.

Compania finlandeză Nokia a lansat, pe 26 septembrie a.c., primul telefon din lume aliniat la standardele 3GPP (Third Generation Partnership Project). Acesta operează atât în frecvențele GSM 900/1800, cât și folosind protocolul WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access). Unul dintre avantajele interfeței radio WCDMA inclusă în telefonul Nokia 6650 este că permite desfășurarea simultană a mai multor sesiuni de date. Astfel, există posibilitatea captării și transmiterii imaginilor pe care utilizatorul le vede, în timp ce acesta vorbește la telefon. Funcționarea conform ambelor standarde face din telefonul Nokia 6650 primul terminal GSM/WCDMA ce funcționează în Europa și Asia, inclusiv în Japonia.

Primele livrări de telefoane Nokia 6650, în vederea testărilor efective în rețea, coordonate de operatori, vor începe în cursul trimestrului patru al anului 2002. În funcție de planificările pentru deschiderea rețelelor WCDMA și de gradul de interoperabilitatea dintre rețele, servicii și terminale, se estimează că primele livrări comerciale pentru Nokia 6650 vor începe abia în prima jumătate a anului 2003. Telefonul Nokia 6650 oferă robustețe funcțională și dimensiuni confortabile, de buzunar. Cu un ecran color mare, cameră integrată pentru realizarea fotografiilor și a secvențelor video, precum și a serviciilor vocale, opțiuni multiple de conectivitate pentru date și interfața avansată pentru utilizatori, acest produs combină funcționalitatea avansată cu înalta calitate. 'Lansarea telefonului Nokia 6650 dovedește capacitatea noastră de a crea telefoane extrem de sofisticate și în același timp ușor de utilizat, destinate unor medii de operare complexe și exigente, ce utilizează noi standarde radio, precum WCDMA', a declarat Anssi Vanjoki, Executive Vice President Nokia Mobile Phones. 'Compania Nokia este bine pregătită '“ și într-adevăr conduce procesul '“ pentru tranziția tehnologică spre platformele pentru aplicații și interfețele radio 3G, atât în domeniul terminalelor, cât și în cel al infrastructurii. Desfășurăm o cooperare strânsă cu toți cei implicați în această industrie, pentru asigurarea interoperabilitatății și a tranziției tehnologice'.
Design-ul tehnologic de ultimă oră este asigurat de o soluție ce integrează chip-urile GSM și WDCMA într-un singur circuit, oferind un timp îndelungat de convorbire (până la 2h:20min, în rețelele WCDMA, și până la 2h:40min, în rețelele GSM) și de standby (până la 14 zile). Nokia 6650 este primul telefon cu capacitatea de înregistrare simultană a sunetului și a imaginii video. Camera VGA este rapid activată, prin simpla deschidere a capacului de protecție a obiectivului. Pe lângă imaginile statice, pot fi captate imaginile dinamice (inclusiv sunetul), cu o durată de până la 20 de secunde, [RTF annotation: Where'™s the disclaimer?] la o rezoluție de 4096 de culori. Imaginile statice sau dinamice pot fi vizionate și stocate în Nokia 6650 sau pot fi trimise sub forma unui mesaj multimedia, spre un telefon compatibil sau către o adresă de email.
Datorită software-ului Nokia PC Suite pentru Nokia 6650, utilizatorii pot vizualiza și edita pe PC elemente de conținut multimedia. stocate în telefon și chiar compune clipuri personalizate, prin reunirea mai multor videoclipuri în același folder. Astfel, aveți posibilitatea de a le aranja într-o anumită ordine și de a le derula ca pe un film. Soft-ul permite sincronizarea datelor personale, a notițelor de calendar și a informațiilor de contact, între PC și telefon. Soluția PC Suite va fi livrată clienților ca parte a pachetului de vânzare Nokia 6650.
Nokia 6650 mai include și un browser WAP 1.2.1 compatibil GPRS, tehnologie MIDP Java 1.0 pentru descărcarea aplicațiilor suplimentare în telefon, suport pentru tonuri de apel polifonice, aplicație portofel pentru tranzacții mobile și posibilități de conectare pentru transmisii de date, folosind USB, Bluetooth și infraroșu. Compatibilitatea cu WCDMA le oferă profesioniștilor posibilitatea de conectare pentru transmiterea de date, folosind un laptop, la viteze mult mai mari decât cele oferite de un modem conectat la o linie fixă (terestră).
Cu ajutorul noului set cu cască wireless Bluetooth, utilizatorii de telefoane Nokia 6650 își vor putea gestiona ușor apelurile și mesajele chiar și atunci când se află în mișcare. Noul set cu cască este compatibil și cu alte telefoane Bluetooth ce suportă versiunea standard Bluetooth 1.1. și profilele Bluetooth handsfree sau set cu cască. Telefonul cantărește 141g și are o memorie dinamică de 7MB.