.

Producătorii, operatorii și Comisia Europeană își unesc forțele să asigure supremația Europei în evoluțiile și tehnologiile mobile viitoare. Ei au lansat pe 18 martie o inițiativă de cercetare în valoare de 2 mld. euro menită să mențină poziția Europei în fața competiției tot mai puternice venite dinspre Asia.
Platforma eMobility Technology are ca obiectiv cheie stimularea dezvoltării tehnologice viitoare în comunicațiile mobile și fără fir pentru ca Europa să continue să joace rolul de lider și în 2010 și 2020. Alt obiectiv este de a genera creștere economică și locuri de muncă în industrie. Conform directorului diviziei de dispozitive mobile a Siemens, Thorsten Heins, citat de Reuters, numărul oamenilor angajați în industria mobilă este estimat să crească la 10 milioane în 2010, de la 4 milioane acum.
Inițiativa este susținută de 15 producători și operatori, cu o investiție totală angajată de cca. 1 mld. euro, ce va fi dublată de UE. Producătorii europeni Alcatel, Ericsson, Nokia, Philips, Siemens, STMicroelectronics și Thales sunt toți parteneri în această inițiativă, ca și operatorii europeni Deutsche Telekom, France Telecom, H3G, TIM, Telefonica Moviles și Vodafone. În plus, producătorii americani Lucent și Motorola, ambii cu interese puternice în Europa, s-au implicat și ei în acest important proiect strategic pentru Europa.
Proiectul eMobility susține noua Stategie de la Lisabona - un program de reforme economice destinat să promoveze o societate competitivă, bazată pe cunoaștere - și va oferi propuneri pentru programul de cercetare-dezvoltare European R&D Framework Program 7, care va fi implementat începând cu 2007. În jur de 100 de organizații au subscris la inițiativa eMobility și vor participa la adunarea generală inaugurală pe 5 aprilie la Bruxelles.
Europa s-a confruntat cu o competiție crescândă în industria mobilă din partea competitorilor de pe piețe asiatice ca Japonia, China și Coreea de Sud. Companiile din UE vor să se asigure că regiunea repetă succesul unor dezvoltări ca cea din GSM - devenit standardul global dominant în telefonia mobilă. Pentru aceasta, este nevoie ca Europa să țină pasul cu investițiile în cercetare-dezvoltare din celelalte regiuni. În China, Japonia și Coreea, cercetarea și dezvoltarea primesc un suport guvernamental puternic. Europa nu are numai de luptat cu producători cu costuri mai reduse, ci și cu provocări tehnologice ca CDMA, care acum se folosește în rețelele 3G din toată lumea și care a fost dezvoltat de firma de tehnologie Qualcomm din SUA.
Mai mult decât atât, Europa merge în direcții diferite de cele ale producătorilor asiatici, un exemplu fiind standardele TV mobile și banda largă wireless. În timp ce operatorii europeni au optat pentru DVB-H pentru televiziunea mobilă, Coreea de Sud lansează servicii bazate pe DMB. Coreea de Sud a dezvoltat și propriul standard broadband wireless, WiBRO. Miza competiției dintre regiuni este care din aceste tehnologii va deveni standardul global în viitor, iar inițiativa de 2 mld. euro eMobility este o recunoaștere a Europei că provocările create de aceste țări sunt reale.