.

MCTI a demarat simultan procesele de restructurare și privatizare a Poștei Române, deținute 100% de stat, prin solicitarea pe 3 octombrie 2005 a scrisorilor de interes din partea consultanților internaționali.

Până pe 12 octombrie 2005, MCTI a primit răspuns de la 23 de candidați. Candidații trebuie să aibă experiență de consultanți pentru guverne în restructurarea, respectiv privatizarea companiilor de stat, cu o cifră de afaceri de minimum 100 mil. euro și a operatorilor poștali, în special din Europa Centrală și de Est.

MCTI preconizează ca restructurarea Poștei Române să înceapă în această toamnă, în timp ce privatizarea s-ar desfășura între 2006 și 2008 și ar putea include o ofertă publică inițială, conform ministrului comunicațiilor Zsolt Nagy, într-un comentariu pe marginea Hotărârilor de Guvern aprobate pe 14 iulie 2005 privind auditarea și privatizarea operatorilor la care statul deține acțiuni - RomTelecom, SNR și Poșta Română. Statul va dori fie să păstreze un pachet de acțiuni la Poșta Română, fie să includă anumite clauze privind serviciul universal în contractul de privatizare.

Poșta Română a avut un profit de 1 mil. euro pe 2004 și datorii de 33 mil. euro, stocuri de 5 mil. euro și active de peste 100 mil. euro la sfârșitul lui 2004.