.

Prima ediție a Festivalului de C'arte Danubius, un eveniment care își propune să aducă în fața publicului tulcean și dobrogean voci importante ale culturii române, va avea loc din 14 până pe 18 august, la Tulcea, informează un comunicat remis Mediafax. Astfel, timp de cinci zile, pe scena din Piața Civică și în spațiul Art Cafe La Scena - Casa Avramide vor fi prezentate evenimente din toate zonele artistice, de la industria editorială, arte vizuale până la artele spectacolului și cinema. "Mă bucur că orașul nostru va avea un festival de carte și arte de-o asemenea anvergură. Sper ca acest proiect să se dezvolte în timp pe mai multe paliere și să aducă tulcenilor, anual, bucuria întâlnirii cu nume sonore și valoroase din cultura și viața artistică românească. Programul este variat și de înaltă ținută și sper să satisfacă, în mare măsură, gusturile și așteptările tuturor celor care vor dori să participe la derularea evenimentelor programate pe parcursul celor cinci zile de festival. Este un câștig pentru oraș, din multe puncte de vedere, este și o premieră pe această zonă, a târgurilor de carte, așa că aștept să ne bucurăm împreună de aceste zile încărcate de poezie, teatru, blues, jazz, lansări de carte, filme, conferințe și expoziții", precizează Constantin Hogea, primarul orașului Tulcea.

Potrivit comunicatului, evenimentul va prezenta o serie de lansări de carte, precum "singurătatea vine pe facebook", de Dan Mircea Cipariu (Editura Tracus Arte), "ieșireadinbazadedate", de Mireille Rădoi (Editura Brumar), "Secretul secretelor" de Flavius Predescu (Editura Eikon), colecția cArtesențe (Editura Centrului Cultural "Dunărea de Jos"), "Sophia", de Suzan Mehmet (Editura Tracus Arte), "Dar", de Dinu Olărașu (Editura Eikon), "Căderea-n sus a corpurilor grele", de Ioan Es. Pop (Editura Tracus Arte), "Sissi", de Pavel Șușară (Editura Tracus Arte), dar și recitaluri publice ale unor poeți din Constanța - Iulia Pană, Amelia Stănescu, Mugur Grosu, Mădălin Roșioru -, Galați - Florina Zaharia, Simona Toma, Angela Ribinciuc -, Tulcea - Olimpiu Vladimirov, Augustin Ioan - și București - Bogdan Ghiu, Bogdan O. Popescu, Pavel Șușară.

De asemenea, la Festivalul de C'arte Danubius vor fi organizate conferințe privind diverse teme, precum "Cultura română în satul global", susținută de academicianul Eugen Simion, "Tulcea, periplu cultural", de Dan Arhire, președintele Asociației "La Drum", "Literatura și cartea față cu noile media", de Bogdan Ghiu și Dan Mircea Cipariu, și "Masca și statuia vivantă", susținută de Mihai Mălaimare.

Atelierele de scriere creativă vor fi coordonate Dan Mircea Cipariu, acestea fiind completate de show-uri de poezie, blues și jazz cu Ioana Crăciunescu, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu & Mircea Tiberian & Nadia Trohin, Mireille Rădoi, Flavius Predescu, Dan Mircea Cipariu & Danubius Project, dar și un show de poezie și folk, acesta fiind susținut de Dinu Olărașu.

Totodată, festivalul va include spectacole de teatru, precum comedia "Escroci în aer liber", de Ion Băieșu, cu Monica Davidescu și Dan Tudor, spectacolul de muzică și umor "Povestea unui pierde vară", de Dan Mihăescu, cu Vlad Jipa și Radu Dumitru, cinemateca Fundației Arte Vizuale, care va proiecta documentarul "Cocorii" și filmul "Cronica de la Zurich", de Radu Igazsag și Alexandru Solomon.

Pe de altă parte, festivalul va prezenta vernisajul Romfilatelia "O lume românească într-un timbru" și o expoziție de grafică de carte a lui Mircia Dumitrescu, cu lucrări inspirate din romanul lui Panait Istrati "Kira Kiralina".

Festivalul se va încheia pe 18 august, cu prezentarea de carte pentru copii "Lumea copiilor", susținută de Valentin Ajder și Ioan Cristescu.

Organizatorii festivalului sunt Primăria Municipiului Tulcea și Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER), iar coorganizatori - Consiliul Județean Tulcea și Biblioteca Județeană "Panait Cerna". Radio România Cultural este coproducător.