.

Operatorul grec se va concentra pe termen mediu asupra îmbunătățirii performanței investițiilor sale regionale din Serbia, România, Albania, Macedonia și Bulgaria, amânând pentru moment expansiunea pe noi piețe, au declarat oficialii companiei pe 5 iunie 2002, citați de Total Telecom. Noul șef executiv al OTE, Lefteris Antonakopoulos, numit în funcție la mijlocul lui martie, a reafirmat că strategia OTE de investiție în Balcani pentru a compensa încetinirea ritmului de creștere de pe piața internă a fost una înțeleaptă, în ciuda rezultatelor minime până la această oră. El plănuiește să investească, în continuare, în operațiunile existente în regiune. 'žMulte companii au investit și acum se găsesc într-o poziție proastă. Nu este cazul OTE. Investițiile s-au făcut cum trebuie, iar vecinătatea aleasă este, de asemenea, propice', a declarat el. 'žPlanul nostru este să investim în țările în care am investit deja. Nu avem nici un plan pentru celelalte', a adăugat el.
OTE, cea mai mare companie din Grecia după capitalizare de piață, are o rețea regională ce include investiții în linii fixe în Serbia și România și participații mobile în Albania, Macedonia, România și Bulgaria.
Antonakopoulos a anunțat că OTE ar fi interesată să își crească controlul asupra operatorului sârb Telecom Srbija, unde deține 20% din acțiuni și în privința căruia poartă discuții cu guvernul și cu celălalt acționar, Telecom Italia (29%) pe tema planurilor de investiții. 'žVrem să spunem că, dacă rămânem, ar fi bine să avem o companie pe care o putem controla', a explicat el.
În privința discuțiilor cu guvernul român, el a declarat concis că acestea privesc planurile de restructurare a RomTelecom, în care deține 35% din acțiuni.
Antonakopoulos a spus că OTE va continua să pună accentul pe construirea afacerilor cu telefonie mobilă, mai degrabă decât a celor cu telefonie fixă. Compania intenționează să treacă responsabilitatea administrării operațiilor mobile din regiune ale grupului în sarcina operatorului său mobil, CosmOTE, deși nu s-a stabilit nici un termen pentru această operațiune.
În privința achiziționării celor 18% din CosmOTE de către firma telecom norvegiană Telenor, Antonakopoulos a spus că nu este nimic de raportat. 'žNe interesează participarea Telenor la CosmOTE. Pot să vă spun când, ce preț și ce proceduri. Sper să avem ceva de raportat până la sfârșitul anului', a punctat el.

Grecia obține 665 milioane euro
din vânzarea de acțiuni OTE
Pe 14 iunie 2002, guvernul grec și-a redus pachetul de acțiuni (41,76%) deținut la fostul monopol OTE, vânzând 8% din acțiuni unor investitori instituționali și obținând 665 milioane euro (630 milioane USD). Cele 40.320 milioane de acțiuni OTE plasate investitorilor instituționali au fost evaluate la 16,50 euro per acțiune. Ministerul grec de finanțe a declarat că 85% din cei circa 200 de investitori instituționali au fost străini, iar restul locali.

Un singur ofertant acceptat
pentru MoldTelecom
Compania de telefonie MGTS, care administrează rețeaua orașului Moscova, a fost singura admisă la preselecția pentru privatizarea operatorului de telecomunicații din Republica Moldova, MoldTelecom, oferta depusă de un consorțiu american fiind respinsă. Termenul limită pentru etapa de preselecție a expirat vineri, iar comisia guvernamentală constituită pentru privatizarea MoldTelecom a decis respingerea cererii de participare a consorțiului ICS Global Telecom, format dintr-un grup de firme din Statele Unite ale Americii și una din Republica Moldova. Decizia a fost determinată, potrivit Guvernului de la Chișinău, de faptul că ICS nu a îndeplinit o serie de exigențe, care nu au fost precizate. În același timp, comisia a prelungit, de la 9 august la 30 august, termenul limită până la care competitorul selectat poate prezenta o ofertă. Membrii comisiei au apreciat că perioada rămasă până la termenul inițial este prea scurtă pentru a se putea urma procedurile stabilite. Investitorii interesați de privatizarea MoldTelecom trebuie să activeze în sectorul de telecomunicații, să aibă un număr minim de un milion de clienți, o cifră de afaceri de cel puțin 150 de milioane de dolari pe an și active însumând minimum 300 de milioane de dolari. O altă condiție este experiența în ceea ce privește proiectele de telecomunicații în state aflate în tranziție sau participarea într-o companie care are astfel de activități. Capitalul social al MoldTelecom este evaluat la 71,8 milioane de dolari, iar Cabinetul de la Chișinău dorește să vândă 51% din acțiuni. Consultantul financiar al Guvernului moldovean în procesul de privatizare este Raiffeisen Investment Moldova. Încercările de a privatiza operatorul moldovean de telecomunicații nu au fost finalizate, în anii 1998 și 2000, din lipsă de oferte considerate viabile.

Rusia pe punctul
de a bloca investitorii telecom străini
Guvernul rus ia în calcul introducerea unor restricții temporare pentru licitatorii externi. Motivul îl reprezintă protejarea industriei sale telecom, în plină dezvoltare, de investitorii străini care ar putea-o 'žinvada' la intrarea în Organizația Mondială a Comerțului anul viitor, a declarat pe 19 iunie, Leonid Reiman, ministrul rus al comunicațiilor, citat de Total Telecom.
Rusia are o industrie telecom foarte fragmentată geografic. Intrarea în OMC îi impune Rusiei deschiderea piețelor, iar guvernanții își pun problema că până și cei mai mari agenți economici locali se vor dovedi minusculi pe lângă companiile străine cu adevărat mari, de felul BT și AT&T. Operatori de o asemenea anvergură ar putea da peste cap piața telecomunicațiilor rusești, a remarcat ministrul rus.
Leonid Reiman a accentuat că restricțiile vor fi temporare și nu vor afecta cele circa 600 de companii și fonduri de investiții străine ce operează deja în Rusia.
Intrarea Rusiei în OMC a căpătat viabilitate sub președintele Vladimir Putin, care a făcut din aderare o prioritate. Rusia areacum șanse să intre în OMC, înainte de sfârșitul anului viitor.