.

Pe măsură ce organizațiile adoptă pe larg utilizarea infrastructurii și aplicațiilor Cloud, ele caută tehnologii care să le transforme business-ul și să le îmbunătățească eficiența și agilitatea operațională. "Inovațiile aduse de Oracle Database 12c au fost dezvoltate pentru a răspunde cerințelor de cloud ale clienților noștri," precizează Andrew Mendelsohn (foto), senior vice president, Database Server Technologies, Oracle. "Noua arhitectură multi-client face mai ușoară consolidarea bazelor de date ale clienților și administrarea acestor colecțtii de informații ca și cum ar fi una singură. De asemenea le oferă clienților diverse abilități pentru operațiunile din Cloud, precum livrarea simplificată a bazelor de date, clonarea acestora și prioritizarea resurselor fără a recurge la schimbări majore ale aplicațiilor."

Oracle Database 12c este o soluție pentru baze de date de ultimă generație concepută pentru a satisface aceste nevoi, oferind o nouă arhitectură multi-client construita pe o platformă de administrare a datelor rapidă, scalabilă, stabilă și sigură. Conectarea la Cloud prin intermediul Oracle Database 12c le permite clienților să-și îmbunătățească performanța și calitatea aplicațiilor, să economisească timp cu administrarea datelor și le oferă o arhitectură de maximă disponibilitate, prin operarea a sute de baze de date simultan.

Informații esențiale

Ultima generație a celei mai puternice soluții pentru baze de date din lume, Oracle Database 12c, este disponibilă pentru descărcare la Oracle Technology Network (OTN).

Oracle Database 12c introduce o nouă arhitectură multi-client care simplifică procesul de consolidare a bazelor de date în cloud. Acest lucru le permite clienților să administreze mai multe baze de date ca pe una singură – fără să își schimbe aplicațiile.

Element fundamental al Oracle Public Cloud Services, Oracle Database 12c le poate oferi beneficii importante clienților care folosesc baze de date private instalate în cloud și furnizorilor de Software-as-a-Service (SaaS – soluții software care rulează la furnizor și nu la client) care au nevoie de puterea Oracle Database într-un model sigur, multi-client.

Oracle Database 12c, optimizată pentru procesoare SPARC și Intel® Xeon®, este o versiune importantă a acestei suite de soluții. Oracle Database 12c adaugă 500 de caracteristici noi. Este rezultatul unei munci de dezvoltare pe care o singură persoană ar fi depus-o în 2500 de ani. A fost supusă la 1.2 milioane de ore de testări, la care s-a adăugat un extins program de verificare a versiunii beta împreună cu clienții și partenerii Oracle.

Oracle Database 12c este proiectată în paralel cu serverele Oracle SPARC T5, deținătoare ale unor recorduri mondiale.

O prezentare online a Oracle Database 12c va fi realizată de către Andy Mendelsohn, Senior Vice President Oracle Database Server Technologies și Tom Kyte, vice-președinte Oracle, în 10 iulie 2013, ora 19 (ora României).

O nouă arhitectură multi-client pentru consolidarea bazelor de date în Cloud

Oracle Database 12c abordează cele mai mari provocări ale clienților care își consolidează în cloud bazele de date private, oferind o eficiență mult îmbunătățită și costuri mai mici de administrare, simultan cu menținerea autonomiei bazelor de date distincte.

Oracle Multitenant este o nouă caracteristică a Oracle Database 12c, care îi permite fiecărei baze de date instalate în noua arhitectură multi-client să arate și să funcționeze exact ca o bază de date Oracle obișnuită; astfel, aplicațiile existente pot rula fără nicio modificare.

Datorită faptului că suportă mai mulți clienți la nivelul bazei de date și nu la nivelul aplicației, Oracle Multitenant permite ca toate aplicațiile furnizorilor independenți de software care rulează baza de date Oracle să fie pregătite pentru SaaS.

Oracle Multitenant administrează mai multe baze de date ca pe una singură și poate optimiza utilizarea resurselor serverului, reducând timpul și efortul necesare pentru actualizarea bazelor de date, pentru copiile de siguranță, recuperarea datelor și multe altele.

Arhitectura multi-client oferă livrarea si clonarea practic instantanee a bazelor de date, ceea ce crează o platformă ideală pentru testarea și dezvoltarea acestora în cloud.

Oracle Multitenant funcționează cu toate caracteristicile Oracle Database, inclusiv Real Application Clusters, partiționare, Data Guard, comprimare, Automatic Storage Management, Real Application Testing, Transparent Data Encryption, Database Vault și multe altele.

Optimizarea automată a datelor

Pentru a ajuta clienții să administreze eficient cantități mai mari de date, să micșoreze costurile de stocare și să mărească performanța bazelor de date, Oracle Database 12c introduce noi caracteristici de optimizare automată a datelor.

