.

Orange a adus în România una dintre cele mai moderne tehnologii de comunicații de date (GPRS), oferind utilizatorilor pachetul Mobile Internet Always-on. Toate elementele necesare conectării și navigării pe Internet sau Wap sunt acum la îndemâna clienților Orange. Internetul mobil reprezintă acum un atu, nu numai pentru cei din mediul de business, ci și pentru navigatorii pe Internet sau WAP, pentru că informația și accesarea sunt sinonime cu deținerea puterii.
Mihai Ciocîrlie, Corporate Marketing Manager la Orange, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de pachetul Mobile Internet Always-on. 'GPRS reprezintă pentru Orange un pas către 3G. Trebuie să fim pregătiți pentru noul val tehnologic care stă sub semnul 3G și să pregătim în același timp și piața de date românească pentru a folosi acest tip de servicii.'

C@M: Ce reprezintă pentru piața de Internet din România pachetul oferit de Orange și anume Mobile Internet Always-on?
Mihai Ciocîrlie: Piața de Internet din România nu este foarte dezvoltată și de aceea, în momentul de față, acces la Internet are, în principal, mediul business din România, segmentul de consumer fiind foarte mic. În consecință, este de așteptat ca ofertele de date mobile din care face parte și Mobile Internet Always-on să atragă, în mod normal, tot segmentul business. De fapt, Mobile Intenet Always-on este o ofertă de servicii pe tehnologie GPRS care încearcă să se adapteze deopotrivă segmentului business, cât și segmentului mass-market.
Existența a patru variante de oferte în funcție de volumul inclus de trafic încearcă să faciliteze accesul în funcție de nevoia de consum a utilizatorului și de disponibilitatea sa de a plăti lunar. De exemplu, pachetul fără volum nu are taxă de abonament, ceea ce îl face accesibil tuturor, deoarece comunicația este plătită numai la traficul efectuat. Despre celelalte pachete, între 5 și 50 MO volum de trafic inclus, avem trei planuri de tarifare, încercând să satisfacem cerințele profilului de trafic al utilizatorului.
C@M: Ce oferă, practic, pachetele incluse în Mobile Always-on?
Mihai Ciocîrlie: Aceste pachete oferă, în primul rând, posibilitatea ca în funcție de echipamentele deținute, telefon mobil, telefon mobil și palm, telefon mobil și laptop, un utilizator să poată accesa Internetul, WAP-ul și de asemenea să beneficieze și de un cont mobil de e-mail. Accesul Internet si WAP se face fără costuri suplimentare în afara traficului, iar contul mobil de e-mail permite utilizarea imediată a sosirii unui e-mail, acesta aflându-se și el în trei variante. De aici și denumirea pachetului de Mobile Always-on care sunt servicii dedicate, 'Always-on' venind de la tehnologia GPRS folosită drept suport.

C@M: Cui îi sunt dedicate aceste servicii?
Mihai Ciocîrlie: Aceste servicii și oferte sunt destinate întregii piețe, atât segmentului consumer, pentru accesul la informații folosind doar telefonul mobil prin WAP (la site-urile WAP din întreaga lume), cât și la portalul mobil Orange WAP. De asemenea, Mobile Always-on este destinat și segmentului business pentru conectarea la WAP și Internet, datorită necesității de mobilitate în cadrul activităților zilnice de business subliniate de recepționarea și transmiterea de mesaje, de e-mail-uri, navigarea pe Internet și a informațiilor disponibile pe site-urile WAP. Oferta completă a pachetului Mobile Always-on a devenit disponibilă pe piață odată cu rebrandarea la Orange, când, de altfel, a fost revizuită întreaga ofertă de pachete și servicii mobile de date.
C@M: Care sunt avantajele folosirii tehnologiei GRPS ca suport de transmitere în oferta Mobile Always-on?
Mihai Ciocîrlie: Principalul avantaj este chiar cel dat de numele ofertei: 'Always-on', adică conectare aproape instantanee, atât la Internet, cât și la WAP, pornind de la tehnologia GPRS, în care echipamentul este conectat în permanență la rețea. Un al doilea avantaj major este modalitatea de tarifare în funcție de trafic și nu în funcție de timp, ceea ce permite utilizatorului citirea informației descărcate fără grija timpului scurs.
Beneficiile pachetului Mobile Internet Always-on sunt date de posibilitatea de a naviga, atât pe Internet, cât și pe WAP, la o viteză superioară celei GSM. Apoi, soluția conține un pachet fără taxă lunară de abonament, ceea ce vă permite folosirea ocazională a Internetului, în funcție de necesitățile momentului, oferă toate facilitățile de comunicare necesare într-un birou și elimină contractul cu furnizorii de servicii Internet și, de asemenea, necesitatea existenței unei linii fixe de telefon. Folosind un telefon mobil GPRS și un laptop, puteți beneficia de libertatea de mișcare de care aveți nevoie. Alte avantaje oferite de Mobile Internet Always-on sunt: posibilitatea de a deține un cont de Mobile E-mail în una dintre cele trei variante (Entry, Standard și Professional), atât în funcție de pachet, cât și de opțiunea utilizatorului, dar și tarifarea comunicației în cadrul pachetului numai în funcție de cantitatea de informație transferată între utilizator și Internet, și nu în funcție de timpul de conectare la Internet (ca alte soluții de până acum).