.

Grupul OTE a avut ocazia 'să explice' ANRC care este poziția sa și care ar trebui să fie 'tactica adoptată', a anunțat pe 6 decembrie vicepreședintele grupului elen OTE și președintele diviziei internaționale a companiei, George Skarpelis, în cadrul reuniunii Consiliului Național al Federației Sindicatelor din Telecomunicații.
Tarifele de interconectare propuse de Autoritate sunt cu circa 60% mai mici decât cele practicate în prezent. 'Consider că vom avea parte de înțelegere din partea ANRC, altfel ar însemna ca RomTelecom să aibă serioase probleme financiare. Estimarea mea, după discuțiile purtate până în acest moment, este că piața se va reglementa însă, după 1 ianuarie 2003, fără să avem cutremure', a declarat Skarpelis, apreciind că toți operatorii principali vor pierde între 20% și 30% din piață după liberalizare.
Vicepreședintele OTE va prelua, temporar, conducerea RomTelecom, după ce Panagiotis Kargados, adept al sistării procesului de privatizare a RomTelecom, a solicitat să fie eliberat din funcția de director general la sfârșitul acestui an. 'Piața de telecomunicații din România este reprezentată în prezent de RomTelecom și de câțiva operatori de telefonie mobilă, iar cine va lua deciziile referitoare la viitorul acestui sector trebuie să aibă foarte bine în vedere cine este piața', a mai spus Skarpelis.
În plus, reprezentantul OTE a arătat că este necesar să fie create condițiile pentru ca piața să se extindă. 'Toate companiile trebuie să aibă posibilitatea să investească în această piată și să se dezvolte. Personal, consider însă că se vor găsi soluțiile care trebuie și în România', a afirmat Skarpelis.
Pe 27 noiembrie, OTE, acționar al RomTelecom, a anunțat că a informat autoritățile române că este necesar să fie rezolvate anumite chestiuni înainte de finalizarea și punerea în aplicare a tranzacțiilor presupuse de operațiunea de majorare a capitalului operatorului român, precum și înainte de realizarea oricărui transfer de fonduri. De asemenea, compania elenă a invocat 'evoluția recentă a cadrului de reglementări din România' pentru decizia sa de a nu mai face publice, pentru moment, o serie de informații legate de acordul de majorare a capitalului RomTelecom.
Pentru RomTelecom, noile tarife propuse de ANRC duc la diminuarea masivă a veniturilor estimate din interconectare și colocare, posibil sub costurile efective de operare, dat fiind că RomTelecom încă operează cu centrale manuale pe unele porțiuni de rețea. RomTelecom nu va avea nici posibilitatea de a mări tarifele la utilizatorul final în contul acestor costuri, ca urmare a aprobării legii serviciului universal, aflată în prezent la parlament. Conform acesteia, orice modificare a tarifelor finale practicate de RomTelecom se va realiza numai pe baza prezentării de către operator a situației costurilor în condiții de eficiență, în cazul în care nu există încă un concurent pe piața de telefonie fixă, a explicat Ion Smeeianu, președintele ANRC.

OTE prevede concedieri la RomTelecom
'RomTelecom trebuie să își reducă costurile la toate nivelurile, dar încercând să creeze cele mai mici probleme de ordin social', a mai declarat pe 8 decembrie George Skarpelis. 'Strategia privind reorganizarea operatorului RomTelecom pentru anii următori este în strânsă legătură cu acordul care se discută în aceste zile și prevede diminuarea costurilor la toate nivelurile. Trebuie să urmăm și noi regulile unei piețe liberalizate, dar vom încerca totuși să creăm cele mai mici probleme de natură socială', a afirmat Skarpelis.
Vicepreședintele OTE a anunțat că vor începe o serie de schimbări la nivelul conducerii RomTelecom. 'În ianuarie 2003, apreciem că vom încheia și acordul cu celălalt acționar și vor începe să intre banii în societate. Până când se va finaliza tranzacția, vrem însă să avem controlul direct asupra companiei', a subliniat Skarpelis.
Ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, a arătat că programul de reorganizare a societății va cuprinde reducerea la jumătate a aparatului central, care include în prezent aproximativ 1.600 de angajați. Nica a precizat că anul viitor RomTelecom va beneficia de fonduri în valoare de circa 500 milioane USD, reprezentând majorarea capitalului și un împrumut sindicalizat. 'Nu vor fi suficienți banii, ci trebuie să ne concentrăm mai mult asupra clienților, prin îmbunătățirea serviciilor, care înțeleg că deocamdată acestea nu sunt excelente, dar și prin schimbarea terminologiei '“ adică să eliminăm denumirea de abonat și să o înlocuim cu cea de client', a spus Skarpelis.
RomTelecom a înregistrat în primele 9 luni ale anului venituri operaționale consolidate de 713,2 milioane euro, în creștere cu 1,2% față de perioada similară a anului trecut.
După ce în 1998, OTE a achiziționat un pachet de 35% din acțiuni și dreptul de uzufruct asupra a încă 16% din acțiuni pentru suma de 675 milioane USD. Pe 5 noiembrie 2002, OTE și Guvernul român au încheiat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la RomTelecom de către OTE, care prevede majorarea capitalului companiei cu 243 milioane USD, din care 98 milioane USD reprezintă conversia unor datorii în acțiuni.
În urma acestei majorări, OTE deține 51% din capitalul RomTelecom, la care se adaugă încă 3% din acțiuni, pentru care grupul elen va plăti 30,99 milioane USD.
Contractul pentru servicii de consultanță încheiat între Ministerul Comunicatiilor și Tehnologiei Informației, ca beneficiar, și Schroder Salomon Smith Barney, în calitate de consultant, având ca obiect continuarea privatizării societății RomTelecom, prevede că SSSB va primi un comision de 1,65% din valoarea obținută de MCTI în numele statului român prin vânzarea de acțiuni în mod direct și efectiv.
În această etapă, în cazul în care Parlamentul României va aproba proiectul de lege privind continuarea privatizării operatorului național de telecomunicații, consultantul urmează să primească 1,65% din cele 31 milioane USD care vor fi încasate de statul român ca urmare a vânzării unui pachet de 3,12% din acțiunile deținute la RomTelecom.