.

 

Persoanele și organizațiile din România cu spirit antreprenorial, generatoare de inovare socială, sunt invitate să participe la Concursul european pentru inovare socială 2015. Concursul este deschis solicitanților din întreaga Uniune Europeană, precum și din celelalte țări participante la programul european pentru cercetare și inovare "Orizont 2020". Termenul limită de înscriere a proiectelor în concurs este 8 mai 2015, ora 13.00 (ora României).

Care sunt domeniile de interes
Concursul european pentru inovare socială, lansat în memoria lui Diogo Vasconcelos, se află acum la cea de-a treia ediție. 1.254 de idei generatoare de inovare socială au fost înscrise în ediția anterioară a competiției. Vasconcelos (16 mai 1968 – 8 iulie 2011) a fost un politician portughez, care și-a dedicat cariera inovației în domeniul IT&C și a benzii largi de generație următoare (next generation broadband) adresate noilor modele descentralizate ale societăților din secolul 21. El a lucrat cu diverse guverne din Vestul Europei și Orientul Mijlociu, cu Comisia Europeană, ONU, BEI și OECD. Pentru a explora noi modele de creștere economică durabilă, CE caută să sprijine idei și proiecte din următoarele domenii esențiale:

  • Economia colaborativă - idei care pun sub semnul întrebării premizele tradiționale de creștere economică;
  • Aprovizionarea și producția - idei care pun în discuție lanțul de aprovizionare, modul de producție și livrare, precum și utilizarea produselor sau serviciilor convenționale;
  • Noile tehnologii - noi idei tehnologice sau soluții care propun utilizarea mai inteligentă a tehnologiilor existente în beneficiul societății;
  • Soluții pentru provocările viitoare, cum ar fi îmbătrânirea populației, schimbările climatice sau alimentația durabilă.

Ce urmează
Cele mai promițătoare idei de inovare socială vor fi alese ca semifinaliste de un juriu. Echipele ce au depus aceste propuneri vor fi invitate să participe la un curs de inovare socială, în luna septembrie, la Viena, pentru a-și dezvolta ideile și a le transforma în proiecte concrete. Cele mai bune trei proiecte vor primi 50.000 de euro fiecare, la ceremonia de decernare a premiilor care va avea loc la Bruxelles, în luna noiembrie 2015.

 
     

Documentație utilă
1. Pagina dedicată Concursului european de inovare socială
2. Comunicat de presă referitor la ediția 2014 a concursului
3. Comunicat de presă referitor la ediția 2013 a concursului
4. Pagina de Twitter: @EUSocialInnov #diogochallenge

Sursa: Ion VACIU