.

Fără nici o îndoială, evenimentul Oracle din San Francisco (California) este unul de forță, prin care compania își arată atât propria putere, dar concomitent și pe cea a partenerilor. Cu peste 40.000 de invitați din toată lumea, Oracle a ocupat practic partea centrală a San Francisco, congresul și expoziția desfășurându-se în mai multe clădiri în același timp. O linie de autocare cu mai multe destinații circulă din zorii zilei și până la miezul nopții, cu pornire din 10 în 10 minute, către toate destinațiile unde există o conferință sau demonstrație. E un du-te vino permanent, însă neobositor, deoarece amabilitatea americanilor te face să te simți băgat în seamă și respectat, cum nu prea se întâmplă în România sau chiar în Europa. Nu voi face aici o descriere tehnică a noutăților anunțate și lansate de Oracle, ci mai degrabă o introducere în atmosfera acestui spectacol americănesc, la care puțini dintre cititorii noștri au avut șansa să ajungă. Despre conținutul conferinței, pe larg, vom discuta în ediția viitoare, când ideile și lansările Oracle vor căpăta primele feedback-uri din partea pieței.

Congresul arată ca un spectacol

Achiziția companiei Sun, aducerea lui Michael Hurd, fostul CEO al HP la Oracle, pe poziția de Co-președinte, a maximizat expunerea media a companiei de software care deține locul 1 global la cel puțin 10 criterii cheie ale dezvoltării de servicii inteligente de generație viitoare. Astfel, în aceste zile la San Francisco, demonstrația de forță ocupă zona centrală a orașului, delimitată de hotelurile Nikko, Hilton și Parc 55, cuprinzând și împrejurimile acestora. Dezvoltatorii Oracle sunt principalele vedete ale congresului, însă nici personalitățile de marcă de la vârful Dell, HP sau IBM prezente nu sunt deloc de neglijat.

Prima sesiune a conferinței plenare a avut loc într-o sală cum nu există astăzi în România, am apreciat-o la mărimea unui teren de fotbal, unde s-au reunit peste 1500 de invitați de top, între care și membrii presei și bloggeri. Sesiunile de educație paralelă, cele de demonstrații practice, rețelistică se fac prin răspândirea informațiilor despre Java, PL/SQL, dezvoltările unor aplicații de ultimă oră, comunitatea SOA și multe alte subiecte de top umplu agenda ticsită cu conferințe, de dimineața de la ora 7:30, până seara la orele 20:00, când încep cocktail-urile și petrecerile de afaceri. San Francisco are o viață de noapte trepidantă, discuțiile din sălile oficiale mutându-se cu ușurință în restaurante și cluburile cochete din centrul orașului sau de pe coasta oceanului. Fiecare participant exploatează la maximum conexiunile pe care le deține și încearcă să-și facă noi cunoștințe, pe care să le valorifice util în ecosistemul global al Oracle. Senzația de gigantesc, de eveniment hiper-mediatizat este amplificată și de expozițiile organizate pe mai toate holurile centrului Moscone, ale hotelurilor Hilton, Marriott și celelalte amintite mai sus.

Dacă am identificat cu ușurință sălile de conferință dar și pe cele alocate presei, este meritul sistemului de organizare al celor din relațiile publice americane. Nici un amănunt nu este uitat sau neglijat, indicatoare gigant te întâmpină la orice colț, săgețile te îndrumă fără dubiu către direcția dorită. Există mai multe puncte de informare, dotate cu agenda fiecărei zile, iar pentru cei care nu doresc să intre în marile săli de conferință, în holurile acestor hale dedicate evenimentelor, sunt instalate mari monitoare la care poți urmări cu ușurință vorbitorii și slide-urile lor. Există un respect pentru fiecare participant și nu se forțează mâna nimănui să intre în vreo sală.

Cea mai urmărită conferință din prima zi a evenimentului a fost cea a CEO-ului Oracle, Larry Ellison, care s-a lăsat așteptat (strategic) scoțându-i înaintea sa la rampă pe Safra Catz, președinta Oracle și pe vicepreședinta HP, Ann Livermore. În două ore de conferință, însoțit de peste 50 de slide-uri ultra-tehnologizate, Ellison i-a făcut șah mat pe mulți dintre auditorii care abia azi au sosit în San Francisco după zeci de ore de zbor. Cu toate acestea, făcând și puțin haz de necaz, Ellison și-a văzut de discurs, spre mulțumirea pasionaților de tehnologia Oracle. Specialiștii din România vor putea, de asemenea, viziona pe web site-ul www.comunic.ro materialul video realizat la fața locului, cu Larry Ellison în plină formă.