.

Prima hartă 3D de înaltă rezoluție a unei părți din banchiza antarctică, realizată cu ajutorul unui robot submarin, a fost prezentată luni, oferind o importantă și exactă evaluare a condițiilor de mediu din această regiune polară izolată, în contextul schimbărilor climatice, conform Reuters, citată de Agerpres. Măsurarea grosimii banchizei marine antarctice poate fi făcută și cu ajutorul sateliților, dar acuratețea măsurătorilor realizate de pe orbita terestră poate fi afectată de grosimea stratului de zăpadă depusă pe gheață. De asemenea, în unele regiuni ale banchizei este dificil de pătruns cu ajutorul vaselor spărgătoare de gheață, pentru a face măsurători exacte prin forare de la suprafață. Măsurătorile care au dus la realizarea acestei hărți 3D acoperă o arie de aproximativ 500.000 de metri pătrați și au fost realizate în anii 2010 și 2012 cu ajutorul unui vehicul submersibil autonom denumit SeaBED, ce a fost lansat în cadrul unor expediții britanice și australiene în trei locații din jurul Peninsulei Antarctice.

Oamenii de știință au descoperit că în anumite zone grosimea banchizei ajunge la 17 metri, însă în medie banchiza antarctică este mult mai subțire. Totuși, conform acestor măsurători, în unele zone, grosimea banchizei este mai mare decât s-a estimat inițial.

"Grosimea gheții marine din Antarctica rămâne una dintre marile necunoscute legate de sistemul climatic terestru", explică expertul în gheață marină Ted Maksym, de la Institutul Oceanografic Woods Hole din Massachusetts.

Spre deosebire de regiunea arctică, unde s-a semnalat o scădere importantă a grosimii stratului de gheață în ultimele decade, oamenii de știință nu cunosc foarte bine care este grosimea medie a banchizei antarctice și nici care este tendința pentru viitorul apropiat.

"Demonstrând că este posibilă cartografierea de detaliu a grosimii gheții pe arii extinse, această primă hartă 3D reprezintă un important pas spre o mai bună înțelegere a proceselor care determină volumul de gheață, în special în zonele greu accesibile", a adăugat Ted Maksym.

Robotul submarin cu cocă dublă are o lungime de 2 metri și operează la adâncimi de 20 până la 30 de metri.

"Chiar dacă nu am măsurat grosimea întregii banchize antarctice și nu putem încă să știm cu certitudine dacă această banchiză pierde sau câștigă în grosime, acest studiu reprezintă un important pas spre obținerea răspunsului la aceste întrebări", a comentat și oceanograful polar Guy Williams, de la Institutul de Studii Marine și Antarctice din Australia.

Concluziile studiului care a dus la producerea acestei hărți 3D a unei părți din banchiza antarctică au fost publicate în ultimul număr al revistei Nature Geoscience.