.

În România nu există o lege pentru eradicarea furtului de semnal TV din rețelele de cablu, dar nici pentru protecția abonaților. Ca să furi semnalul TV nu-ți trebuie decât o șurubelniță sau un cuțit. Operatorii spun că varianta soft de piraterie are loc atunci când 'žilegalii' se conectează de unii singuri la distribuitorul aflat pe palier. Practic, această variantă nu presupune decât distrugerea cutiei distribuitorului.
Cealaltă variantă - folosită mai des - este metoda brutală. Aici se folosește cuțitul. Pirații taie cablul și se racordează cu o sârmă. Au fost cazuri în care tehnicienii companiilor au găsit tăieturile din rețea, dar nu și racordul. Ulterior, operatorii au descoperit că pirații furau numai atunci când erau acasă cu o sârmă pe care o înfigeau în cablul TV la venirea de la serviciu.
Reprezentanții societăților de televiziune prin cablu spun că ambele metode de furt de semnal dau peste cap întregul sistem - 'ždin cauza unuia singur care se cuplează ilegal la rețea, toți vecinii săi vor avea imaginea cu purici'.
Peste 20% dintre români atacă lunar rețelele companiilor de cablu TV. În fiecare zi, cablurile sunt tăiate, rupte sau găurite pentru ca pirații să poată vedea HBO, Atomic sau Private Blue pe blat. Au existat cazuri în care, pe scara unui bloc, jumătate din locatari au 'žînțepat' cablul. Cel mai încăpățânat pirat a fost un bucureștean care s-a legat la rețea de cinci ori la rând, exasperându-i pe tehnicienii societății, care, înainte să meargă la serviciu, treceau pe la casa celebrului personaj pentru a-l debranșa. Pierderile societăților de televiziune prin cablu sunt de câteva miliarde de lei în fiecare lună.
Pirateria pe cablu este în creștere și la sate. Acolo, ca să găsești locul unde există racordul ilegal, e ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. La blocuri, locul de atac este bine cunoscut: pe acoperiș, acolo unde se folosește direct toporul.
Cele mai dese atacuri sunt date de către cei care au avut contract cu firmele de cablu, dar au fost decuplați din cauza abonamentelor neplătite. 'žAcestea sunt cazuri ușoare, însă există persoane care, pentru a se răzbuna, au tăiat sistemul cu totul. Alții invocă ideea că acoperișul blocului este proprietatea lor, așa că au rupt rețeaua cu ferastrăul!'
Astral și RCS au intrat, de curând, pe piață cu un sistem de protecție a rețelei: 'ždistribuția stelară'. Practic, cablul este mult mai bine protejat, iar pirații au foarte puține șanse de a-l distruge. 'žÎn zona Militari am instalat acest sistem și, în câteva zile, numărul abonaților de acolo a crescut cu 15%', afirmă Grigore Antonescu, director tehnic la RCS.
Directorul executiv al societății Astral Telecom, Aurel Costea, declară că firma sa a inaugurat noul sistem în 14 orașe. 'žAceastă manevră nu a eradicat, însă, fenomenul'. 'žPe lângă noul sistem, noi mai avem patrule care controlează zonele fierbinți și o listă neagră a piraților', subliniază directorul Astral, care crede că intervențiile poliției la sutele de sesizări 'žau fost timide, cu rezultate zero'. Fenomenul pirateriei pe cablul TV se extinde puternic în zonele mai sărace ale Bucureștiului și în unele orașe ale Moldovei. Pirații nu riscă nimic fiindcă nu există nici o lege în acest sens. Mai mult, în piețe, vânzarea decodoarelor de HBO, Discovery sau Private Blue a devenit o afacere. Operatorii amenință acum cu reflexometrul - un aparat care detectează decodorul pus ilegal la televizor. Acesta acționează, însă, numai dacă se întrerupe semnalul.
Reprezentanții firmelor de televiziune prin cablu susțin că 'žun pirat naște alți 3 ca el. E normal, astfel, ca cel care plătește să aibă dreptul să facă scandal când vede că vecinul său se lipește la rețea și nu pățește nimic. Ba, mai mult, îi strică și semnalul. Așa că refuză să mai dea banii și taie, la rândul său, cablul'.
Operatorii consideră că o lege în acest domeniu, cu pedepse contravenționale usturătoare, ar fi bine venită. 'žAltfel pierderile noastre se vor dubla și așa ar avea și bugetul statului de suferit. Furtul de semnal generează, în plus, afectarea recepției la ceilalți abonați'.