.

Strategiile celor doi operatori care conduc competiția comunicațiilor mobile din România, Orange și Vodafone, sunt diferite, însă converg în aceeași direcție: locul întâi în preferințele utilizatorilor. Pentru aceasta, nici unul dintre jucători nu-l lasă pe celălalt să facă un pas, fără a-i face „umbră”, cum se spune în limbaj sportiv, adică fără a-l marca adecvat cu mesaje care să inducă în mintea utilizatorilor competiția umăr la umăr, ceas de ceas. Așa s-a întâmplat și astăzi, când Orange anunță, în avans cu o săptămână, creșterea vitezelor de transfer în propria rețea HSDPA, chiar în preziua evenimentului Vodafone prin care operatorul va lansa serviciile 3G, în premieră la noi, în banda de 900 MHz. Cursa tehnologică dar și cea de marketing continuă, cu abordări (sperăm noi) numai în favoarea utilizatorilor.  

    

Orange va dubla din 3 mai, la 14,4 Mbps, viteza de transfer a datelor în rețeaua HSDPA în 11 orașe

Orange România va dubla, de la 3 mai, viteza de transfer a datelor în rețeaua HSDPA până la 14,4 Mbps, care va fi disponibilă în 11 orașe, conform oficialilor operatorului. Cele 11 orașe vor fi București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Ploiești și Timișoara. Astfel, prin standardul HSDPA 14,4 Mbps, un fișier cu dimensiunea de 5 MB va putea fi descărcat în 3 secunde, spre deosebire de 7,5 secunde prin tehnologia HSDPA 7,2 Mbps, în timp ce un e-mail cu un atașament de 1 MB va fi recepționat în mai puțin de o secundă. Serviciile de acces la Internet prin HSDPA 14,4 Mbps ale Orange România vor disponibile prin abonamentele Internet Unlimited 14, Internet Unlimited 21 și Internet Unlimited 58, ale căror tarife se ridică la 14 euro/lună, 21 euro/lună și 58 euro/lună (TVA inclusă). „Pentru clienții care accesează frecvent internetul pe laptop, Orange va oferi trafic nelimitat și gratuit, pe timpul nopții, între orele 00:00 și 07:00, pentru clienții ce dețin unul dintre abonamentele Internet Unlimited 14, Internet Unlimited 21 și Internet Unlimited 58 și creșterea automată a vitezei pentru cele trei planuri tarifare”, anunță operatorul. În prezent, cele trei abonamente permit clienților transfer de date cu viteze de până la 7,2 Mbps.

Vodafone România va lansa servicii 3G în banda de frecvență de 900 MHz, specifică tehnologiei GSM

Vodafone România va lansa mâine, 28 aprilie, la nivel național, noile servicii de comunicații din generația a treia (3G) în banda de frecvență de 900 MHz, specifică tehnologiei GSM, și va extinde portofoliul de abonamente ce permite acces mobil la Internet de mare viteză, a anunțat operatorul. Decizia Vodafone România survine unei la mai puțin de două luni de la hotărârea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prin care operatorii Orange România, Vodafone România și Cosmote România pot furniza servicii 3G și Internet mobil de mare viteză în benzile de frecvențe radio 900 MHz și 1.800 MHz. Orange România, Vodafone România și Cosmote România activează atât în zona GSM, cât și a serviciilor 3G, ultimul după ce a achiziționat, în 2009, operatorul Telemobil (Zapp Mobile), ce deținea o licență 3G. Potrivit specialiștilor, investițiile unui operator în creșterea gradului de acoperire a teritoriului în cazul unei rețele 3G sunt mai ridicate comparativ cu o rețea GSM. Practic, numărul de antene necesar pentru o mai bună acoperire este mai ridicat în cazul unei rețele 3G, ceea ce implică cheltuieli mai mari. Decizia ANCOM privind liberalizarea spectrului de 900 MHz a fost efectul unei directive adoptate de Comisia Europeană în toamna anului 2009.

Vodafone România extinde rețeaua HSPA+ în alte 15 orașe și localități

Vodafone România a extins din 6 aprilie aria de acoperire a rețelei HSPA+, ce permite clienților acces mobil la Internet cu viteze de până la 21,6 Mbps pentru descărcare (download), și de până la 5,7 Mbps pentru încărcare (upload), într-un număr de 15 noi localități, în plus față de București. „În urmă cu 5 ani, lansam, în premieră pe piața locală, serviciile 3G. Clienții noștri pot utiliza acum serviciile de date mobile la viteze superioare în 16 mari orașe și zone turistice din țară. În continuare, extinderea acoperirii pentru serviciile de broadband mobil rămâne pentru noi o prioritate”, susține CEO-ul Vodafone România, Liliana Solomon. În afară de București, rețeaua HSPA+ a Vodafone acoperă Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța, Ploiești, Sibiu, Arad, Baia-Mare, Pitești, Oradea, Târgu-Mureș, Satu Mare, Mamaia și Bran. Serviciile de broadband mobil la viteze HSPA+ sunt disponibile clienților rezidențiali sau companii prin abonamentul Internet Nelimitat Profesional, cu trafic inițial lunar de 16 GB, la tariful de 26,99 euro/lună (TVA inclusă). Traficul de date ce depășește 16 GB nu va fi taxat suplimentar, însa viteza corespunzătoare acestuia va fi de până la 128 kbps pentru descărcare și 64kbps pentru încărcare. Vodafone este primul operator ce a lansat comercial serviciile HSPA+ în Romania, în septembrie 2009, disponibile inițial în cele mai importante centre de business, zone rezidențiale, precum și mai multe spații exterioare din București.