.

 

RCS/RDS S.A. a luat act cu surprindere de intenția Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANRC) privind amânarea celei de a doua etape de reducere a tarifelor maxime ce pot fi percepute de către Vodafone România și Orange România pentru furnizarea serviciului de interconectare în vederea terminării la puncte mobile a apelurilor, în conformitate tot cu deciziile ANRC. Deciziile menționate au fost adoptate pentru a determina pe cei doi operatori de telefonie mobilă la respectarea unor obligații legale cu privire la fundamentarea în funcție de costuri a tarifelor de interconectare, consecința directă remarcată în piață fiind tarife mai mici către utilizatorii finali.

În primul rând, deși tarifele de terminare rezultate în urma adoptării de către ANRC a unui model propriu de cost, se înscriu în evoluția tarifelor de terminare în rețelele mobile de la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, ANRC revine într-un mod inexplicabil asupra acestor tarife, fără să mai fi fost efectuat între timp un alt model de cost, o altă analiză de piață sau fără să fi fost aduse la cunoștința autorității noi date și informații care să justifice emiterea unei alte decizii de către ANRC.

Având în vedere ca nu există elemente noi care să stea la baza propunerii ANRC de amânare a aplicării etapei a doua de scădere a tarifelor de terminare în rețelele Vodafone și Orange, ce ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2007, considerăm că nu există o bază reală pentru a emite o decizie ce hotărăște această amânare.

În al doilea rând, nu credem că ANRC în calitate de autoritate publică în domeniu, care urmărește în activitatea sa drept obiective majore promovarea concurenței și protecția intereselor utilizatorilor finali, ar trebui să își schimbe poziția la numai câteva săptămani după adoptarea unor decizii cu influență majoră asupra utilizatorilor finali și operatorilor, determinând astfel un climat impredictibil pentru dezvoltarea investițiilor pe piața comunicațiilor electronice din România și îndepărtând însăși autoritatea de atingerea propriilor obiective.

Din punctul de vedere al companiei noastre, considerăm că cel mai important rezultat al acestei amânări va fi impactul direct asupra tarifelor oferite consumatorilor pentru convorbiri către rețelele mobile, consumatorii fiind în centrul preocupărilor noastre dintotdeauna, pentru a le oferi servicii de calitate și competitive.

Ne exprimăm încrederea că ANRC, în urma încheierii procedurii de consultare publică, va ține cont de observațiile și de propunerile formulate, iar în urma reevaluării considerentelor de oportunitate și a temeiurilor de legalitate, va retrage proiectele de decizii menționate.