.

accessNET International este o companie privată română, înființată pentru construcția și operarea unei rețele de transmisii de date în sistem punct - multipunct în banda de frecvență de 3,5GHz. Compania este unul dintre cei 4 operatori naționali de servicii de transmisii de date, începându-și efectiv activitatea pe 3 mai 2001. Ceilalți competitori de pe piața românească sunt Xnet (MobiFon), Equant și Cosmorom (RomTelecom). De apreciat este faptul că investiția în lansarea și dezvoltarea companiei a fost realizată din sursele proprii ale d-lui Michael Rothenberg. Până în iunie 2002, investiția s-a ridicat la peste 1,5 milioane USD. În prezent, compania este independentă, din punct de vedere al costurilor operaționale, estimându-se o cifră de afaceri pe 2002 de circa 1 milion USD.

Cui i se adresează accesssNET?
Serviciile de conectivitate furnizate de accessNET se adresează atât companiilor și instituțiilor ale căror necesități de comunicații presupun interconectarea mai multor sedii / filiale, la nivel local și național, cât și furnizorilor de servicii Internet și integratorilor de servicii IT&C.
Soluția accessNET de conectare a mai multor locații, independent de localizarea lor geografică, asigură conectivitate rapidă și de mare capacitate companiilor pentru care disponibilitatea, calitatea și costul comunicațiilor constituie factori de succes.
La sfârșitul lunii august 2002, compania ocupa poziția de lider pe piața serviciilor de conectivitate în banda licențiată de 3,5GHz.
Aparentul dezavantaj generat de faptul că accessNET este singurul dintre operatorii licențiati în banda de 3.5GHz ce nu oferă și servicii Internet de larg consum, a fost în totalitate transformat într-un avantaj competitiv singular pe piață.
AccessNET furnizează servicii de conectivitate pentru aproape 50 de furnizori de servicii Internet din România.
Colaborarea se extinde și în țară prin filialele din teritoriu ale furnizorilor naționali de Internet, dar și prin parteneriate cu furnizorii locali.
Intrarea accessNET pe piața telecomunicațiilor din România a însemnat, pentru toți operatorii de servicii de transmisii de date, apariția unei alternative, mult mai rapide, la soluțiile clasice oferite de liniile închiriate.
Același lucru a însemnat și pentru companiile private, cărora li s-a oferit posibilitatea utilizării unei noi soluții de interconectare extrem de rapidă a punctelor de prezență din teritoriu.

Etapele de dezvoltare
Obstacolele inițiale: acoperirea treptată a municipiilor reședință de județ, lipsa de încredere a pieței în noua soluție, tarifele relativ ridicate la momentul lansării serviciilor pe piață '“ au fost, treptat, eliminate.
Acum, serviciile de conectivitate accessNET sunt prezente în peste 55 de localități, fiind utilizate atât pentru conectarea la serviciile Internet, cât și pentru sisteme de tip VPN.
Tarifele practicate de accessNET ajung la un nivel comparabil cu tarifele percepute pentru liniile închiriate. Astfel, prin tehnologia folosită, clasa profesională a echipei accessNET, flexibilitatea și prezentarea în majoritatea cazurilor a unor soluții personalizate, au generat utilizarea soluției radio de peste 500 de clienți. Fiecare sistem a beneficiat de o personalizare a implementării proiectului, generând modificări chiar și în strategia accessNET de dezvoltare în teritoriu, astfel încât în aria de acoperire să fie incluse toate punctele solicitate în proiect.
De exemplu, Registrul Auto Român și Autoritatea Rutieră Română sunt proiecte similare, din punctul de vedere al infrastructurii de comunicații. Amândouă proiectele au inclus interconectarea a 44 de locații din 41 de județe, plus municipiul București.
Partea de implementare software și hardware a aparținut departamentului tehnic RAR și ARR, în colaborare cu personalul tehnic al companiei Ines.
Cel mai important proiect, aflat în derulare, îl reprezintă interconectarea punctelor de prezență ale Lukoil în România.
Acest proiect a presupus conectarea unor puncte în afara localităților (benzinării, depozite), operațiune ce a generat modificări ale rețelei.

Tehnologiile dau tonul muzicii telecom
Soluția de acces radio de tip 'always on' asigură toate beneficiile unei linii închiriate, însă fără tonuri sau comunicații întrerupte. Rezultă, astfel, o soluție de acces performantă și de mare viteză. Din punct de vedere tehnologic, accessNET colaborează cu compania Alvarion, principalul furnizor de echipamente al accessNET. Întreaga rețea radio este astfel bazată pe tehnologia BreezeCOM '“ actuală Alvarion. AccessNET a realizat pentru compania Alvarion și o serie de teste beta la nivel mondial, pentru diferite tipuri de echipamente. Rezultatele testelor au fost extrem de pozitive, astfel încât Alvarion a decis continuarea celor mai multe teste beta împreună cu accessNET. Mai mult, Alvarion a realizat și un material de tip 'Customer story' cu privire la accessNET, urmând a fi prezentat un material de tip 'Succes Story'.