.

Panasonic Corporation va furniza baterii litiu/ion 3.1 Ah de mare capacitate echipelor Nuon Solar Team de la Universitatea Tehnologică din Delft (Olanda) și OSU Team de la Universitatea Osaka Sangyo (Japonia) pentru a le sprijini în competiția Dream Cup Solar Car Race Suzuka 2010. Concursul va avea loc în cadrul Suzuka International Racing Course, pe 31 iulie – 1 august 2010, în localitatea Suzuka din vestul Japoniei.

Bateriile Panasonic vor fi utilizate pentru a stoca energia generată de panourile solare instalate pe vehiculele celor două echipe din concurs. Dream Cup Solar Car Race Suzuka este o competiție internațională de vehicule ce funcționează pe baza energiei solare, recunoscută de Federația Internațională a Automobilului (FIA) și a cărei primă ediție a avut loc în 1992. Acest an va marca cea de a 19-a ediție a concursului, fiind a doua cea mai longevivă competiție de acest gen din lume, după World Solar Challenge, parte a Global Green Challenge (GCC) ce are loc anual în Australia.

La competiția din acest an participă 84 de echipe reprezentând universități, corporații și diverse organizații din Japonia și alte țări.

Competitorii de la categoria Dream Class se vor întrece în a efectua, cu vehiculele concepute de ei, cele mai multe tururi de pistă, cu lungimea de 5,8 km, într-un interval de timp de opt ore.

Vehiculele sunt echipate cu motoare ce funcționează pe bază de electricitate generată de panouri solare. Surplusul de electricitate este stocat în bateriile vehiculului. Bateriile trimit energie la motor atunci când cea generată de panouri este insuficientă, în condiții de noapte sau de cer acoperit cu nori. Performanța vehiculelor solare depinde nu doar de capacitatea panourilor de a genera energie, dar și de capacitatea bateriilor de a stoca ce este în exces, precum și de greutatea acestor baterii.

Bateriile pe care Panasonic le pune la dispoziția celor două echipe sunt de tip 18650, cilindrice (18 mm în diametru, 65 mm în înălțime) și de mare capacitate (3,1 Ah). Bateriile oferă o autonomie mai mare și, în același timp, au o greutate redusă.

Având ca atu bateriile Panasonic de mare capacitate, cu care echipa Challenge Center Team de la Tokai University a câștigat în 2009 competiția World Solar Challenge, cele două echipe de studenți din Delft și din Osaka sunt așteptate să obțină rezultate foarte bune la concursul ce se va desfășura la Suzuka în câteva zile.

Panasonic se va implica și pe viitor în domenii legate de energia „verde", precum cel al vehiculelor electrice, al stocării de energie în locuințele moderne precum și sisteme de backup.

Înaintea concursului de la Suzuka, Consulatul General al Olandei în regiunea Osaka-Kobe a organizat la fabrica Panasonic Suminoe din Osaka o ceremonie în cadrul căreia fost prezentată mașina solară a echipei de studenți din Delft. Vehiculul va fi expus public pe 20 și 21 iulie 2010, înainte de competiție.

Despre Panasonic

Panasonic Corporation cu sediul la Osaka, Japonia, renumită pentru produsele sale sub marca Panasonic, este lider internațional în dezvoltarea și fabricarea de produse electronice pentru o gamă variată de clienti, afaceri și cerințe industriale. Compania ocupa locul al treilea în indexul Fortune 500 Electronics & Electrical Equipment.

Reprezentantul Panasonic pe piața locală este, din anul 1996, PANASONIC ROMANIA.