.

Într-un raport al firmei britanice de cercetare a pieței Deloitte, preluat de Wireless Week, se arată că în 2006 adopția 3G nu va confirma așteptările industriei. Raportul arată că '2006 va fi un an frustrant pentru 3G: nevoile clienților sunt îndeplinite de către standardele existente și aceștia nu înțeleg beneficiile 3G sau de ce ar trebui să plătească pentru acestea. Tehnologia 3G va aduce milioane de utilizatori în 2006, însă numărul acestora nu acoperă nici pe departe zecile de miliarde de dolari investiți. Rețelele 2G vor continua să aducă cea mai mare creștere a profitului și cele mai mari venituri pentru sectorul mobil.' Raportul Deloitte arată, de asemenea, că televiziunea mobilă va dezamăgi așteptările promotorilor, chiar dacă va fi puternic mediatizată. Compania de cercetare Northern Sky e, însă, mai optimistă în această privință. Numărul rețelelor de mare viteză e în creștere, conținutul explodează, iar prețurile se află în scădere. Northern Sky crede că în 2010 serviciile TV mobile vor atinge 107 mil. utilizatori.

Marea Britanie '“ dezinteres pentru serviciile 3G
În cadrul Congresului 3GSM (Barcelona, 13-16 februarie), Netonomy a prezentat un studiu comandat companiei britanice de cercetare YouGov, ce arată că majoritatea consumatorilor din Marea Britanie nu sunt interesați de serviciile de nouă generație oferite în prezent de operatorii mobili. 79% dintre cei intervievați cred că serviciile mobile devin din ce în ce mai complicate (comparativ cu 71% în aceeași perioadă a anului trecut), iar 79% dintre cei care dețin telefoane cu capabilități 3G folosesc foarte rar serviciile 3G. Operatorii au cheltuit miliarde de dolari pe licențele 3G și alte câteva miliarde pe dezvoltarea tehnologiei, însă se pare că utilizatorii sunt destul de indiferenți la ofertele existente. Există, însă, și câteva știri bune pentru operatori: procentajul celor care doresc să achiziționeze un telefon cu capabilități 3G s-a dublat anul acesta, atingând 8% din totalul celor intervievați, comparativ cu 4% de anul trecut.

2006 - 'Anul telefonului 3G'
Un studiu efectuat de ABI Research prevede că, pe plan mondial, numărul abonaților la telefonia mobilă va atinge cifra de 3 mld. la sfârșitul lui 2008. Deja s-a atins cifra de 2,14 mld. utilizatori de telefonie mobilă la sfârșitul anului trecut, iar tendințele sugerează că ar putea fi depășită cifra de 3,5 mld. utilizatori mobili în 2008. Studiul arată și că 2006 va reprezenta 'Anul telefonului 3G'. La sfârșitul lui 2004 existau la nivel mondial 17,3 mil. utilizatori 3G, iar la sfârșitul anului trecut numărul acestora atinsese deja 45 mil. utilizatori, o creștere de 142%. ABI Research arată că până la sfârșitul lui 2010 vor exista peste 1 mld. de utilizatori 3G la nivel global, reprezentând 30% din piața comunicațiilor mobile

