.

Datorită iminentului război din Irak, operatorii sateliților din regiune s-au pregătit pentru un volum al traficului de voce și date cu mult mai mare decât cel obișnuit, necesar în primul rând agențiilor de știri și organizațiilor umanitare poziționate în Golful Persic.

Presa de război

  • Semnificații - Conflictul din Irak promite să crească nivelul traficului de date și voce la o valoare record în Orientul Mijlociu.
  • Implicații - Operatorii de comunicații prin satelit vor beneficia de câștiguri fabuloase, având în vedere numai arsenalul comenzile terminalelor mobile de comunicații prin satelit și video-telefoanele armatei, mass-media sau organizațiilor umanitare poziționate în regiune.
  • Previziuni - Un război prelungit în Irak va reprezenta un impuls temporar pentru creșterea valorii acțiunilor la bursă a operatorilor prin satelit.

Războiul creează o cerere mai mare pentru banda de comunicații
Încă dinaintea declanșării războiului, personalul agențiilor de știri și al organizațiilor umanitare au început să se poziționeze în regiune, în scopul îndeplinirii sarcinilor apărute în acest context. Agențiile de știri sunt prezente chiar și pe linia frontului, SUA permițând reporterilor americani de la ABC, NBC și CNN să se alăture unităților americane implicate în conflict (embeded journalists). Prezența mass-media internaționale și a organizațiilor umanitare au dus la atingerea unui trafic record în cazul telecomunicațiilor din Orientul Mijlociu.

Beneficiul operatorilor de telefonie mobilă prin satelit
Principalii beneficiari ai cererii de servicii de comunicare sunt operatorii de telefonie mobilă prin satelit. Telefoanele mobile conectate prin intermediul sateliților și video -telefoanele reprezintă principalele echipamente de comunicații folosite de către mass-media în timpul conflictului.
Organizații ca BBC, CNN, NBC sau ABC folosesc video-telefonia pentru a se putea conecta la studiourile lor, în vederea transmiterii live a evenimentelor din Irak. Video-telefonia a fost folosită în mod curent și în cazul războiului din Afganistan, atât de către armată, cât și de către organizațiile umanitare, pentru coordonarea problemelor de securitate și a serviciilor oferite.

Previziuni și implicații
Impactul războiului asupra Orientului Mijlociu s-a resimțit încă de la începutul anului, în cazul pieței de comunicații prin satelit. Companiile ce oferă echipamente de comunicații prin satelit, cum ar fi compania daneză Thrane & Thrane sau Thuraya din Emiratele Arabe Unite, și-au majorat vânzările la terminalele mobile de comunicații prin satelit.
În plus, veteranul comunicațiilor maritime și mai noul operator global pentru comunicații comerciale prin satelit, Inmarsat, a anunțat repoziționarea unuia dintre sateliții săi. Astfel, a stabilit cea de a cincea regiune oceanică de comunicații prin satelit în vederea preluării serviciilor mobile oferite grupurilor din această zonă. Un alt jucător ce va câștiga în urma traficului generat de război va fi cunoscutul operator de comunicații globale prin satelit, Iridium. Acesta oferă, de asemenea, și o rețea de sateliți în regiune.

Războiul va deschide calea operatorilor pe piață
Creșterea cererii pentru serviciile de comunicare mobilă prin satelit în timpul conflictului din Irak va servi la atragerea investitorilor către acest segment de piață ce se află într-un con de umbră de mai bine de 2 ani. Deja valoarea acțiunilor companiei Thrane & Thrane a crescut considerabil față de sfârșitul anului trecut.
Cât despre Inmarsat, dacă va juca un rol central atât în cadrul conflictului din Irak, cât și în cazul eforturilor de reconstrucție ce vor urma războiului, acest conflict ar putea reprezenta exact impulsul de care are nevoie în relațiile sale cu publicul pentru îndeplinirea ambițiilor sale de listare la Bursă.
Oricum, această perioadă de prosperitate pentru operatorii de comunicații prin satelit ar putea fi destul de scurtă, cererea pentru serviciile acestora neducând către o îmbunătățire susținută în cazul cererii și a profitabilității reale din economie și afaceri.