.

Cisco și S&T România implementează un sistem de telefonie IP în opt locații ale celei mai mari companii de petrol și gaze din sud-estul Europei

Cisco Systems a anunțat joi că Petrom S.A.'“ cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei '“ a ales o soluție Cisco pentru implementarea unui sistem de telefonie IP (Internet Protocol), pentru a contribui la optimizarea proceselor de lucru, la sporirea eficienței operaționale și la reducerea costurilor de comunicații.

Petrom colaborează cu Cisco și cu partenerul său certificat S&T România în prima fază de implementare a unui nou sistem de telefonie IP pentru 3.600 de utilizatori din opt locații, care includ rafinăriile Petrom din Ploiești și Pitești. Se preconizează că, în următorii 3-5 ani, numărul utilizatorilor acestui sistem va crește la 10.000-15.000.

Instalarea soluției Cisco de telefonie IP reprezintă una dintre componentele programului complex de modernizare a companiei Petrom, după privatizarea acesteia în anul 2004. Procesul de modernizare este susținut de dezvoltarea unei infrastructuri IT performante, bazat pe IP și pe elemente standardizate, capabile să suporte aplicații convergente de date și voce pentru toate activitățile companiei Petrom.

Christian Ogris, Chief Information Officer în cadrul companiei Petrom, a afirmat: 'žInfrastructura noastră IT este foarte importantă pentru procesul nostru de modernizare și era necesar să modernizăm sistemele de telefonie existente nu numai pentru reducerea costurilor, ci și pentru asigurarea flexibilității și ușurinței în administrare necesare pentru îmbunătățirea activității noastre. Cisco a demonstrat o bună înțelegere a cerințelor noastre, oferindu-ne o soluție care s-a integrat bine în rețeaua existentă și care a fost armonizată în vederea adaptării la evoluțiile viitoare ale activităților noastre.'

Sistemul Cisco de telefonie IP pentru Petrom este conceput în vederea unei configurări și a unei administrări centralizate, permițând supervizarea de la distanță a instalării aplicațiilor necesare la nivelul tuturor locațiilor. Adoptarea acestei soluții a avut drept consecință reduceri semnificative de costuri, de timp și de resurse, atât pentru instalarea și inițializarea sistemului de comunicații IP, cât și parcursul proceselor administrative aferente schimbării locațiilor utilizatorilor și adăugării de noi posturi telefonice. După finalizarea primei faze de instalare a sistemului Cisco de comunicații IP, Petrom a eliminat costurile aferente apelurilor efectuate între cele opt locații conectate, deoarece întregul trafic de voce se realizează prin rețeaua IP. În plus, soluția Cisco contribuie la evitarea duplicării resurselor pe parcursul procesului de modernizare, deoarece telefoanele IP Cisco pot fi reinstalate cu ușurință oriunde în rețea.

Bogdan Constantinescu, Country Manager, Cisco Systems Romania și Republica Moldova, a declarat: 'žSuccesul implementării proiectului de comunicații IP Cisco la Petrom demonstrează angajamentul nostru pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea companiilor din România. Putem utiliza experiența profesională acumulată de Cisco în urma colaborării cu mii de companii din întreaga lume pentru soluționarea problemelor complexe din sfera comunicațiilor de afaceri și pentru creșterea eficienței proceselor comerciale ale companiilor'.

Pentru gestionarea tuturor funcțiilor de procesare a apelurilor de la nivelul celor opt locații, Petrom a instalat două sisteme Cisco CallManager și 1.300 de telefoane IP Cisco 7940 și Cisco 7960 și a început recent o nouă etapă de instalare a 2300 de telefoane noi pe o infrastructură integrală Cisco, bazată pe switch-uri Cisco Catalyst 3560 și 4506, routere pentru servicii integrate Cisco 2800 și 3800 și echipamente de securitate Cisco PIX 515 și 525.

Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activități de explorare și producție, rafinare și petrochimie, precum și vânzări și marketing. Petrom are rezerve estimate de circa 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuală de rafinare de 8 milioane de tone și circa 600 de benzinării. In 2004, cifra de afaceri a Petrom a fost de 2,143 milioane EURO, iar EBITDA de 28 milioane EURO. Din decembrie 2004, OMV, cel mai mare grup petrolier din Europa Centrală, deține 51% din acțiunile Petrom. OMV este activ în rafinare și marketing, explorare și producție, gaze naturale și petrochimie în 28 de țări de pe cinci continente. Statul român deține 40.74% din acțiunile Petrom, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare deține 2.03%, iar 6.23% din acțiuni sunt deținute de acționari minoritari.

Cisco Systems (NASDAQ: CSCO) este lider mondial în domeniul echipamentelor de rețea pentru Internet. Puteți găsi informații despre Cisco la http://www.cisco.com. Pentru știri la zi, vizitați http://newsroom.cisco.com.. Echipamentele Cisco din Europa sunt furnizate de Cisco Systems International BV, o filială aflată în întregime în posesia Cisco Systems, Inc.