.

PCNet furnizează chiar de la 1 ianuarie 2003 servicii de telefonie fixă, prin intermediul tehnologiei Voice over Internet Protocol (VoIP), care permite perceperea unor tarife semnificativ reduse la convorbirile internaționale.
'Vor exista două modalități de accesare a acestor servicii - telefon la telefon și computer la telefon. În primul caz, tariful este de 12 cenți pe minut pentru orice convorbire în Statele Unite, Canada și Europa de Vest, în al doilea este și mai redus, de 9 cenți pe minut', a precizat președintele și directorul general al companiei, Mihai Bătrîneanu. El a adăugat că în cazul legăturilor telefon la telefon calitatea convorbirilor va fi identică cu cea oferită de telefonia tradițională, în vreme ce nivelul calitativ al legăturilor de la computer la telefon va fi, în medie, mai slabă, în funcție de conexiunea la Internet. Pentru lansarea acestui sistem, PCNet a investit aproximativ 1 milion USD.
Într-o primă fază, PCNet nu va fi interconectat cu RomTelecom și cu operatorii de telefonie mobilă, ci va funcționa 'numai ca un cerc închis'. În opinia lui Mihai Bătrâneanu, interconectarea rețelelor operatorilor va mai dura 4 sau 5 luni, 'până când se încheie toate acordurile'. PCNet a solicitat la Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații o tranșă de numerotație care va cuprinde, în prima etapă, aproximativ 100.000 de numere.
'Modelul de afacere pe care îl vom dezvolta se bazează pe două elemente esențiale pentru asigurarea succesului. Acestea sunt calitatea serviciului de voce și cultivarea unei relații apropiate cu clienții atât din punct de vedere al suportului tehnic, cât și comercial'.
Din punct de vedere comercial, serviciile de voce PCNET se adresează diferit celor două segmente de piață. Soluțiile pentru companii se numesc BUSINESS Voice și se pot implementa pe conexiuni Broadband ADSL sau wireless. Pentru utilizatorii individuali și firmele mici, soluția cea mai avantajoasă este cardul PCNET Voice pentru servicii integrate de voce. Aceste carduri preplătite au incluse credite de 5, 10 și 20 USD. Pe 13 ianuarie 2003, PCNet vânduse în jur de 3.000 de carduri preplătite PCNET Voice, din care trei sferturi fuseseră deja activate, conform declarațiilor lui Mihai Bătrâneanu. Cardurile pot fi cumpărate de la Internet Cafe-urile PCNet de pe Calea Victoriei sau de la dealerii PCNET din București și din toată țara. Rețeaua de dealeri se va dezvolta astfel încât cardurile PCNet Voice să fie disponibile în peste 1.000 de puncte de prezență.
Pentru formarea unei comunități a utilizatorilor noilor servicii și pentru a educa piața, PCNET a creat site-ul dedicat www.voice.ro. ce oferă gratuit aplicația software ce permite realizarea convorbirilor.
PCNET Voice pentru companii
PCNET Voice permite companiilor să telefoneze prin intermediul conexiunii broadband prin rețele wireless la viteze de 3,5 GHz și 5,7 GHz și prin ADSL. Investițiile constau în aparatul propriu-zis - care costă între 160 și 200 USD - și plata abonamentului de internet. Convorbirile nu se mai tarifează la minut. Astfel de contracte au fost semnate cu clienții serviciilor de Internet care aveau un trafic de voce internațional semnificativ. 'Există, deja, mai multe firme care testează aceste servicii. De altfel, întreaga companie PCNet utilizează tehnologia Voice over IP de mai bine de 7 luni', declara directorul

companiei la conferința de presă ocazionată de lansarea serviciilor.
Calitatea transmisiei VoIP este identică cu cea dintr-o convorbire normală, pe fire din cupru, fără să se înregistreze întârzieri între emisia și recepția mesajului.
Pentru mediul de afaceri, Voice over IP de la PCNET este o nouă modalitate de a reduce costurile unei organizații prin utilizarea unui singur tip de infrastructură pentru transmiterea simultană a fluxului de voce și date. Prin convergența voce-date-video într-o rețea IP unificată, compania va beneficia de avantajele aplicațiilor de afaceri bazate pe IP destinate creșterii productivității angajaților și îmbunătățirii interacțiunii cu partenerii și clienții.
PCNET, împreună cu Cisco, propun utilizarea celor mai performante sisteme de Voice over IP, de calitate și fiabilitate demonstrată și confirmată de testări repetate. Acestea sunt Cisco ATA 186, Cisco IPSoft Phone și Cisco IPhone 7905 (foto: ultimul telefon).
Alegerea celei mai potrivite soluții se face pe baza unei analize a cerințelor companiei și ținând seama de evoluția previzională a necesităților de comunicare.

Beneficii BUSINESS Voice
- Reducerea semnificativă a costurilor totale de comunicare (integrarea pe o sigură conexiune IP a serviciilor de date și voce este mai ieftină decât exploatarea a două rețele separate de comunicare);
- Implementare rapidă și ușoară (conexiunea broadband ADSL este sigură și suportă nativ construirea unei rețele unificate);
- Management simplificat la nivelul unei rețele unificate date-voce (cheltuielile și efortul de administrare a unei singure rețele sunt mai mici);
- Scalabilitate (soluția permite oricând adăugarea de noi utilizatori și module);
- Fiabilitate (calitatea soluției VoIP este susținută de tehnologia modernă și performantă pe care se bazează serviciul).

PCNET Voice pentru utilizatori individuali
Pentru utilizatorii individuali și firmele mici, soluția cea mai avantajoasă este cardul PCNET Voice pentru servicii integrate de voce. Acesta permite realizarea convorbirilor internaționale de la un telefon fix obișnuit sau de la computer folosind o aplicație inteligentă dezvoltată de divizia software din cadrul PCNET.
Prețurile cardurilor PCNET Voice sunt de 5 USD, 10 USD și 20 USD (fără TVA). Pentru accesarea sistemului PCNET Voice, utilizatorul va forma de pe telefon un număr de acces, care este gratuit, apoi va forma codul aferent cardului achiziționat urmat de numărul de telefon. Taxarea începe numai în momentul inițierii convorbirii la destinația apelată.

PCNET Voice pentru Internet Cafe-uri
PCNET propune asocierea Internet Cafe-urilor într-un parteneriat pentru profit prin care Internet Cafe-ul va obține beneficii unice:
- creșterea rapidă a veniturilor
- atragerea unor clienți noi
- creșterea gradului de ocupare în afara ore-
lor de vârf.
Soluția VoIP PCNET este ieftină, ușor de implementat și administrat și permite transformarea Internet Cafe-ului într-un spațiu de comunicare modern, fie ca dealer PCNET Voice CARD, fie ca partener PCNET Voice.