.

Derapajele de la democrație ale Palatului Cotroceni, ieșirile din decor ale Palatului Victoria sau eșecul economic lamentabil, cu costuri de nesuportat pentru majoritatea populației sărace, sunt astăzi întrecute de un nou „scandal" „made in Romania" ce ocupă prima pagină a multora dintre canalele internaționale mass media. Astfel, presa globală a preluat copios comentariile de ieri ale agenției americane Associated Press, ce sublinia că presa din România a fost adăugată, alături de terorism, corupție și crima organizată, pe lista amenințărilor la adresa securității naționale, chiar de către Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), prezidat de neînțelesul căpitan Traian Băsescu.

Associated Press difuzează peste Ocean aberațiile CSAT

Ca și alte țări, România consideră terorismul, corupția și crima organizată ca potențiale amenințări la adresa securității naționale. Dar Guvernul român și Președinția consideră că și presa trebuie adăugată pe această listă, comentează Associated Press, adăugând că jurnaliștii români califică documentul CSAT drept o lovitură la adresa libertății presei într-o democrație. Agenția americană comentează că relațiile dintre Guvern și presă au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimii doi ani, de când România a intrat în gravă recesiune. Astfel, multe ziare și televiziuni, dintre care unele sunt deținute de jucători politici, sunt în general părtinitoare, susținând sau opunându-se Guvernului. Comentariile agenției americane sunt preluate de numeroase publicații și televiziuni americane și canadiene. Chiar și postul de radio sârb B92 preia o știre Mediafax, ce precizează că Strategia de Apărare discutată marți în CSAT stipulează ca vulnerabilități campaniile de presă la comandă, cu scopul de a denigra instituții ale statului, diminuarea capacității de aplicare a legii de către unele instituții și presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice.

Diversiunea cu arestarea lui Dan Diaconescu, în presa internațională

Nici arestarea patronului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, și a realizatorului TV Doru Pârv, acuzați de șantajarea unui primar arădean, nu a scăpat comentariilor presei internaționale. Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, și realizatorul TV Doru Pârv au fost reținuți marți, la ora 16:15, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru șantaj și amenințarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moț (PC), anchetatorii solicitând Judecătoriei sectorului 1 București arestarea preventivă a celor doi, pentru 29 de zile. Judecătoria sectorului 1 București a decis, miercuri dimineață, arestarea lui Dan Diaconescu și Doru Pârv, instanța admițând cererea DNA de emitere a unui mandat pentru 29 de zile.

Potrivit agenției Associated Press (AP), Ion Moț susține că le-a plătit celor doi acuzați aproape 31.000 de euro, după ce postul OTV a difuzat un promo, în 2009, în care le promitea telespectatorilor că va dezvălui detalii scandaloase despre viața personală și activitățile profesionale ale primarului arădean. Dan Diaconescu a negat acuzația de șantaj. Potrivit AP, de la căderea comunismului, în 1989, jurnaliștii români au fost adeseori acuzați că au încercat să obțină bani de la diverși oficiali și persoane publice în schimbul tăcerii lor asupra unor informații compromițătoare. Mulți dintre jurnaliștii români au ținut însă să se distanțeze de Dan Diaconescu și de reportajele sale „senzaționaliste", remarcă AP. Postul de televiziune deținut de Diaconescu, căruia acesta îi spune „televiziunea poporului", a transmis în direct imagini cu cadavre desfigurate, dar și bătăi în studio.

Președintele și premierul României girează OTV

„În fiecare seară, el calcă în picioare cele mai elementare reguli ale jurnalismului și normele sociale. Atunci când postul său TV a prezentat imagini cu cadavre... nimeni nu a luat poziție", susține respectatul jurnalist român Cristian Tudor Popescu, citat de AP. În afara emisiunilor sale de genul „tabloid", Dan Diaconescu a realizat, însă, în ultima vreme și câteva interviuri importante, precum cele cu președintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, cu ministrul Elena Udrea dar și cu alți câțiva miniștri controversați, mai adaugă AP. Potrivit Agence France-Presse (AFP), cei doi oameni de televiziune au respins în repetate rânduri acuzațiile de șantaj, iar Dan Diaconescu a calificat această anchetă drept un „abuz". Dan Diaconescu și Doru Pârv vor face recurs, au declarat avocații acestora, citați de AFP. AFP mai informează că aproximativ 30 de suporteri ai lui Dan Diaconescu s-au strâns în noaptea de marți spre miercuri în fața Judecătoriei sectorului 1 din București pentru a cere eliberarea celor doi. Și cotidianul The Scotsman relatează pe larg acest caz, citându-l pe Ion Moț care susține că cei doi acuzați i-au pretins suma totală de 200.000 de euro. Associated Press informează că Dan Diaconescu, în vârstă de 42 de ani, are o avere estimată la 33 de milioane de euro, potrivit Topului 300 întocmit de revista Capital din România. Patronul de televiziune, Dan Diaconescu, deține câteva locuințe, două automobile Rolls-Royce, un automobil Bentley, un iaht și două elicoptere.

PE: Norica Nicolai avertizează asupra presiunii la adresa presei românești

Parlamentarul european Norica Nicolai de sorginte liberală a tras un semnal de alarmă în Parlamentul European (PE) asupra libertății de exprimare în România, după ce CSAT a inclus presa pe lista principalelor vulnerabilități ale statului. Norica Nicolai a transmis un mesaj tuturor membrilor Legislativului european în care solicită PE ajutorul pentru evitarea unor astfel de derapaje de la democrație.

„Vă puteți imagina că într-o Uniune Europeană a secolului al XXI-lea, un stat membru declară presa ca fiind una din amenințările la securitatea națională? Acest lucru se întâmplă în țara mea, România! Este greu de imaginat că o țară, care garantează libertatea presei prin Constituție și unde orice fel de posibilă încălcare a legii de către jurnaliști este deja reglementată, poate da o astfel de măsură!", atenționează Norica Nicolai. Aceasta susține că este nevoie de o reacție urgentă la tendința vizibilă, în ultimul timp, în mai multe dintre noile state membre.

„Cine definește ce este fals și ce este adevărat? Cum poate un jurnalist să investigheze acțiunile guvernamentale sau evenimentele care țin de viața politică fără să riște să fie acuzat, în orice fel de circumstanță, că denigrează instituțiile statului, dacă în reportajul său se găsește cea mai neînsemnată critică la adresa guvernanților? Ne putem aștepta să fie judecat în orice moment pentru trădare? Cred că această tendință de a îngrădi libertatea presei, care devine din ce în ce mai vizibilă în noile State Membre, trebuie să fie tratată cu cea mai mare seriozitate. Nu ne putem permite să îngrădim acasă un drept fundamental pentru care ne luptăm și criticăm țările în curs de dezvoltare. Parlamentul European trebuie, în primul rând, informat și, în al doilea rând, trebuie să ia atitudine față de astfel de chestiuni extrem de grave!", conchide Nicolai. Parlamentarul european Norica Nicolai este vicepreședinta Subcomisiei pentru Securitate și Apărare din PE și membru supleant în Comisia pentru Libertăți Civile.