.

Interviu cu Peter GORHAM, Business Development and Strategy Director Mobility Solutions, Lucent Technologies

Lucent Technologies va furniza platforma CDMA2000 1xEV-DO pentru Zapp
În cadrul conferinței 450 Digitalisation 2004, compania americană Lucent Technologies și Zapp au anunțat realizarea unui acord privind extinderea și modernizarea rețelei Zapp CDMA450 în România. Astfel, Lucent va implementa o rețea de date mobile de generația a treia (3G), bazată pe tehnologia CDMA2000 1xEV-DO în spectrul de 450 MHz, care va asigura rate de transfer de date de până la 2,4 Megabiți pe secundă (Mbps) - printre cele mai rapide din Europa. Rețeaua CDMA2000 1xEV-DO va permite Zapp ofertarea unei game largi de servicii de afaceri și de divertisment generatoare de venituri importante. Serviciile vizează furnizarea de videoconferințe, mesagerie video, capacitatea de a descărca filme, muzică, buletine sportive și de știri, acces imediat la Internet și Intranet, jocuri online, precum și multe alte aplicații noi de bandă largă. Lucent va furniza, de asemenea, ultimul său model de stație de bază Flexent CDMA450 Modcell ES și echipamentul de rețea aferent, pentru a crește capacitatea și acoperirea rețelei CDMA450 de voce și date existente, bazate pe tehnologia CDMA2000 1X. Lucent a asigurat migrarea la costuri minime de la rețeaua analogică de primă generație NMT450 către actuala rețea digitală 3G avansată. Parteneriatul existent cu Lucent și familiarizarea cu operațiunile Zapp a plasat această companie în cea mai bună poziție pentru a obține contractul de extindere a rețelei Zapp. Adăugarea tehnologiei 1xEV-DO plasează compania la același nivel cu cele mai importante companii de comunicații wireless din întreaga lume, permițând oferirea unor servicii de cea mai înaltă calitate pe plan național. 'žSuntem încântați să sprijinim implementarea în România a acestei rețele 3G, una dintre primele din Europa. Platforma noastră CDMA2000 1xEV-DO permite Zapp să folosească la maximum investiția în spectrul de 450 MHz, prin oferirea de noi servicii de date de mare viteză, cum ar fi videoconferința sau mesageria video', a declarat Stan Szuder, vicepreședintele Lucent Technologies Europe.

C@M: Cum apreciați vizita în România la Congresul 450 Digitalisation?
Peter Gorham:
Aceasta nu este prima mea prezență în România pentru că am lucrat la proiectul cu Lucent de pe vremea în care Telemobil avea o rețea NMT în România. Am fost implicat în organizația din prezent a industriei, IA450, care reprezintă interesele tuturor operatorilor și furnizorilor din industrie. Asociația precedentă a stabilit un proces în ideea evaluării tuturor tehnologiilor digitale pentru a vedea cum pot migra de la vechile rețele analoge NMT. Acum 6 ani am început implicarea mea în acest proiect împreună cu Lucent. Așadar am avut ocazia să vin destul de des în România pentru că Telemobil a fost unul dintre primii operatori care au văzut adevăratul potențial al tehnologiei CDMA450.

C@M: Cum apreciați actualul stadiu de dezvoltare Zapp în România?
Peter Gorham:
Zapp a realizat ceva extraordinar în România în materie de creștere a numărului de abonați și a venitului mediu per utilizator, care este adevăratul indicator pentru operatorii mobili. Au existat în cadrul Conferinței 450 Digitalisation anumite prezentări ale altor companii ce își etalau numărul crescut al abonaților, dar din punctul meu de vedere este o foarte mare diferență între un abonat care generează venituri de 7 USD/lună, de exemplu, și abonatul Zapp care generează un profit de 32 USD/lună.

C@M: Putem considera activitatea Zapp o poveste de succes comparativă cu cea a altor operatori CDMA din alte țări?
Peter Gorham:
Absolut, pentru că au avut o viziune incredibilă în privința tehnologiei CDMA. Unele din punctele tari au fost îmbunătățirea calității vocii, o acoperire mai bună datorită spectrumului și, bineînțeles, aspectul datelor. Au început cu viteze de 144 kbps, iar acum, odată cu lansarea EV-DO, vor putea oferi date mobile broadband. Suntem foarte încântați de faptul că Zapp e primul nostru client pentru tehnologia CDMA450 și suntem foarte mulțumiți de progresele lor.

C@M: Care este următorul pas Lucent în colaborarea cu Zapp?
Peter Gorham:
Următorul pas va fi implementarea datelor broadband. În acest sens Zapp a organizat o excursie în țară, ocazie cu care participanții la Conferința 450 Digitalisation vor putea testa performanțele EV-DO. Va urma apoi implementarea serviciilor Push-to-Talk.

C@M: Care sunt așteptările Lucent în privința potențialului tehnologic al României?
Peter Gorham:
Unul din punctele tari văzute de Lucent în România este acela că aici există o adevărată armata de elită a dezvoltatorilor de software. Lucent dezvoltă echipamente de infrastructură și practic le oferim acestora baza pe care își pot dezvolta și valorifica aplicațiile lor.

C@M: Cum comentați orientarea României spre 3G? Este experiența Zapp un model pentru ceilalți operatori mobili?
Peter Gorham:
Bineînțeles, Zapp poate fi un model pentru operatorii GSM deoarece Zapp are deja tehnologie 3G. Și cred că 3G-ul a fost atracția CDMA-ului dezvoltat de Zapp. Problema pe care o vor avea în privința frecvenței 2100 este cea a limitei de acoperire pentru că cu cât este mai mare frecvența, cu atât e nevoie de mai multe stații de bază pentru asigurarea acoperirii. În plus e vorba și de o altă structură inginerească pentru suportarea ratelor înalte de transfer a date. Prin EV-DO, Zapp oferă viteze mai mari de date decât o poate face UMTS-ul care are o capacitate teoretică maximă de 394 kbps, iar în medie, Zapp oferă mai mult decât atât per utilizator.