Europa nu este pregătită pentru 3G
În numărul din februarie al revistei Total Telecom, Lorraine Turner previzionează că terminalele mobile 3G se vor comercializa precum berea rece pe caniculă, însă asta nu înseamnă că utilizatorii vor folosi în mod regulat serviciile 3G.
Peste 60% dintre utilizatorii europeni vor deține un telefon 3G până la sfârșitul lui 2010, conform unui raport Forrester Research publicat în ianuarie. Această cifră este, însă, destul de greu de crezut, având în vedere că penetrarea serviciilor mobile UMTS se ridica la doar 6% la sfârșitul anului trecut. În plus, aproape 75% din cei 25 de operatori vest-europeni intervievați au arătat că clienții lor nu sunt interesați de serviciile 3G, iar 60% dintre aceștia cred că piața nu este pregătită pentru serviciile de date 3G. Concluzionând, penetrarea mare a terminalelor 3G nu duce neapărat și la o utilizare pe măsură a serviciilor 3G.
Raportul, intitulat 'European Mobile Forecast: 2005 to 2010', arată că telefoanele dotate doar cu capabilități GSM vor deveni victime sigure ale avântului 3G, doar 3% dintre utilizatorii mobili europeni urmând să mai folosească astfel de terminale la sfârșitul lui 2008. Terminalele GPRS vor continua să fie populare în următorii 2 ani, pierzând teren după 2007, când doar 38% dintre utilizatorii mobili vor mai deține un astfel de telefon mobil. Abia în 2010 se așteaptă ca telefoanele 3G să atingă masa critică. Niek van Veen, autorul raportului, afirmă că cifrele nu sunt deosebit de optimiste, însă sunt realiste. 'Operatorii mobili se așteptau să atingă aceste cifre în 2008, însă au devenit mai conservativi în privința avântului 3G.' Van Veen arată și că subvențiile la prețul telefoanelor mobile vor juca un rol major în trecerea la noile terminale 3G: 'Dacă operatorii vor subvenționa mai mult telefoanele 3G decât pe cele GPRS, consumatorii le vor achiziționa pe cele 3G'. Un exemplu de succes în acest caz e reprezentat de operatorul italian 3.
Van Veen previzionează și că singurele 2 țări care interzic subvenționarea prețului terminalelor mobile, Belgia și Finlanda, vor înregistra cele mai mici rate de penetrare 3G la sfârșitul lui 2010, de 46%, respectiv 53%. 'Finlanda renunță temporar la interzicerea subvențiilor deoarece terminalele 3G sunt încă foarte scumpe. Guvernul finlandez a decis să ridice această interdicție pentru 3 ani, doar în cazul terminalelor mobile 3G', pentru ca operatorii să poată oferi terminale mai ieftine, care să impulsioneze utilizatorii în trecerea la comunicațiile 3G. Italia și Marea Britanie vor conduce în 'lupta' adoptării terminalelor 3G, Forrester Research anticipând rate de penetrare de 72%, respectiv 68% până în 2010, cifre datorate în mare parte deselor activități promoționale ale operatorilor. Însă știrile despre servicii nu sunt foarte bune pentru operatori. Accesul mobil la Internet rămâne destul de scăzut, doar 21% dintre abonații mobili folosind în mod regulat serviciile de Internet '“ cel puțin o dată pe lună. Și deși compania Forrester Research previzionează că 200 mil. de utilizatori europeni vor avea terminale mobile cu capabilități Internet până în 2010, doar jumătate vor folosi serviciile în mod regulat.

Terminalele 3G în cifre record
Pe 10 ianuarie, Global Mobile Suppliers Association a publicat un raport conform căruia zeci de producători lansează noi dispozitive 3G/WCDMA pe piața globală, lansări ce înregistrează cifre record. Studiul, intitulat
' 3G/WCDMA Model Variety and Availability', confirmă faptul că până la 6 ianuarie au fost lansate pe piață 272 de dispozitive WCDMA, o creștere de 150% față de aceeași perioadă a anului trecut, când existau 108 noi produse WCDMA. Un total de 93 de dispozitive au fost lansate de la jumătatea lui 2005, o creștere de peste 50% în ultimele 6 luni. Numărul furnizorilor de produse WCDMA s-a dublat aproape în 12 luni, de la 20 la 37 în prezent. 80% din dispozitivele WCDMA de pe piață sunt destinate pieței 3G globală, comparativ cu 73% acum 6 luni. Studiul identifică mai multe dispozitive FOMA compatibile cu rețele WCDMA/GSM/GPRS din întreaga lume, pentru a oferi suport în cazul roaming-ului internațional. Dintre cele 272 de dispozitive WCDMA, 14 includ suport HSDPA pentru aplicații wireless în bandă largă. Numărul dispozitivelor ce suportă WCDMA și GSM/EDGE a crescut la 31. Ritmul comercializării 3G la nivel global este întreținut de WCDMA. GSA a raportat luna trecută că 100 de rețele 3G/WCDMA au lansat servicii comerciale în 42 de țări, subliniind tehnologia WCDMA ca fiind sistemul de comunicare mobil 3G primordial. Numărul abonaților la servicii WCDMA a depășit 40 mil. în noiembrie 2005, o creștere de 140% față de sfârșitul lui 2004, așteptându-se să atingă în curând 50 milioane.