O Hartă a Temperaturii monitorizează activitățile de citire și scriere, ceea ce le permite administratorilor de baze de date să identifice cu ușurință datele care sunt "fierbinti" (foarte des accesate și modificate), care sunt "calde" (sunt doar citite) și "reci" (rar accesate), aflate în structura de tabele și partiții.

Prin folosirea unor niveluri inteligente de compresie și stocare, administratorii bazelor de date pot cu ușurință să definească politici aplicate de server, pentru a comprima și clasifica automat datele arhivate, colecțiile de date și procesarea online a tranzacțiilor (OLTP), în funcție de activități și de vechimea datelor.

Protecție și securitate aprofundată

Oracle Database 12c include mai multe inovații destinate securității decât oricare altă versiune a bazelor de date Oracle. Acest lucru îi ajută pe clienți să răspundă amenințărilor mereu noi și reglementărilor stricte referitoare la informații.

Noile abilități de editare a datelor le permit organizațiilor să își protejeze informațiile sensibile precum numerele cardurilor de credit afișate în aplicații - fără schimbări în majoritatea aplicațiilor. Datele sensibile sunt editate în momentul executării aplicațiilor (run-time), pe baza unor politici predefinite și a informațiilor despre sesiunea de cont activă în acel moment.

De asemenea, Oracle Database 12c include o nouă analiză a privilegiilor la momentul rulării programului (Run-Time Privilege Analysis). Aceasta le permite organizațiilor să identifice privilegiile și rolurile utilizate în momentul respectiv, permițând revocarea privilegiilor care nu sunt necesare și impunând privilegiul minim, cu certitudinea că operațiunile de business nu vor fi alterate.

Disponibilitate maximă pentru bazele de date în Cloud

Oracle Database 12c introduce mai multe caracteristici care maximizează disponibilitatea bazelor de date, și aduce îmbunătățiri la tehnologiile existente, pentru a asigura accesul neîntrerupt la datele companiei.

Serviciile globale de date (Global Data Services) oferă o echilibrare a încărcării și asigură redundanța configurațiilor de date distribuite global.

Facilitatea Data Guard Far Sync extinde la orice distanță protecția totală fără nicio pierdere a sistemelor aflate in stand-by – fără limitări provocate de latență.

Facilitatea Application Continuity completează pachetul Oracle Real Application Clusters și maschează erorile aplicațiilor rulate la utilizatorul final, prin reluarea automata a tranzacțiilor eșuate.

Administrare eficientă a bazelor de date

Integrarea perfectă cu Oracle Enterprise Manager 12c Cloud Control le permite administratorilor să implementeze și să administreze cu ușurință noile funcționalități ale Oracle Database 12c, inclusiv noua arhitectură multi-client și editarea datelor sensibile.

Facilitățile extinse de testare ale Oracle Real Application Testing le permit clienților să valideze actualizări de software și strategii de consolidare, prin testarea și scalarea sarcinilor de producție reale.

Simplificarea analizei Big Data

Oracle Database 12c mărește capacitatea de analiză a datelor de tip in-Database MapReduce pentru colecțiile de date foarte extinse (Big Data) prin metoda SQL Pattern Matching, care permite descoperirea imediată și scalabilă a unor secvențe de evenimente de business precum tranzacții financiare, registre de rețea sau înregistrări ale click-urilor de mouse.

"Comunitățile Grupurilor de Utilizatori Oracle au participat activ la dezvoltarea și testarea Oracle Database 12c," a declarat Michelle Malcher, președinte al Grupului Independent al Utilizatorilor Oracle (IOUG). "Suntem încântați să vedem îmbunătățiri generale. Noua arhitectură va ușura foarte mult consolidarea în Cloud a bazelor de date ale clienților."

Specialiștii în date pot analiza mai aprofundat informațiile de business și colecțiile Big Data cu ajutorul noilor algoritmi predictivi inserați în baza de date și prin integrarea suplimentară a mediului open-source R în Oracle Database 12c.

"O provocare esențială pentru managerii centrelor de date ale companiilor este costul, complexitatea și inflexibilitatea numărului mare de de baze de date care funcționează în configurații de server fixe, multe dintre ele foarte sub-utilizate," a declarat Carl Olofson, Research Vice President for Database Management, Data Integration la IDC. "Este caracteristic majorității soft-urilor de baze de date pentru companii ca aceste baze de date să nu poată fi mutate sau reinstalate cu ușurință. Încercarea de a le combina prin consolidare crează noi provocări de complexitate si operare pentru administratorii lor. Oracle Database 12c oferă o soluție elegantă la această problemă, care nu numai că aduce flexibilitate în instalare și ușurință în administrarea mai multor baze de date, ci și face acest lucru fără a impune schimbări ale aplicațiilor sau o curbă abruptă de învățare pentru administratori. De asemenea pregătește centrul de date pentru orice transfer către Cloud Computing."