.

Pe 17 septembrie s-a încheiat și ultima rundă suplimentară a licitației de spectru pentru alocarea frecvențelor în benzile de 800, 900, 1800 și 2600 MHz, fiind astfel determinați ofertanții câștigători, blocurile generice câștigate de fiecare, precum și prețurile de bază pe care trebuie să le plătească aceștia. Comisia anunță că vineri, 21 septembrie 2012 și luni, 24 septembrie 2012, se vor organiza cele 7 runde de alocare, câte una pentru fiecare categorie de frecvențe.

 

În rundele de alocare se va stabili poziția fiecărui bloc câștigat în bandă. Rundele primare și cele suplimentare au permis determinarea numărului de blocuri generice pe care ofertanții câștigători le-au câștigat în fiecare categorie, precum și prețurile de bază ale blocurilor de frecvențe respective, dar nu și frecvențele specifice care vor fi alocate ofertanților câștigători. Rundele de alocare urmăresc definirea modului în care frecvențele concrete vor fi repartizate între câștigători, iar obținerea pozițiilor preferate în fiecare bandă de frecvențe se va realiza în urma oferirii unor sume suplimentare de către participanții la licitație.

 

Fiecare ofertant care a câștigat blocuri de frecvențe în rundele primare și suplimentare își va exprima preferințele, pe baza unei liste de opțiuni predefinite furnizate de Comisie. Astfel, fiecare ofertant câștigător are posibilitatea de a depune o ofertă în care să indice suma pe care este dispus s-o achite pentru alocarea preferată de frecvențe în fiecare bandă, în plus față de prețul de bază total determinat în urma rundelor primare și/sau suplimentare. Câștigătorii care nu au preferințe în ceea ce privește alocarea de frecvențe nu trebuie să depună o ofertă. Toți ofertanții care au câștigat două sau mai multe blocuri din aceeași categorie vor primi frecvențe adiacente în banda respectivă de frecvențe.

 

Combinația de oferte de alocare valabile depuse care are cea mai mare valoare totală dintre toate combinațiile posibile va fi declarată câștigătoare. În cazul în care mai multe combinații de oferte de alocare valabile au valoarea cea mai mare egală, Comisia va selecta una dintre combinații prin tragere la sorți.

 

Operatorii care participă la licitație sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS & RDS și Vodafone Romania.