.

Biroul Permanent Național al PDL, partidul de guvernământ, le-a interzis propriilor activiști să mai participe la emisiunile televiziunilor Realitatea TV și Antena 3, „până când aceste posturi nu vor reveni la informarea critică, dar corectă a opiniei publice." Paradoxal, PDL asigură jurnaliștii celor două posturi „pedepsite" că vor fi bine primiți la PDL și că vor avea aceleași relații deschise cu membrii partidului, de unde deducem că sunt pedepsite de fapt conducerile acestor posturi, acționarii și e sabotată activitatea economică a televiziunilor aflate în dezacord cu oficialii aflați la putere. Această forțare a mâinii unor posturi tv private să ilustreze într-un anumit fel activitatea politică a partidului de la putere este un act fără precedent după căderea regimului comunist în 1989. Ce uită vremelnicii politruci de la putere, nimeni (dar chiar nimeni) nu a câștigat vreodată vreun război cu presa.

E greu să ne aresteze pe toți, însă prin rotație se poate

Ce se întâmplă, m-a întrebat curios-speriat un pensionar care mă mai provoacă la „discuții politice" pe scara blocului? „Ne arestează ăștia pe toți", mă tachinează onorabilul pensionar, fără pensie nesimțită, curios de soarta care ne paște acum, după sărbătorile pascale. Un gest de mâini încrucișate a cătușe zornăitoare îi însoțește întrebarea. „Nu cred că pot, așa deodată, pe toți, nu au atâtea locuri libere în pușcării", îi răspund șăgalnic și puțin trist, însă adaug „dar prin rotație se poate". „Păi nu am făcut nimic", se sperie omul nostru, „poate d.voastră…". Cam așa se desfășoară dialogurile social-politice între oamenii obișnuiți din România în aceste zile. Tensiunea socială a reînceput miercuri, când premierul Emil Boc a acuzat insidios că posturile Antena 3 și Realitatea TV „dezinformează" și că, de aceea, Antena a fost amendată de CNA și că, probabil, și celălalt post „urmează" a fi penalizat. În timpul acestei acuze grave la dresa presei, Boc a smuls microfonul din mâna reporterului Realității TV, proferându-și acuzele. L-au lăsat nervii pe domnul Boc, or nu-i mai dă seama de granița dintre discursul public și încăierările de pe maidane? Crede domnia sa că puterile-i sunt nelimitate? Ți-a pierdut uzul rațiunii (era să zic națiunii), crezând că poate să facă tot ce-i trece prin cap în fașa camerelor tv? Sau probabil oul de paște primit în cap de Boc junior chiar de la tatăl său l-a supărat profund și iremediabil?

După Justiție, le-a cășunat pe televiziuni

Aflat la Senat, premierul a fost întrebat dacă, în condițiile în care partidul de guvernare solicită modificarea legii, astfel încât numirea conducerii Televiziunii și Radioului Public să nu mai fie făcută pe baze politice, își menține solicitarea către SRTV de a avea un spațiu săptămânal la dispoziție în care să prezinte măsurile Guvernului. „Eu doresc să comunic cu românii lucrurile pe care le face Guvernul. Vreau să curm dezinformările care curg în permanență pe foarte multe posturi de radio și televiziune", a clamat Emil Boc. Acesta a smuls cu precauție din mâna reporterului Realitatea TV microfonul și a declarat că pe acest post de televiziune, marți seară, deși purtătorul de cuvânt al Guvernului a încercat să intre în direct, „să curme dezinformările și să facă corecturile necesare", pentru că se spuneau lucruri care nu erau adevărate, a fost refuzat. Potrivit lui Boc, Ioana Muntean a dorit să intre în direct, prin telefon, la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu și nu i s-a permis. „În aceste condiții, noi trebuie să comunicăm aceste lucruri", a mai pretins premierul. „Purtătorul de cuvânt vrea să corecteze dezinformările pe care Realitatea TV și Antena 3 le proferează, dezinformări care se repetă în fiecare zi, de foarte multe ori intoxică românii cu lucruri neadevărate, care nu au niciun fel de fundamentare în Guvern, iar premierul are obligația să vină… Am crezut că pe postul de televiziune publică am obligația să vin atunci când mi se dă voie și să spun ce se discută în Guvern", și-a scuzat premierul Boc presiunea făcută asupra lui Alexandru Sassu, fostul președinte al TVR care a dezvăluit înainte de Paști pretențiile lui Emil Boc. Mai mult, reporterii prezenți la a ceastă scenă patetică i-au atras atenția premierului că aceste televiziuni sunt private.

Pseudo-deontologie media de partid pe banii acționarilor privați

Premierul a continuat monologul din fața reporterilor celor două televiziuni, pretinzând ultimativ că „informația trebuie transmisă corect indiferent de statutul televiziunilor sau radiourilor, iar televiziunile private, deși fac politică, nu au voie să dezinformeze opinia publică". În esență domnia sa are dreptate, însă atunci când mașinăria de dezinformare îi servește scopurile nu se supără, când mașinăria își îndreaptă tirul către cabinetul său, atunci situația se schimbă radical. „Vă spun și despre Antena, că și Antena este pe același palier. La fel, la Antena 3. Vă rog să nu vă supărați când spun că televiziunile d.voastră spun lucruri cu mare neadevăr. Vă spun lucrurilor pe nume. Românii trebuie să știe că Realitatea și Antena 3 dezinformează românii și am argumente foarte clare", a pretins premierul Boc, decretând că, dacă purtătorul de cuvânt al Guvernului nu poate oferi un punct de vedere la o televiziune, România nu este o țară democratică. Potrivit lui Boc, „românii" ( oare celelalte etnii nu?) trebuie să aibă acces la informații corecte, pentru că posturile private abdică de la obligația legală pe care o au. Boc și-a sfârșit ofensiva, promițând că acest incident (cu postul Realitatea TV) este doar un exemplu din foarte multe altele pe care le are la dispoziție.