.

Ziua de 3 aprilie marchează aniversarea a 30 de ani de la primul apel de pe un telefon celular portabil.

Martin Cooper, președintele, CEO și fondatorul companiei ArrayComm Inc. a reușit această performanță în anul 1973, pe vremea când era și director general al Diviziei de Sisteme de Comunicații din cadrul companiei Motorola.

Evenimentul a marcat transpunerea în realitate a viziunii sale privind comunicațiile wireless personale, diferite de telefoanele celulare instalate în automobile. Apelurile din automobil au fost posibile în urma cercetărilor făcute de rivalul lui Cooper de la Laboratoarele Bell ale firmei AT&T și au fost auzite pentru prima oară pe străzile din New York. De aici a pornit schimbarea fundamentală a pieței de comunicații și tehnologie către comunicarea personală mobilă.
'Oamenii vor să vorbească unii cu alții, ci nu cu o casă, cu biroul sau cu mașina și vor să aibă libertatea de a vorbi oricând și oriunde fără a fi restricționați de un fir de aramă. Noi am vrut să le dăm această libertate și de aici au pornit cercetările noastre', a declarat Copper. Începând din 3 aprilie 1973, Copper a făcut demonstrații publice folosind un telefon 'cărămidă' de 850,5 g, demarând astfel procesul, desfășurat pe 10 ani, de aducere a telefoanelor celulare portabile pe piața de larg consum. Motorola a început, în anul 1983, comercializarea telefonului 'DynaTAC' ce cântărea 453,6 g, la prețul de 3.500 USD/buc. Peste 7 ani, în SUA erau 1 milion de abonați.

În prezent, numărul abonaților la telefonia celulară îl depășește pe cel al abonaților la telefonia cu fir, la nivel mondial, iar telefoanele mobile cântăresc circa 85 g.
Rolul lui Cooper în dezvoltarea primului telefon celular portabil a determinat fondarea, în anul 1992, și conducerea companiei ArrayComm ce se ocupă de tehnologia wireless.

Tehnologia bazată pe antena adaptabilă dezvoltată de ArrayComm a crescut capacitatea și acoperirea tuturor sistemelor celulare, ducând și la scăderea semnificativă a costurilor și la îmbunătățirea calității tehnice a convorbirilor. Această tehnologie se adresează promisiunii neîmplinite a celularelor care ar trebui să fie, dar încă nu sunt la fel de sigure sau ieftine ca telefonia cu fir.
Compania ArrayComm a folosit tehnologia antenei adaptabile pentru a face și 'Internetul' personal prin crearea i-BURST Personal Broadband System care furnizează facilități precum acces mobil la Internet și viteză sporită pe care utilizatorii și le permit din punct de vedere financiar. 'E impresionantă și în același timp emoționantă participarea la acest fenomen care face ca banda largă să fie disponibilă oamenilor, cu aceeași libertate de a fi oriunde pe care le-o oferă și comunicațiile de voce de acum. Oamenii se bazează foarte mult pe navigarea pe Internet în activitățile lor profesionale, de divertisment sau de comunicare, dar au nevoie să nu fie îngrădiți. Așadar, vom privi înapoi la anul 2003 ca la începutul erei în care Internetul nu mai este dependent de fire și cabluri'.
Diferit de sistemele 2G, 3G și de rețelele 802.11 WLAN (Wi-Fi), dar complementar acestora, i-BURST Personal Broadband System revoluționează Internetul prin combinația de libertate de mobilitate, cost scăzut al infrastructurii și viteze de transmisie similare unei linii de cablu sau unei benzi DSL.

Sistemul e proiectat să suporte întreaga gamă de aplicații IP într-un mediu mobil, inclusiv servicii de e-mail, acces la viteză sporită pe web, video streaming, jocuri și VoIP.

Compania ArrayComm este lideră în tehnologia antenelor inteligente, având peste 250 de soluții patentate. Un exemplu în acest sens este tehnologia IntelliCell care creează celule de voce și date personalizate pentru abonații wireless, fiind o componentă de bază în arhitectura i-BURST Personal Broadband System.