.

Pe 8 iunie au avut loc la Luxemburg lucrările Consiliului TTE – componenta Telecomunicații și Societate Informațională. Au fost organizate două schimburi de opinii pe marginea propunerii de directivă de modificare a directivei 2003/98/CE privind reutilizarea informațiilor din sectorul public și a propunerii de regulament privind o serie de orientări pentru rețelele de telecomunicații transeuropene și de abrogare a Deciziei 1336/97/CE.

 

Cu referire la primul subiect, ministrul comunicațiilor, Dan Nica (foto) a subliniat importanța economică a deschiderii resurselor de date publice precum și rolul acesteia la crearea unei democrații participative și a unei guvernări transparente și responsabile. In acest context, a evidențiat atenția acordată de Guvernul României creșterii eficienței în sectorul public și a înlesnirii accesului la informațiile din sectorul public, care vor contribui la creșterea productivității, a inovării și la menținerea coeziunii sociale și teritoriale. Astfel, va fi creată o piață unică digitală care va permite Europei să concureze cu restul lumii, în materie de competitivitate și de modele economice și sociale inovatoare.

 

In privința celei de-a doua propuneri legislative, ministrul Dan Nica a atras atenția asupra faptului că Mecanismul Conectarea Europei (CEF) poate fi un instrument esențial pentru România în vederea finanțării accesului și a dezvoltării rețelelor de bandă largă în regiunile defavorizate care nu prezintă interes economic pentru mediul de afaceri. Având în vedere caracteristicile de natură geografică și economică ale țării noastre, fondurile structurale reprezintă un instrument important pentru atingerea obiectivelor Agendei Digitale. Este esențial însă ca CEF sa acționeze ca un instrument complementar pentru finanțarea proiectelor de banda largă in zonele rurale și pentru îmbunatățirea infrastructurii de 30 Mbps și 100Mbps. De asemenea, dezvoltarea unor aplicații transfrontaliere precum e-commerce, e-justice, e-procurement, e-invoicing sau e-health joacă un rol major în dezvoltarea economică și competitivitatea UE.

 

Președinția daneză a UE o organizat un dejun ministerial pe tema pieței unice digitale. Ministrul român a evidențiat că piata unică digitală poate contribui de o manieră semnificativă la efortul de relansare economică a Uniunii prin oportunitățile pe care le oferă mediului de afaceri. Efortul de creare a acesteia până in 2015, va fi important, iar o direcție necesară de acțiune este valorificarea potențialului încă neexploatat al pieței.

 

Redresarea economică, promovarea creșterii și a competitivității pe termen lung reprezintă priorități ale oricărui guvern. Prin crearea unei infrastructuri viabile de bandă largă la nivel UE și prin diversificarea și creșterea gradului de utilizare a serviciilor societății informaționale, Europa va avea o economie mai performantă în care consumatorii din toate statele membre vor avea acces la numeroase produse și servicii de diverse tipuri, oferite pe o arie geografică extinsă