până în 2002 cei trei operatori s-au înțeles să își stabilizeze cotele de piață prin coordonarea strategiilor lor comerciale, după cum a dovedit-o descoperirea a 'žvarii documente grave, precise și coordonate, care menționau într-o manieră explicită 'žun acord' între cei trei operatori, o 'žpacificare a pieței' și o 'žYalta a cotelor de piață''ž. Autoritatea franceză nu a descoperit dovezi că acest cartel ar fi continuat și după 2002, deși susține că cele 3 companii au continuat să facă schimb de date până în 2003.

Durata acestui schimb de date aduce în centrul atenției pe ministrul de finanțe al Franței Thierry Breton, care a fost director executiv al France Telecom din octombrie 2002 până în februarie 2005. France Telecom declară că Didier Quillot, șeful diviziei mobile Orange din Franța, nu l-a informat pe Breton de investigație până în iulie 2003 - adică la 10 luni după ce Breton a devenit CEO. La o conferință de presă, primul ministru francez Dominique de Villepin a spus că decizia de amendare 'žnu are nici o legătură cu Breton'.

Amenda din 1 decembrie este cu mult mai mică decât cea maxim posibilă de 10% din veniturile fiecărui operator, dar constituie o victorie din punctul de vedere al drepturilor consumatorilor. Instituția antitrust și-a lansat investigația în 2002, după ce asociația pentru drepturile consumatorilor UFC-Que Choisir a depus o plângere împotriva operatorilor pentru că aceștia ofereau termeni identici de abonare.

UFC-Que Choisir a declarat pe 1 decembrie că va da în judecată cei 3 operatori, dar pentru mai puțin de 10.000 euro conform legii franceze. Asociația estimează că daunele aduse consumatorilor s-au ridicat la 1,2 mld. euro din 2000 până în 2002. 'žMiza proceselor noastre este mai mult simbolică decât pecuniară. UFC-Que Choisir face întâi de toate apel la legiuitori să introducă dreptul la acțiune juridică colectivă în legea franceză', a declarat președintele UFC-Que Choisir, Alain Bazot, citat de Dow Jones Newswire.

Recent, guvernul francez a eliminat parțial o lege cunoscută drept Loi Galland care limita escaladarea unui război al prețurilor între distribuitorii mici și mari și a liberalizat piața serviciilor Internet, cu rezultatul că Franța a devenit una din cele mai competitive piețe ale Europei. În plus, în septembrie, a anunțat un acord - deși neconstrângător - cu companiile telecom asupra unor măsuri de reducere a prețurilor. Numai France Telecom a fost anul acesta amendat cu 140 mil. euro pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața Internetului de mare viteză. Tot în acest an o nouă legislație a deschis calea operatorilor de rețele mobile virtuale - companii care închiriază capacitate de la rețelele existente și apoi vând servicii la prețuri mai mici. Decizia din 1 decembrie ar putea fi un binevenit avantaj pentru această industrie.