.

Bucuresti, 25 octombrie - In urma discutiilor publice generate de mentinerea nivelului tarifelor de interconectare, Vodafone Romania doreste sa faca anumite precizari necesare unei intelegeri complete si obiective a subiectului, in scopul informarii corecte a opiniei publice.
 
Vodafone Romania considera ca propunerea ANRC, de a mentine tarifele actuale de interconectare, este o actiune fireasca, de aliniere la standardele europene, in preajma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In opinia noastra, prin amanarea reducerii tarifelor, ANRC incearca sa nu creasca si mai mult diferentele deja existente intre tarifele operatorilor de telefonie mobila din Romania si cele ale operatorilor de pe pietele europene. 

Astfel, rata de terminare in retelele mobile este, in medie, de 12,96 Eurocenti, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, in timp ce, in Romania, tariful este de 7,21 Eurocenti. Cateva exemple de rate mai ridicate decat media sunt: Belgia - 15.27 Eurocenti; Spania - 13.49 Eurocenti; Ungaria - 14.04 Eurocenti; Polonia - 16.59 Eurocenti; Germania - 13.62 Eurocenti. Printre cele mai scazute rate de interconectare din Europa, dar situate peste ratele din Romania, sunt cele din Finlanda - 7,33 Eurocenti, Suedia - 8,59 Eurocenti si Lituania - 8,91 Eurocenti*.
 
Pe  de alta parte, daca facem o comparatie cu piata de telefonie fixa, tarifele de interconectare pentru operatorii de telefonie fixa sunt de doua ori mai mari fata de media europeana (tariful Romtelecom '“ 2,27 Eurocenti, fata de 1 Eurocent, media europeana), in timp ce, in cazul operatorilor mobili, tarifele sunt de aproape doua ori mai mici. In aceste conditii, apreciem ca ideea 'favorizarii' operatorilor mobili de catre ANRC este hazardata si nesustinuta de cifre. Pietele de telefonie fixa si de
In imagine: Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

comunicatii mobile sunt diferite si au avut evolutii diferite. Cresterea spectaculoasa a serviciilor mobile are la baza, in primul rand, investitiile majore ale operatorilor, pe fondul nevoii stringente a oamenilor de a avea acces la servicii de comunicatii.
 
'Credem ca orice discutie despre costurile si investitiile operatorilor mobili trebuie sa ia in considerare impactul major al telefoniei mobile asupra intregii economii. Crearea unei noi industrii in Romania, in urma cu 9 ani, a generat investitii de peste un miliard de dolari din partea fiecaruia dintre cei doi mari operatori, a adus statului roman sute de milioane de dolari prin taxe, impozite si licente, si a creat, direct si indirect, sute de afaceri conexe si zeci de mii de locuri de munca. Cat priveste impactul asupra vietii oamenilor, cea mai importanta realizare a telefoniei mobile a fost asigurarea accesului la serviciile de comunicatii, in conditiile existentei unei mari cereri pe piata, ce nu putea fi acoperita de serviciile de telefonie fixa. La acestea, s-a adaugat avantajul mobilitatii, care a schimbat radical modul in care oamenii comunica si a adus adevarata libertate de miscare', a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania.
 
In ultimii ani, operatorii mobili au investit continuu in introducerea de noi tehnologii si servicii in Romania, 3G si, mai recent, 3G Broadband, fiind cele mai bune exemple. Aceste investitii au adus Romania alaturi de tarile europene dezvoltate, in ceea ce priveste tehnologizarea. Existenta unei infrastructuri de comunicatii performante si a serviciilor de ultima generatie reprezinta o necesitate de baza pentru dezvoltarea segmentului de afaceri, cu atat mai mult cu cat aderarea europeana va impulsiona aparitia de noi business-uri la noi in tara.
Asa cum am mai mentionat, investitiile operatorilor mobili in serviciile de ultima generatie nu au fost luate in considerare la elaborarea modelului de calculatie, desi aceste servicii vor avea o pondere din ce in ce mai mare in business-ul nostru, in urmatorii ani. Modelele similare de calculatie dezvoltate de autoritatile de reglementare ale altor state vest europene au generat tarife mai mari decat in Romania, ceea ce pune la indoiala actualitatea informatiilor folosite de catre ANRC pentru stabilirea costurilor reale. Modelul ANRC a luat in considerare exclusiv costurile generate de echipamentele 2G, dar nu si pe cele provenite din dezvoltarea serviciilor 3G, cu toate ca reteaua 3G a Vodafone Romania are 30% acoperire in randul populatiei, iar numarul utilizatorilor 3G este in continua crestere. Experienta recenta din Marea Britanie a aratat ca inclusiv autoritatea britanica de reglementare a revizuit pozitiv tarifele de interconectare ale operatorilor mobili, in urma introducerii costurilor generate de 3G, in modelul de calculatie.
 
Discutiile publice pe marginea tarifelor de interconectare au stabilit, in mod eronat, o legatura cauzala intre mentinerea tarifelor actuale pentru operatorii mobili si cresterea tarifelor cu amanuntul ale Romtelecom. Dupa cum s-a vazut, scaderile anterioare ale ratelor de interconectare ale operatorilor mobili nu au generat, in mod automat, o micsorare a tarifelor cu amanuntul, de care sa beneficieze utilizatorii finali ai Romtelecom. Credem ca tarifele cu amanuntul sunt stabilite mai degraba de libera competitie de pe piata, decat de nivelul tarifelor de 'gros' (cele stabilite intre Romtelecom si operatori).
 
Vodafone Romania are convingerea ca mentinerea, in urmatorii ani, a nivelului actual al ratelor de interconectare este in beneficiul utilizatorului final, deoarece operatorii mobili vor continua sa investeasca in acelasi ritm in noi servicii si produse. In opinia noastra, competitia libera de pe piata, management-ul eficient si capacitatea fiecarui operator de a raspunde cat mai bine nevoilor clientilor vor fi factorii esentiali ai dezvoltarii unui business de succes. 

*Valorile tarifelor euopene mentionate provin din Raportul nr. 11 al Comisiei Europene privind Implementarea Pachetului de Reglementare in Telecomunicatii, publicat in martie 2006. Pentru detalii, vizitati www.europa.eu.