.

PropTech Romania (proptech.ro) este prima platformă care aduce împreună jucători din imobiliare, investitori, start-up-uri și companii din zona de tehnologie,  promovând inovarea, transformarea digitală și colaborarea interdisciplinară. “Scopul Proptech România este să conecteze jucătorii între ei, dar și cu organizațiile proptech internaționale, și să îi ajute să creeze valoare în ecosistemul imobiliar, facilitând interacțiuni semnificative între toți acești jucători (dezvoltatori, agenții, investitori, firme de construcții, start-up-uri etc). Industria de proptech a început să fie remarcată la nivel global, în contextul în care proptech nu mai este o nișă. Investițiile globale în proptech au explodat în ultimii ani: de la 186 mil. USD în 2011, la 2,67 mlr. USD în 2016, și până la 10 mlr. USD anul trecut. Există deja patru companii de proptech care au atins pragul valoric de un miliard de dolari fiecare: Compass, o rețea de brokeri imobiliari; Homelink, un portal de real-estate din China; SMS Assist, un instrument de property management; Opendoor, un algoritm pentru vânzarea și cumpărarea de case online“, precizează Smaranda Ignat (foto), director executiv PropTech România. 
 
Proptech România s-a lansat ieri în cadrul Startup Europe Summit 2019 la Cluj, sub forma unui eveniment partener, ocazie cu care a fost anunțat și hackathonul de real-estate, organizat pe 12-13 aprilie în București. Printre invitații evenimentului de la Cluj s-au aflat nume importante din peisajul proptech European, reprezentanți ai companiilor locale imobiliare și reprezentanți ai start-up-urilor de tehnologie din România. 
 
Inițiatorii platformei sunt antreprenori și profesioniști din Cluj: Radu Orghidan, Ciprian Pașca, Smaranda Ignat și Teodora Mocian.
 
Proptech este un acronim folosit pentru a descrie orice tip de tehnologie pentru industria imobiliară. Proptech acoperă de la software (portaluri precum Rightmove si Zoopla sunt considerate proptech software), hardware (senzori), materiale (cărămizi speciale care funcționează ca baterii pentru panouri solare) sau producție (tipărire 3D). 
 
La nivel global, valul transformării digitale a modificat radical comunicarea, industria financiară, auto și de asigurări, ca să le menționăm doar pe cele mai importante. Sectorul construcțiilor și întreaga industrie imobiliară așteaptă încă să fie inovate și digitalizate. Pe unele nișe asta s-a întâmplat déjà: Airbnb a schimbat radical industria ospitalității, iar WeWork este pe cale să facă același lucru în domeniul închirierii de birouri. 
 
Pe 12-13 aprilie, PropTech Romania va organiza la București primul hackathon de real-estate din Europa, ce va avea ca temă transformarea digitală din mai multe segmente ale industriei imobiliare (comercial, industrial, rezidențial, smart-city). Proptech România va promova soluțiile locale de proptech  (finaliștii hackathonului din București) în Marea Britanie: acestea vor participa, cu un stand dedicat, la evenimentul Future Proptech din Londra (13-15 mai). 
 
Hackathonul de real-estate din București va fi doar primul dintr-o serie de evenimente și acțiuni dezvoltate de Proptech Romania (proptech.ro). Cu ajutorul partenerilor de la UK Proptech, Unissu, Global PropTech Online, MIPIM Europe, Swiss Proptech, Holland ConTech & Proptech și Proptech Russia, PropTech Romania își propune să accelereze procesul de integrare dintre tehnologie și real-estate.
 
Despre PropTech Romania
 
PropTech Romania (PropTech.ro) aduce împreună antreprenori, investitori și dezvoltatori, pasionați să găsească soluții tech pentru industria imobiliară și să genereze modele de business inovatoare printr-o înțelegere aprofundată a domeniului imobiliar. 
 
Scopul Proptech România este să conecteze jucătorii între ei, dar și cu organizațiile proptech internaționale, și să îi ajute să creeze valoare în ecosistemul imobiliar, facilitând interacțiuni semnificative între toți acești jucători (dezvoltatori, agenții, investitori, firme de construcții, start-up-uri etc).