.

Compania NEC Solutions America Inc., unul din liderii furnizorilor de soluții pentru afaceri și servicii pentru piețele profesionale și comerciale destinate utilizatorilor cu venituri ridicate din America de Nord, a lansat, pe 5 august, PowerMate eco, primul PC ecologic all-in-one, fără ventilator. Noutatea celor de la NEC constă în eliminarea zgomotului și a căldurii produse de ventilator, a conținutului de plumb, întâlnite adeseori în cazul PC-urilor tradiționale. PowerMate eco este proiectat cu componente de laptop și are un consum de energie scăzut, oferind, în același timp, o mare funcționalitate cerută în diferite medii de lucru.

Lansarea produsului a pus accent pe particularitatea acestuia deoarece este o premieră faptul că un producător important de computere a proiectat un PC adresat, în special, problemelor legate de locul de muncă și de mediu, atât de frecvent întâlnite.

Eco ține la sănătatea utilizatorilor
PowerMate eco include un ecran plat 15' TFT LCD care nu conține bor, o substanță atât de des întâlnită în cazul monitoarelor clasice CRT. Unitatea mai conține și o placă de bază construită din legături fără plumb care protejează atât indivizii implicați în reclamații, cât și pânza de apă freatică, atunci când i se indică acest lucru. Pe lângă acestea, PowerMate eco are în componență plastic NuCycle™, cu certificat NEC, 100% reciclabil. NuCycle este făcut din bitum policarbonat amestecat cu o compoziție specială de silicon, rezistentă la căldură. Alte compoziții de plastic din interiorul computerelor au aplicate straturi de brom rezistente la căldură, care reușesc, într-adevăr, să protejeze de căldură, dar cu degajare de gaze nocive în timpul acestui proces. Compoziția NuCycle nu este toxică și nu necesită un strat de protecție pentru că este încastrată în componente.
Un număr impresionant de rapoarte au dezbătut, în ultima vreme, impactul negativ pe care îl au computerele asupra mediului înconjurător. Silicon Valley Toxics Coalition arată că, în medie, desktop-urile PC-urilor au în compoziție cel puțin 36 de elemente chimice, inclusiv plumb, bariu, bor și cobalt. În plus, se estimează că aproape 10 milioane de PC-uri ajung, anual, la gropile ecologice, peste tot în lume. PowerMate eco nu conține nici unul din aceste elemente chimice. 'žNEC este lider în trasarea standardelor privind mediul înconjurător în Japonia și Europa, iar noi aducem această expertiză pe piața locală a Statelor Unite, odată cu introducerea tehnologiei PowerMate eco', a declarat Larry Miller, vice-președinte și general manager la Divizia de Soluții Mobile a companiei NEC Solutions America. 'žÎn momentul în care auzim de cazuri grave în

care copiii din țările lumii a treia se otrăvesc cu plumb după ce au răscolit în gropile ecologice pentru a găsi și apoi pentru a vinde componente de computere, ne dăm seama că industria are responsabilitatea rezolvării acestor probleme'. Miller subliniază ideea că aceste computere care protejează mediul înconjurător vor deveni mai importante în lumina problemelor legate de siguranța locului de muncă și a milioanelor de PC-uri care vor ajunge la gropile ecologice, la nivel global. Miller a adăugat că președintele SUA, George Bush, a emis un ordin prin care se impun norme și standarde de economisire a energiei electrice pentru dispozitivele utilizate de angajații Guvernului american. În efortul satisfacerii acestor standarde, democratul Mike Thompson a introdus, pe 18 iulie 2002, un proiect de lege prin care i se solicită agenției EPA (Environmental Protection Agency) administrarea unui program de subvenționare pentru construirea unui computer de reciclare a acestor deșeuri de pe teritoriul Statelor Unite. Programul ar urma să fie finanțat din taxe de până la 10 USD pentru toate vânzările, cu amănuntul, de desktop-uri și laptop-uri PC și de monitoare de computer. Aceasta este prima reglementare la nivel guvernamental, în ciuda faptului că state precum California, New York și Massachussets au introdus, deja, taxele de reciclare CRT.

Piața țintă
PowerMate eco se adresează locațiilor cu densitate mare de computere de genul centralelor telefonice, spitalelor, unde există o problemă legată de mediu datorată stării desktop-urilor, zgomotului și căldurii acestora. Astfel, în spitale se întâlnesc deseori desktop-uri cu ventilator, care pe lângă faptul că atrag praful, degajă aerul folosit, crescând pericolul infectărilor. PowerMate eco nu are în componența sa un ventilator, reducând riscul împrăștierii prafului care îi expune pe cei cu probleme respiratorii și care le creează numeroase probleme.

Green Purchasing Network
NEC Corporation face parte din Green Purchasing Network (GPN) din Japonia. Este vorba despre o organizație neguvernamentală, pe probleme de mediu, înființată în anul 1996 de către industria japoneză pentru a promova cumpărarea produselor ecologice în rândul cumpărătorilor persoane fizice, al afacerilor și al organizațiilor guvernamentale din Japonia. Numărul membrilor GPN este de circa 2.700, iar domeniile de afaceri în care se înscriu aceștia sunt foarte diferite, printre ele găsindu-se și câteva companii renumite de computere și electronice.

Caracteristici și beneficii
PowerMate eco încorporează un procesor Transmeta Crusoe de 900MHz echipat cu un drive hard de 20GB și display plat ce cântărește 16,5 pounds (fără adaptor AC, tastatură sau mouse). Modelul este proiectat fără ventilator, iar în combinație cu un motor FDB (Fluid Dynamic Bearing) în drive-ul hard, se ajunge la un nivel al zgomotului de circa 20db, ce are intensitatea unei șoapte. Memoria de 256MB (640MB Max) mărește performanța și funcționalitatea întregului sistem, iar mufa încorporată RJ-44 LAN asigură conectări de mare viteză la Internet și în rețea. PowerMate eco oferă și o mare flexibilitate a configurației, cu drive standard de CD-rom sau drive opțional DVD/CD-RW, suportând atât sistemul de operare Microsoft® Windows® XP Pro, cât și Windows® 2000 Pro. Consumul redus de energie a făcut din PowerMate eco un produs agreat de Energy Star, respectând chiar și specificațiile mai dure ale guvernului japonez și ale Asociației Industriilor de Tehnologia Electronicelor și a Informației din Japonia.