.

- Sănătatea cea mai de încredere, firmele online şi reţelele sociale pe ultimele locuri -

53% dintre români consideră că dețin doar un control parțial asupra datelor personale furnizate on-line, iar 71% își exprimă îngrijorarea că autoritățile și companiile private ce dețin astfel de date le pot folosi și pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost colectate și, mai mult, fără a fi obligate să informeze în acest sens. Acestea sunt concluziile studiului special Eurobarometru pe tema protecției datelor cu caracter personal, publicat în iunie 2015.

Românii nu au încredere în bănci dar au în companiile telecom şi internet
86% dintre persoanele intervievate în România consideră că este important să aibă aceleași drepturi și grad de protecție a datelor personale indiferent de țara în care e stabilită autoritatea sau compania ce oferă serviciile ce necesită astfel de date, iar majoritatea populației este împărțită aproape egal între cei ce consideră că punerea în aplicare a normelor ar trebui să fie abordată la nivel european (39%) sau național (40%). La români, clasamentul celor mai de încredere autorități și companii private în privinţa protecției datelor personale include pe primele locuri, în ordine, instituțiile medicale și de sănătate (58%), instituțiile europene (55%) și autoritățile publice naționale (54%). De cea mai mică încredere se bucură companiile online (inclusiv rețelele sociale), ele înregistrând un procent de doar 24%. Dacă în privinţa băncilor românii au o încredere mai mică şi o percepţie mai proastă în privinţa datelor personale, în cea a companiilor de telefonie fixă, mobilă sau furnizorilor de internet românii sunt mai încrezători decât restul europenilor. 

Ce crede restul Europei
Pe ansamblul Uniunii Europene (UE), se înregistrează procente similare: 50% dintre europeni consideră că au doar un control parțial asupra datelor personale furnizate on-line, 69% sunt îngrijorați că ele sunt folosite și în alte scopuri, 89% apreciază drept important să aibă drepturi și protecție egală indiferent de țară, 45% consideră că punerea în aplicare a normelor relevante trebuie abordată la nivel european și 42% la nivel național. Doar în ce privește clasamentul încrederii există diferențe, europenii plasând pe primele locuri instituțiile de sănătate și medicale (74%), urmate de autoritățile naționale (66%), precum și de bănci și instituții financiare (56%), instituțiile europene fiind clasate doar pe locul 4 (cu 51%). Însă, și la nivel european, companiile online sunt clasate ultimele, înregistrând același procent ca și în cazul României – 24%.

Demograficele sondajului
Rapoartele speciale Eurobarometru sunt bazate pe studii tematice aprofundate, realizate pentru diferitele servicii ale Comisiei Europene sau pentru alte instituții UE. Reproducerea lor este autorizată, cu excepția cazurilor în care se are în vedere un scop comercial, cu menționarea sursei. Pentru acest sondaj au fost intervievate (față în față) 27.980 de persoane pe ansamblul Uniunii Europene, dintre care 1.043 din România. Interviurile au fost realizate în perioada 28 februarie – 9 martie 2015.

Documentaţie utilă
1. Eurobarometru special 431 / Protecția datelor personale
2. Eurobarometru special 431 / Protecția datelor personale - Rezumat
3. Fișa de țară pentru România

Sursa: Ion VACIU