.

Grid computing transformă felul în care întreprinderile folosesc resursele. Tehnologia grid virtualizează utilizarea resurselor întreprinderii între serverele dintr-un centru de date, între mai multe centre de date și între întreprinderi. Virtualizarea este importantă fiindcă permite componentelor grid (precum capacitățile de stocare, procesoarele, bazele de date, serverele de aplicații și aplicațiile) să se integreze strâns fără a genera o rigiditate în interiorul sistemului.

La cel mai de sus nivel ideea centrală a tehnologiei grid este utilizarea sistemelor IT ca pe o utilitate. Nu contează unde sunt localizate resursele hardware atât timp cât computerul vă procesează cererea.
Viziunea sistemelor IT ca și utilitate este, bineînțeles, o perspectivă a clientului.
Din perspectiva serverului sau din 'žspatele cortinei', grid computing este o problemă de alocare a resurselor, partajare a informațiilor și disponibilitate ridicată. Alocarea resurselor garantează că toți cei care au nevoie sau solicită anumite resurse primesc ceea ce le trebuie. Resursele nu stau nefolosite în timp ce cererile rămân nesatisfăcute. Partajarea informațiilor asigură informația necesară utilizatorilor și aplicațiilor exact la momentul și locul unde este nevoie de ea. Disponibilitatea înaltă se referă la oferirea permanentă a tuturor datelor și resurselor de computing necesare activității curente '“ în același fel în care o companie electrică asigură în mod continuu energie electrică.
O deficiență a infrastructurilor software din prezent este aceea că sunt create pentru a utiliza resursele pe care le au la dispoziție, dar nu sunt construite astfel încât să facă disponibile resursele de care nu mai au nevoie. Oracle Database și Oracle Application Server pot folosi resursele disponibile și apoi să redea în scopul unor utilizări alternative resursele care nu îi mai sunt necesare.

Atributele fundamentale
ale Grid-ului
Virtualizare la fiecare nivel
Virtualizarea permite componentelor grid precum capacitățile de stocare, procesoarele, bazele de date, serverele de aplicații și aplicațiile să lucreze împreună fără a genera o rigiditate în sistem. În loc să creeze legături statice care determină locul fizic în care o bază de date își ține datele sau care este serverul pe care rulează baza de date, virtualizarea dă posibilitatea fiecărei componente a gridului să reacționeze mai rapid la circumstanțele în schimbare și să se adapteze la eșecurile unor componente fără a compromite performanța sistemului ca întreg.

Alocarea resurselor pe baza politicilor specifice fiecărei companii
Acesta alocare a resurselor se referă la oferirea acestora unde sunt necesare. Odată ce au fost virtualizate, resursele trebuie alocate dinamic unei multitudini de sarcini ale întreprinderii în funcție de prioritățile (care sunt permanent supuse schimbării) companiei. Din perspectiva resurselor hardware, elementele de hardware cum ar fi unitățile de stocare și serverele trebuie alocate bazelor de date și serverelor de aplicații. Din perspectiva datelor, acestea trebuie alocate acolo unde este nevoie de ele.

Punerea în comun a resurselor
Consolidarea și punerea în comun a resurselor este necesară pentru ca gridurile să utilizeze mai eficient resursele reducând semnificativ costurile. Prin punerea în comun a hard-discurilor (adică crearea unor serii de capacități de stocare) și prin punerea în comun a serverelor individuale (generarea unor ferme de servere) procesele gridului care cuplează dinamic consumatorii de servicii cu furnizorii de servicii își îmbunătățesc flexibilitatea.
Oracle Real Application Clusters (RAC) permite utilizarea la maxim a unui cluster de servere standard, puțin costisitoare.
Natura dinamică a gridului aduce numeroase cerințe operaționale pentru infrastructură. Este necesar că infrastructura grid să fie robustă, să poată tolera erori de sistem și să se poată adapta la cerințe de afaceri în schimbare. Trebuie să puteți controla mediul grid într-o manieră de ansamblu și nu componentă cu componentă. Foarte importantă este, de asemenea, problema securității - nu doriți o expunere a datelor și resurselor către persoane neautorizate.
Grid Control oferă o consolă de lucru simplificată și centralizată pentru managementul resurselor IT și pentru analiza performanței într-un grid.
Cu ajutorul acestei console, administratorii pot controla întreg mediul grid prin intermediul unui browser web de-a lungul întregului ciclu de viață al software-ului, din orice locație din rețea. Executând acțiuni, îmbunătățind politicile standard, monitorizând performanța și automatizând multe alte task-uri de-a lungul unui grup de sisteme, Grid Control permite specialiștilor IT să facă față unui grid aflat în permanentă creștere. Datorită acestei funcționalități, existența mai multor computere de mici dimensiuni într-un grid nu crește complexitatea managementului acelei infrastructuri.
Tehnologiile grid evoluează rapid.
Oracle asigură companiile ce doresc să iși controleze mai bine costurile informatice că investițiile în dezvoltarea tehnologiei Grid vor continua, aliniind evoluția produselor la oferirea celor mai flexibile modalități de eficientizare a operațiunilor. Inovațiile ce apar din ce în ce mai repede în acest domeniu și noile sisteme hardware mai economice fac din tehnologia Oracle o alegere strategică.