.

IBM a anuntat colaborarea cu Illumination Entertainment la crearea celui mai nou film de animatie 3-D "Despicable Me". Filmul ce il are in rolul principal pe Gru, un raufacator ce planuieste sa devina renumit la nivel mondial, interpretat de Steve Carell, a fost creat si produs de compania Illumination Entertainment si va fi lansat de Universal Studios in data de 9 iulie in Statele Unite ale Americii.

 

Deoarece, in momentul de fata, accentul se pune pe animatie si efecte vizuale, procesul de redare digitala devine un factor de diferentiere intre competitori si o necesitate pentru toate studiourile de productie. Procesul implica mii de imagini realizate manual de artisti, imagini ce sunt redate prin intermediul animatiei digitale pentru a construi fiecare cadru al filmului, proces ce necesita o putere de calcul foarte mare. Pentru productia filmului "Despicable Me", procesul de animatie a generat 142 terabytes de date – un volum de informatii aproximativ egal cu cel generat de peste 118 milioane de utilizatori de MySpace sau 250.000 de ascultatori ai radiourilor online.

"Filmul 'Despicable Me' reprezinta un progres in modelul colaborativ si distribuit de productie digitala, un model pe care suntem mandri ca l-am creat. Prin colaborarea dintre artisti din Statele Unite, Franta si alte locatii de pe glob, am finalizat un proces de productie complex care, de obicei, este realizat doar de studiouri mari de la Hollywood", precizeaza Chris Meledandri, producatorul peliculei "Despicable Me" si fondatorul companiei Illumination Entertainment. "Datorita capabilitatii sistemelor IBM de redare digitala si talentului artistilor nostri, am reusit sa transpunem viziunea noastra creativa intr-un film distractiv. De asemenea, am pus bazele unui parteneriat de colaborare pentru proiectele viitoare".

Compania Illumination Entertainment a colaborat cu Mac Guff Ligne, un studio de productie digitala cu sediul in Paris, pentru a reda animatiile 3-D si efectele speciale, un proces ce s-a desfasurat pe durata a 12 luni si a implicat prelucrarea unui numar de 500.000 de cadre saptamanal. Pentru a finaliza acest proiect, echipa a trebuit sa proiecteze si sa construiasca un cluster de servere, capabil sa suporte volumul de date necesar celor 330 de artisti, producatori si personal auxiliar. Echipa de productie necesita o solutie IT care sa ocupe un spatiu cat mai restrans si sa fie usor de configurat, administrat si extins. De asemenea, pentru a evita cheltuielile mari asociate cu racirea unui server ce trebuia sa functioneze non stop, compania dorea o platforma tehnologica eficienta din punct de vedere energetic.

Compania Illumination a contactat IBM si partenerul IBM, Serviware, cu sediul in Paris, pentru a construi un cluster bazat pe sistemul IBM iDataPlex. Datorita designului eficient si configuratiei flexibile a acestui sistem, compania a reusit sa asigure necesitatile referitoare la puterea de calcul. De asemenea, a reusit sa economiseasca spatiu, datorita capacitatii rack-urilor IBM de a functiona cu dublul numarului de sisteme dintr-un rack standard. Clusterul de servere a ocupat 4 locuri de parcare din garajul studioului de productie, aproximativ jumatate din spatiul alocat initial. Solutia iDataPlex folosita de studio a inclus si sistemul de racire Rear Door Heat eXchanger, un sistem inovativ IBM bazat pe racirea cu apa, ce permite functionarea in lipsa unui sistem de aer conditionat. Acest lucru a dus la o economie de 40% fata de consumul de energie electrica inregistrat in cazul unei configuratii standard. Instalatia a inclus un numar total de 6.500 de nuclee de procesare.

"IBM este incantat sa colaboreze cu Illumination Entertainment la acest proiect pentru a aduce un plus tehnologic in productia de filme digitale", precizeaza Steve Canepa, general manager, IBM Media & Entertainment Industry. "Imbinarea dintre experienta in industria cinematografica si solutiile tehnologice flexibile si eficiente ale IBM accelereaza gradul de utilizare a noilor tehnologii digitale, cum ar fi tehnologia 3-D, la crearea de productii cinematografice".

Filmul realizat de compania Illumination Entertainment, "Despicable Me", este lansat de Universal Studios pe data de 9 iulie. Compania a fost infiintata in 2007 de Chris Meledandri, ce a mai colaborat la productia unor filme precum: "Ice Age 1", "Ice Age 2", "Alvin and the Chipmunks", "The Simpson Movie" si "Dr. Suess’ Horton Hears a Who".