.

Primăria București va dezvolta în parteneriat public-privat un proiect de construcție a unei rețele de fibră optică metropolitane.

Aceasta vizează operatorii de telecomunicații, cât și instituțiile aparținând autorităților locale și centrale. Proiectul 'rețelei metropolitane de fibră optică a mun. București pentru telecomunicații - NetCity', se află în faza elaborării studiului de fezabilitate, termenul de finalizare fiind la sfârșitul lunii martie. Studiul este realizat de societatea Trapec București, selectată în urma unei licitații în cursul lunii februarie.
'Proiectul constă în executarea unei canalizații, unde tot ce înseamnă rețea de cabluri de fibră optică va fi coborât de pe suporturile actuale. În plus, cu ocazia acestor lucrări, vor fi introduse și cabluri suplimentare, care vor fi închiriate unor operatori care vor să furnizeze servicii de telecomunicații într-o anumită zonă', a declarat pe 8 martie Alexandru Radu, directorul executiv al Direcției Coordonare și Reglementare Infrastructură din cadrul Primăriei București, citat de agenția Mediafax. Parteneriatul public-privat este în faza de atragere a unui investitor, Primăria va pune la dispoziție domeniul public, urmând ca printr-o licitație internațională să fie selectat, până în august, un investitor care va elabora și executa proiectul și va administra rețeaua de fibră optică.
Acesta va identifica și sursele de finanțare a lucrărilor. Administratorul rețelei va vira PMB un anumit procent din încasările provenite din serviciile de suport și închiriere a rețelei de fibră optică. 'Tot ce înseamnă rețele suspendate, în mare parte fără autorizații de construire, vor trece în legalitate. Pe de altă parte, actualii operatori își vor reduce semnificativ cheltuielile privind serviciile de închiriere a suportului tehnic pentru propriile rețele, furnizat în prezent de Metrorex, RADET, RATB, RomTelecom sau Electrica', a anticipat Alexandru Radu. Conform calculelor preliminare, după ce rețeaua NetCity va deveni operațională, tarifele la serviciile de telefonie, CATV sau Internet se vor reduce cu cel puțin 30%. Cu ajutorul rețelei, PMB intenționează să dezvolte o serie de proiecte complementare, cum ar fi managementul dezastrelor sau al traficului rutier. Pentru prima fază a proiectului, care se va încheia în anul 2008, costurile lucrărilor se vor apropia de 100 mil. euro, inclusiv cheltuielile legate de achiziționarea fibrei optice. În această etapă, vor fi executate lucrări de canalizație de-a lungul a 350 de străzi principale ale Capitalei.