.

Poșta Română a selectat, pe 14 februarie 2002, 4 parteneri financiari (fără experiență în telecomunicații) în vederea formării unui nou operator de telefonie: Grupul Industrial Român (care va deține 10% din capitalul noului operator), Banca Comercială Română (5%) și Societățile de Investiții Financiare Banat-Crișana (2,5%) și Oltenia (2,5%). Poșta Română va deține inițial 80% din acțiuni, urmând să își reducă participația până la 50%.
Concomitent, Poșta Română a anunțat negocieri cu operatorul chinez China Unicom (CDMA & GSM) din Hong Kong, pe care îl dorește ca acționar la noul operator. "Sper să-i convingem să ne susțină în constituirea noului operator, mai ales că Unicom dispune de experiența necesară în acest domeniu, dar luăm în calcul și alte variante de colaborare", a declarat, Gabriel Mateescu, președinte și director general al Companiei Naționale Poșta Română.
Viitorul operator va fi o societate cu capital mixt, care va avea ca obiect principal de activitate furnizarea de servicii de voce și date, precizează un comunicat al Poștei Române. Capitalul inițial al noului operator va fi majoritar de stat, urmând ca acesta să crească în funcție de necesități, cu garantarea dreptului de preemțiune al acționarilor.
Echipamentele vor fi furnizate de producătorul chinez Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE). Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a încheiat, pe 15 octombrie 2002 un acord cu ZTE prin care Poșta Română și ZTE vor încerca să identifice un al treilea partener internațional.
Noul operator va opera 'o infrastructură combinată, construită în anumite puncte ale rețelei și închiriată, în alte puncte, de la un operator care furnizează transport.
'În prezent, compania își construiește o rețea de date proprie pentru serviciile e-post, dar pentru noul operator vor fi necesare investiții importante pentru a ne situa în frunte pe piața românească', a precizat Gabriel Mateescu. 'Putem considera un avantaj infrastructura de vânzări a Poștei Române și forța de muncă angajată în această infrastructură. Pe de altă parte, nu știu dacă nu cumva a pleca de la zero nu este un avantaj', punctează Gabriel Mateescu, referindu-se la costurile masive de actualizare a echipamentelor vechi ale principalului competitor, RomTelecom, de care un operator nou este scutit.
'Personal, am o vechime de 11 ani în domeniul telecomunicațiilor, înainte de a mă implica în cel poștal. Am fost conducătorul de proiect pentru realizarea primei rețele de date cu comutare de pachete. Consider că această experiență va fi de folos în procesul decizional al noului operator', încheie Gabriel Mateescu argumentele în favoarea intrării în competiția telecom a Poștei Române.