.

Business Software Alliance (BSA) a publicat pe 18 mai rezultatele Studiului Global asupra Pirateriei realizat de IDC, conform căruia rata pirateriei software în România a crescut în 2004 cu 1% față de 2003, ajungând la 74% și la pierderi estimate la cca. 62 mil. USD.

Studiul IDC cuprinde segmentele majore ale pieței software, incluzând  sisteme de operare, software destinat consumatorilor și segmente din piața locală de software. IDC a folosit pentru această analiză date mondiale despre livrările de software și hardware, peste 7000 de interviuri din 23 de țări, și a recrutat analiști IDC din peste 50 de țări pentru a verifica condițiile piețelor de desfacere locale.

'Anul 2004 a însemnat un an în care numărul PC-urilor livrate în România a crescut foarte mult, în special în zona computerelor utilizate acasă, ceea ce a contrabalansat negativ activitățile anti-piraterie intense desfășurate de noi și de partenerii noștri guvernamentali. Este un semn clar că trebuie să continuăm eforturile de instruire a instituțiilor care au competența legală de a efectua controale, precum și activitățile educative, de comunicare cu utilizatorii software din România', a declarat Nicolae Burchel, reprezentant BSA în România.

Florin Talpeș, președintele Asociației patronale a industriei de software și servicii ANIS, a comentat: 'Din păcate, rata pirateriei software a crescut în România, fiind dublul mediei UE, poziționând țara noastră în imediata apropiere a clasamentului celor 25 de țări cu cea mai mare rată a pirateriei din lume. Pirateria ridicată este o barieră în calea dezvoltării unei industrii naționale de software 'copyright Romania'. Guvernul, Parlamentul României trebuie să ia măsuri clare de stimulare a acestei industrii de înaltă tehnologie, cu mare valoare adaugată, care e și un puternic sprijin al formării unei imagini pozitive a României.'